1 138 2

Партиите са бизнес, по-печеливш от наркотиците

Илиян Василев

Възприятията за равнището на корупция в България ни поставят на първо място в Европейския съюз. Стигнахме дотам, че корупционните нагласи вече се наследяват - както при мафията. Бащите и майките, които изкарваха за хляба и хайвера, вече предават на синовете и дъщерите. Депутати, министри, прокурори, премиери, президенти - милионери.

Това коментира в своя блог бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

Това е ролевият модел, който завещаваме на следващите поколения. Не този на предприемачи като Стийв Джобс и Илон Мъск, на Владимир Койлазов (носителя на "Оскар", който промени киното) или на Ивайло Пенчев, който от България завладя света със своите стени за катерене. А другият, масовият пример - на завършилите добро образование, които влизат в партии, защото това е пистата, по която могат да влязат във властта и чрез нея да станат много по-сигурно богати, отколкото през пазара. Трябва им партия и достъп до публичните ресурси.

Партиите са бизнес, при това по-доходоносен и от наркотиците и хазарта, защото са легитимен, на практика безрисков начин за преразпределение на средства и възможности. Затова не се чудете, че завършили и с добро образование се ориентират към политически кариери. Стигнахме дотам, че вече дори няма нужда да навлизаме в истинските дълбоки фази на реализацията на корупцията. Достатъчно е да разсъждаваме и планираме по темата.

У нас дори мисленето по проекти, най-често свързани с Русия, поражда намерение и действия от корупционен характер, което ни струва много пари. Затова настръхвам, когато политици започнат да ни омайват с проекти мечти.

Виждате какво става в БСП - обещаната промяна идва с доказани причинители на милиардни вреди. Самият лидер има солидно досие като дясна ръка на Овчаров, като добавите и Гергов, Ерменков и олигарсите, които стоят на входа и изхода на "Позитано" - промяната ще е другото име на новите безвъзвратно отлетели милиарди от държавния и нашия джоб.

Не, не мислете, че ще управляват дълго, но те толкова много се специализираха, че сега им трябва и година и щетите са гарантирани. Следващите правителства просто ще плащат сметката. То това е и цялата игра на номенклатурата и БСП - те не искат да печелят избори, за да променят България към по-добро, а за да могат за малкото време, през което ще управляват, да натрупат за цял живот, като Доган от сараите, като Първанов от хотелите, като Станишев от Брюксел, като Бокова от Ню Йорк. Това са им идолите и техния път следват.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 09:57  18.01.17
  Кажи нещо за далаверите през последните 10години на ГРОБ и Тиквата.Май целенасочено си ги пропуснал.
 • Гого
  Отговор
  2 10:02  18.01.17
  Всичките партии са корумпирани даже и тези дето се бият че са патриоти мафиотски структури със звучни имена Герб Бсп Сдс и т.н.....

Напиши коментар:


Публикувай