653 0

Награди „Сирак Скитник“ за 82-та годишнина на БНР

Награди „Сирак Скитник“ за 82-та годишнина на БНР
Стефанаки Йоанис

Българското национално радио стана на 82 години. Указът, с който то се създава, е подписан на 25 януари 1935 г. от цар Борис III.

За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов).

Освен новини, сказки и репортажи, още от първите месеци, националната радиостанция започва да създава и разпространява културно съдържание.

През септември 1935 в програмата за първи път звучат изпълнения на „Оркестър на студиото на Радио София” и „Джаз оркестър на Радио София”.

Следващата пролет се появява формация „Струнен квартет Аврамов”, а през 1937 г. Радио София създава и свой камерен оркестър с диригент Марин Големинов и вокална група „Детска радост” на Сия Янакиева и Парашкев Хаджиев.

Днес БНР излъчва предавания, новини, собствена продукция, най-важните национални и международни събития от света на музиката по 10 ефирни програми и интернет радиото Бинар, което има седем музикални канала. То поддържа шест музикални състава: Симфоничен оркестър, Смесен хор, Биг бенд, Оркестър за народна музика, Детски хор, Вокална група "Радиодеца.

От 82 години нито за миг ефирът на националното радио не е оставал пуст. Милиони часове в него звучат гласовете на журналисти, хора на науката, културата и духа, експерти и политици. Българското национално радио е културен институт, който създава и пази високите професионални и естетически критерии дори в трудното време на тяхното снижаване и деградация.

Който създава и поддържа информираност, преценка и добър вкус за постиженията на националната и световна музика, култура, познание.

На 25 януари в Първо студио ще бъдат връчени годишните награди на БНР за творчески постижения, за професионализъм, за отговорност и обществена мисия „Сирак Скитник“ и наградата „Златен глас“ на фондация „Надежда Дженева“.

България

Напиши коментар:


Публикувай