966 1

БСП: ГЕРБ притиска общините чрез бюджета

Стефанаки Йоанис

„Яхвайки държавния бюджет, ГЕРБ доказа, че може успешно да го превърне в оръжие за натиск, мотивиране или санкциониране на удобни и неудобни общини. За ГЕРБ няма респект от закона за държавния бюджет, нито от местната власт” това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов в декларация от името на ПГ на левицата. По дукмите му общините, които са удобни са поощтрявани, а тези които са неудобни- са наказвани. „Хубавото на цифрите е, че са неоспорими и по-силни от безцеремонността, с която се прави всичко това. Само за месец и половина към общините са поели 69 млн. лева, ,при 110 млн. раздадени за цяла година”, обясни Генов

Народният представител заяви, че със самочувствието на самодържец, правителството на Борисов си позволи да раздава пари, когато, както и на когото си иска, което умишлено създава напрежение и противопоставяне между общини, разделяйки ги на партиен, лобистки и користен принцип в продължение на повече от две години. Генов подчерта, че над 2,4 милиарда лева е раздал „Борисов- 2” само след подаване на оставка.

По думите му средствата към общините са насочвани и съобразно предстоящите предсрочни избори и набирането на подкрепа. „Най-хубавото на тежката зима е, че преди нея ще си отиде правителството на ГЕРБ. И дано поуките от управлението му бъдат достатъчно ясни, за да си върнем достойнството на държавата и хората, попилени от тази пагубна власт”, заключи Генов.

Ето и декларацията на БСП

Дами и господа, уважаеми колеги народни представители,

Броени дни ни делят от момента, когато злополучното управление на кабинета „Борисов-2” с облекчение ще бъде пратено в историята. Никое време обаче не е достатъчно да се обобщят беззаконията и самоуправните действия, които това управление си позволи с бюджета на държавата и натиска върху местната власт. Със самочувствието на самодържец, правителството на Бойко Борисов си позволи да раздава пари когато, както и на когото си иска. Финансовите жестове, стил имперска щедрост, умишлено създаваха напрежение и противопоставяне между общини, разделяйки ги на партиен, лобистки и користен принцип в продължение на повече от две години.

Цялата 2016 година показа как безпрецедентно и демонстративно държавата може да даде толкова и на точно тази или онази общината, към която правителството и премиерът имат интерес или партиен ангажимент. Със същата сила биваха наказвани, лишавайки ги от финансиране, други общини, отново цинично и единствено на партиен принцип.

Над 2,4 милиарда лева е раздал „Борисов- 2” само след подаване на оставка

Здравият разум изисква да вярваме, че ще дойде време, когато такива скандални решения ще станат обект на прокурорски интерес и ще има последствия. Над 2,4 милиарда лева е раздало правителството „Борисов- 2” само след подаване на оставка през ноември 2016 г. На подобна скорост би завидял и влакът-стрела.

Само с едно правителствено решение, близо 50 млн. лева са отишли за неотложни ремонти и за инфраструктурни проекти на общини. Колко неотложни и на какъв принцип те са селектирани и техните исканията удовлетворени от жеста на правителството си, си остава омерта на самото правителство. Зад същата тази омерта обаче прозира щедра пропускливост и натрупване към общини с управление от ГЕРБ.

Правителството не се озапти от факта, че вече е подало оставка и продължи да раздава пари като фараон, яхнал върха на финансова пирамида. Пари за реклама, бонуси, обезщетения, медии и прочие по министерства.

Истинският удар в щедростта на управлението бе ознаменуван на 30 ноември- повече от 2,2 милиарда лева, по-голямата част от които, не са били предвидени в бюджетите на ведомствата- получатели по неизвестни причини. Който разбрал- разбрал, който повярвал- повярвал как 1 милиард от тези пари например отивали към програмата за саниране, която е един пример с цялостното си финансиране за това, как грубо се погазва Законът за публичните финанси.

Съвсем както отива на предколедна щедрост, на 14 декември правителството в оставка разхвърля още милиони, като почти 15 милиона отидоха към бюджетите отново на подбрани общини на принципа: „Защото така!” Официалното алиби, за това е- че се прави за реализиране на инфраструктурни проекти.

ГЕРБ раздава пари на удобни общини и с предизборна цел

Доказателства, че управлението на ГЕРБ раздава пари на удобни общини, користно и себеугодно, видяхме още пред август 2016 година. Тогава управляващите стягаха стратегии за привличане и мотивиране на допълнителна своя предизборна подкрепа от регионите, единствено и само с предизборна цел.

Така, при демонстративна липса на правила и пълно игнориране на позицията на Националното сдружение на общините, правителството ощастливи като в национална лотария 43 общини с над 27 милиона лева. С управленско високомерие, финансовият министър не счете за нужно да обясни от какво преструктуриране са се появили тези средства, че да се раздават на калпак към подбрани общини.

Раздаването на пари за общините при управлението на кабинета „Борисов-2” бе използвано показно- как може да бъдат наказвани общини- кога- като непослушни коалиционни партньори, кога- като недискретно нехаресване на тоя или оня кмет.

Доживяхме да видим своеволия, които удрят международния имидж на общини. Така и няма обяснение защо при толкова щедро пускане на държавни пари към общините, правителството три години отказва да изпълни изричния си ангажимент да съфинансира от държавния бюджет община Пловдив заради спечелената й номинация „Европейска столица на културата 2019”.

Яхвайки държавния бюджет, ГЕРБ доказа, че може успешно да го превърне в оръжие за натиск, мотивиране или санкциониране на удобни и неудобни общини. За ГЕРБ няма респект от закона за държавния бюджет, нито от местната власт. Удрят се или се поощряват тези или онези общини, които са ни удобни- ги поощтряваме, които са неудобни- ги наказваме. Хубавото на цифрите е, че са неоспорими и по-силни от безцеремонността, с която се прави всичко това. Само за месец и половина към общините са поели 69 млн. лева, при 110 млн. раздадени за цяла година

Дали пък на изпроводяк, ГЕРБ не поставя сиренца в капаните, където да намери електората си напролет? Дано мишлетата са по-малко. Най-хубавото на тежката зима е, че преди нея ще си отиде правителството на ГЕРБ.

И дано поуките от управлението му бъдат достатъчно ясни, за да си върнем достойнството на държавата и хората, попилени от тази пагубна власт.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Варна
    Отговор
    1 18:12  13.01.17
    Вярно е!

Напиши коментар:


Публикувай