618 3

Петър Москов даде НЗОК на прокурор заради 20 млн. лева

Стефанаки Йоанис

Бившият здравен министър Петър Москов подаде сигнал до прокуратурата срещу здравната каса.

Във вторник в интервю пред bTV бившият здравен министър заяви, че през ноември и декември, НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента, т.е. без пациентът да е удостоверил присъствието си с пръстова идентификация.

"Това е кражба в особено големи размери. Това се случва през тези месеци", категоричен бе Петър Москов.

От НЗОК излязоха с официално становище, в което заявяват, че касата не е институция за политическа употреба. Според институцията, бившият здравен министър е вкарал касата в предизборна употреба, опитвайки се да я намесва в политическите си амбиции и борби.

"Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник - министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата", категорични са от здравната каса.

От институцията уточняват, че плащанията за последните два месеца на миналата година са извършени през януари, когато кабинетът "Борисов" беше в оставка, а министър беше самият Петър Москов.

"НЗОК е национална институция, наистина до голяма степен загубила своята самостоятелност и независимост най-вече по времето, когато министър бе Петър Москов, и която в момента работи, за да се възстанови като такава. Често върху нея са упражнявани опити за политическо влияние, но вкарването й в толкова груб вид в политическа кампания и употреба е прецедент и не е достойно за един политик, който иначе твърди, че пледира за възстановяване на държавността", заключават от здравната каса.

България


Още по темата

 • 8 млн.лв. загуби за болниците

  8 млн.лв. загуби за болниците

  Пръстовият отпечатък за прием и изписване в болница беше „безсмислена щуротия, която, сега се вижда, че е и незаконна“. Това заяви д-р ...
  29.03.2017
  692
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 11:37  17.03.17
  Като е толкова загрижен, защо не влезе доброволно в затвора за далаверата с отровните турски ваксини, за които най-нагло лъжеше и отричаше.
 • 8888
  Отговор
  2 12:41  17.03.17
  Безкраен наглец. Затвор за него, а не да му се дава трибуна!
 • 3 21:58  29.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай