641 2

Лозан Панов: Съдията да е честен човек

Стефанаки Йоанис

„Съдията трябва да бъде човекът, който не се страхува от никакво влияние. Ако живеем в едно блатно спокойствие дали това е хубаво? То е привидно спокойствие. Под водата стават много събития и можем да усещаме лошата миризма. Нашите проблеми са свързани с корупцията, бавното правосъдие и че тази препирня е предпоставка за липсата на справедливост“. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той коментира пред BiT обвиненията, че се намесва в политическия процес на страната и борбата с корупцията.

„С Румъния сме заедно в една лодка. Заедно влязохме в ЕС, заедно за България и Румъния има мониторинг. Съвсем нормално е да има професионален дебат за това какво се случва в България и какъв е опитът в Румъния.

Това е съвсем нормален професионален процес. Няма никаква политика и няма основание да се смята, че това е акт, за да се сформират политики. Важно е да се разбере на какъв път стои нашият съсед и къде сме ние“, убеден е Лозан Панов.

„Когато се честваше 135-годишнината от основаването на ВКС, имаше нападки в една или друга посока. Подчертавам, че става дума за колегиален, професионален дебат – конференция, за да могат да се чуят всички мнения.

Това е въпрос на професионален дебат, който няма политически отенък. Темата за корупцията очевидно вълнува и двете общества – както в Румъния, така и в България. По-важното е, ние, професионалистите да бъдем активни в този дебат за корупцията“, категоричен е съдия №1.

„Корупцията съществува навсякъде, но ако ние не сме непримирими към това как изглежда България в очите на собствените ни граждани и на нашите партньори и от ЕС, то няма да имаме сетива да предприемем действия за да променим този образ“, смята председателят на ВКС.

Той коментира, че ВСС би трябвало да се грижи за авторитета си и за достойнството на магистратите. По думите му, въпросът е важен и касае пътят, по който нашето общество се изгражда.

Панов е убеден, че състоянието на съдебната система е нетърпимо.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ще ще
  Отговор
  1 21:24  11.03.17
  Политикантстващ лицемер!!!Жалко , че засега няма как да ти извадят комбинацийките и игрички на светло!Но времето върви , скоро ще разберат всички що за "смелчага" си , как стигна до там и колко е голямо дебелоочието да се правиш на морален съдник от последна инстанция!!!
 • БайХой
  Отговор
  2 08:14  12.03.17
  Такова животно НЕМА!

Напиши коментар:


Публикувай