974 1

Показват скривалището на Левски

Мартин Христов

На 18 юли, рождения ден на Левски, ще бъде възстановена килията със скривалището в мъглижкия манастир „Свети Николай“. От десетилетия това място е заключено. С възстановяването се заел арх. Иван Иванов от Стара Загора, чийто фирма е сред малкото лицензирани да извършва строително-ремонтни работи в недвижими паметници на културата.

Архитектът твърди, че поема обекта за лична сметка, защото с манастира го свързвал сантиментален спомен. Там през далечната 1978-а го завела игуменката майка Рахила, която го „открехнала“ за красотите на планинския край, съобщи агенция "Монитор".

Той се надява до седмица да бъдат приключени формалностите и ремонтът да бъде стратиран. Идеята му е в килията да бъде възстановен дървеният долап, през чийто врати извън стените на манастира изчезвал в Балкана Дякона при сигнал за опасност. Девическият манастир край Мъглиж е сред най-старите в България, за първия му градеж легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 година.

Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хубаво, почтено и благородно! Но ?
    Отговор
    1 21:56  04.03.17
    Покажете ни ТЕФТЕЧЕТО на Дякона за което толкоз настоятелно акцентира нашият Виден президент! За да го опомене и наблегне за значението му сигурно там има нови факти с които ние не сме се срещали. Ако има възможност и ако не е тайна и представлява опасасност за Цариградската порта - публикувайте ако не цялото то от части или в резюме какво е записал в него Дякона? И защо нито един президент до сега нищо по въпроса не се споменали? Благодаря предварително ! Подпис: Картунков

Напиши коментар:


Публикувай