1 893 3

Отец Сионий: Ракията в Троянския манастир е колекция и приемственост

"Манастирите имат пълното право и основание да имат колекции от ракия", заяви епископ Сионий

Отец Сионий: Ракията в Троянския манастир е колекция и приемственост
Стефанаки Йоанис

Митничари откриха 2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир. Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол.

„Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции”, коментира в „Здравей, България” епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Относно иззетото количество – става въпрос за ракия, която е колекция на манастира, събирана от дълги години, поясни игуменът.

„Аз държа тази колекция да остане в манастира. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции”, заяви епископ Сионий.

Той бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан.

„Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”, каза още епископ Сионий.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 13:44  10.02.17
  Всичко мара втасала, до ракията на хората опряха! Да им приседне на митничарите дано.
 • ЪРП
  Отговор
  2 14:58  10.02.17
  ТАЗИ МИТНИЧЕСКА СГАН, ПРОСТО ЩЕ КОНФИСКУВА РАКИЯТА ОТ МАНАСТИРИТЕ И ЩЕ СИ Я ПОДЕЛЯТ ПОМЕЖДУ СИ ЗА ЛИЧНА КОНСУМАЦИЯ .........И ДА СЕ ФУКАТ ПРЕД ГОСТИТЕ ,ЧЕ ГИ ЧЕРПЯТ С МАНАСТИРСКАТА РАКИЯ!!!!!!!!!! АМА, ТО ПЪК НА ПОПА, НЕ МУ ПРЕЧИ ДА АНАТЕМОСА ВСИЧКИ МИТНИЧАРИ ...........ДО 9-ТО КОЛЯНО
 • Ние
  Отговор
  3 17:22  10.02.17
  Защо не се обръща внимание на продавачите на ракия на улицата (незаконни)?А може би има нещо общо с гей скандала преди време в Троянския манастир...

Напиши коментар:


Публикувай