328 0

Цветозар Томов: Имаме опит с машинно гласуване

Трудността е в обема на задачата

Стефанаки Йоанис

"Ние имаме опит с машинно гласуване. Всички избори за членове на ЦИК са провеждани с машинно гласуване. Трудността тук е в обема на задачата". Това каза пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод машинното гласуване и предстоящите избори.

"При какъвто и да е признак на недоверие, членовете на секционните комисии ще могат да броят отрязъците, които излизат от подадените машинно бюлетини. Смятам за излишно да се въведе тази практика задължително", заяви Томов. По отношение на изборните секции в чужбина, Томов апелира към всички сънародници, които живеят в чужбина и ще искат да гласуват там, да подават декларации предварително.

"Трябва да има 60 декларации от конкретно изборно място, за да се разкрие секция. Броят на секциите ще нараства с увеличаване на заявленията. Колкото повече декларации, толкова повече секции", обясни говорителят на ЦИК.

"Практиката показва, че броят на гласуващите в деня на изборите е в пъти по-голям от този на подалите предварително декларации. Хората, подали декларация, ще бъдат вписани в списъците за гласуване и това облекчава процедурата. Тези, които не са попълнили предварително електронната форма, ще трябва да попълват по две декларации в изборния ден. Затова се образуват опашки А изисква само 5 мин. време, за да се попълни формата на сайта на ЦИК", каза още Томов.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай