1 420 0

Катастрофалните земетресения в България стават веднъж на стотина години

Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния

Милена Трачева

По отношение на катастрофалните земетресения сме нещо като Обетована земя. За отделните сеизмични зони на България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 години. Това заяви пред БНР проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

„Изследванията, които правим, ни дават основания да твърдим, че нямаме натрупани такива големи напрежения, докато румънските колеги и международните експерти не могат да кажат това за Вранчанското дълбочинно огнище. Очаква се там да продължават тези катастрофални земетресения с относително висока честота, докато честотата на тези земетресения с магнитуд 7, които могат да доведат до сериозно въздействие върху жилищния фонд и инфраструктурата, при нас стават на стотици години“, заяви той.

Учените от БАН определят максималната степен на въздействие върху страната на земетресението във Вранча до пета и то в близките до Румъния населени места.

„Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния, затова земетресението се усеща в много широк ареал, но остава само в сферата на усещанията, на въздействието върху психиката на хората“, обясни проф. Ботев.

„Умерени по сила земетресения във Вранча се случват относително често, но дълбочината ги прави относително безопасни, с магнитуд от 5.5 до 6 стават земетресения в рамките на четири-пет години. Такива земетресения не водят до сериозно въздействие върху инфраструктурата. Катастрофалните земетресения там не са рядкост, през 40-50 години стават земетресения с магнитуд, по-голям от 7“, коментира сеизмологът.

Тази нощ земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер разтресе Вранча. Трусът е бил регистриран в 1:20 часа на около 147 км. От Букурещ. Той е бил усетен на много места и у нас.Още по темата

 • 5.6 по Рихтер разлюля Вранча

  5.6 по Рихтер разлюля Вранча

  Няма данни за нанесени материални щети и пострадали хора при земетресението, усетено рано тази сутрин на територията на страната, съобщиха от ...
  28.12.2016
  2 918
  1

Напиши коментар:


Публикувай