465 2

Утре става ясно дали ще гласуваме и машинно

Мартин Христов

Най-вероятно утре ЦИК ще има решение дали фирма "Лирекс БГ" ще бъде допусната да осъществи поръчката за машинното гласуване. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Вчера комисия на ЦИК е разгледала заявлението, постъпило в последните 13 минути от обявения краен срок.

Днес предстои разглеждането на техническото предложение и финансовите параметри на офертата. Срокът в процедурата е бил до 28 февруари, но комисията е решила да го съкрати с 4 дни. Ако има спорни моменти, комисията ще удължи отново срока, обясни Цветозар Томов.

Още вчера ЦИК е обсъждала въпроса за одит на целия проект. В момента, в който бъде одобрена офертата за изпълнение, комисията ще вземе решение и по този въпрос, каза Томов.

Обучението на Секционните избирателни комисии за работа с машините също е предвидено в процедурата. То ще започне веднага, след като е напълно ясна технологичната последователност. Това няма да е фатално тежък проблем, тъй като допълнителните изисквания за извършване на машинното гласуване не са чак толкова много. Освен това изпълнителят трябва да осигури екипи, които да реагират на всеки проблем в рамките на час. Предвижда се резултатите от машините да се вписват в протоколите, но ще се съхраняват и на електронен носител. Възможна е и ръчна проверка чрез касова бележка от машината.

По думите на Томов за момента подготовката на изборите върви добре.

Още 5 дни остават на българите в чужбина да подадат заявление за гласуване. Вече има няколко страни с над 2000 заявления. Най-активни са българите в Турция, Великобритания, Испания, Германия и САЩ, каза говорителят на ЦИК.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 20:58  24.02.17
  Публикувано във факти.бг: Най-активни са българите в Турция" Брей имало българи в Турция -ама ви сериозно ли?
 • шшш
  Отговор
  2 20:59  24.02.17
  говорителят на ЦИК ,бая си постара за да заслужи този пост...

Напиши коментар:


Публикувай