1 045 1

Миньорите скочиха на зелените с поход

Венцислав Михайлов

Над 150 миньори от цялата страна се събраха в Трънско по покана на колегите си от някогашната мина „Злата“. Заедно с тях бяха и туристите от ТД „Бунай“ – Панагюрище, които наред с миньорите застанаха зад каузата за чиста трънска природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона.

Гостите се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън. Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства.

„Изкачване в подкрепа запазването на трънските хора е нужно за тук“, коментира един от най-опитните работници на мина „Злата“ 75-годишният Боян Дойчев. „Нужни са ни инвестиции, за да оцелеем и да се радваме на тази природа, която за някои е атракция, а за нас е съдба.“ По призива на Дойчев миньорите и туристите изкачиха върха, известен като „Трънския К2“.

По същото време в село Лялинци група миньори от „Асарел-Медет“ връчи покана на всички, които изкачваха съседния връх Стража, предвождани от алпиниста Боян Петров. Те бяха там в знак на протест срещу развитието на минната индустрия в региона. „Поканата е отговор на тиражираните едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Те са пряко насочени срещу дейността на предприятието и реалността в град Панагюрище“, според миньорите.

В момента тече организация за провеждането на референдум в град Трън, чиято цел е да се забрани добив и преработка на подземни богатства.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • БРАВО ТРЪН
    Отговор
    1 12:39  13.03.17
    БРАВО, БРАВО, БРАВО НА ТРЪНЧАНИ И НА ЕКОЛОЗИТЕ ,ЧЕ ЗАЩИТИХА ПРИРОДАТА И ГЕНОЦИДА НАД МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ!!! НИКОГА ПОВЕЧЕ ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!!! НИКАКЪВ ЗЛАТОТОБИВ И ИЗТРАВЯНЕ НА ВОДИТЕ В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ С АРСЕН И ЦИАНИДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВСЯКАКВИ ДРУГИ МИНЬОРИ ТАМ СА ПЛАТЕНИ МАРИОНЕТКИ НА КОНЦИ ЗАПЛАШВАНИ ОТ УВОЛНЕНИЕ АКО НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАТЕНИТЕ АНТИПРОТЕСТИ В ПОЛЗА НА ПОРОБИТЕЛИТЕ И ГРАБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай