3 251 0

Една агенция, едни заръки и прост скандал

Венцислав Михайлов

Седмицата започна с обвиненията на новоизбрания за президент Румен Радев, че АПИ не спазва заръките на премиера Бойко Борисов. Причината беше възобновения търг за тол системата. АПИ отговори, че те се отнасят за нови обществени поръчки, но не и за стари. Все пак нова жалба в съда спря за пореден път поръчката за тол система.

Краят на седмицата сибирски студ и сняг скова България.

Ето и топ новините на Факти.бг.

Радев: АПИ не спазва заръките на Борисов

АПИ не спазва нареждането на премиера в оставка Бойко Борисов да не се сключват обществени поръчки. За това алармира новоизбраният президент, генерал Румен Радев, който в профила си в социалната мрежа Фейсбук написа:

"Съобщение на сайта на Агенция Пътна Инфраструктура от 29 декември 2016 г. ни информира, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Офертите се подават до 17 ч. на 5 януари 2017 г. и ще бъдат отворени на следващия ден – 6 януари, информира още съобщението.

Бисер Миланов - Петното не се отчете

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г., представени от участниците в тях.

Общо 21 са участниците в изборите - партии, коалиции и инициативни комитети, от тях 20 са представили в Сметната палата отчетите си. Един участник не е изпълнил задължението си, предвидено в Изборния кодекс – Инициативен комитет „За Бисер Георгиев Миланов“.

При непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, съгласно Изборния кодекс се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Борисов обеща по един полицай във всяко село

Премиерът Бойко Борисов разпореди на МВР и на министерство на финансите, да намерят законовата форма, за да има по полицай на във всяко село или на по две села. До дни МВР ще получи 300 нови патрулни автомобила, които ще бъдат разположени на възловите места в страната, а освободените ще бъдат изпратени по селата, заяви вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Очаква се и нова екипировка за жандармерията и специалните части. Те били закупени с извънредно отпуснатите от бюджета 5 млн. лева.

Снегът се засилва, пътната обстановка се усложнява

Постепенно снеговалежът обхваща цялата територия на Източна България, но към момента няма затворени пътища и инциденти, заяви министърътът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Навсякъде почистващата техника работи и настилките се обработват, тъй като се очаква падане на температурите. Така че съгласно изискванията и нормите за зимно поддържане се извършват необходимите действия по подготовка, за да може пътищата да бъдат обработени и изчистени, особено в малките часове, каза министърът.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай