Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 18:44 2 118 0

Крумовград с подписка срещу златодобива

  • крумовград-
  • златодобива-
  • „дънди прешъс металс”-
  • нона караджова-
  • подписка

След като екоминистърът Нона Караджова съобщи в петък, че е одобрила предложението на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ за златодобив край Крумовград, населението пак настръхна. Хората не искат канадците на „Дънди Прешъс Металс” да добиват злато от Ада тепе. На общото събрание в Крумовград, което бе насрочено предварително, избрахме Инициативен комитет, който да организира събиране на подписи срещу златодобива. Уточнихме всичко, както е по закона, който регламентира участието на гражданите в управлението на страната, каза председателят на сдружение „Живот за Крумовград” Мария Дамянова пред  "Нов живот".
Подписката ще бъде внесена до 8 декември в Общинския съвет, в областната управа в Кърджали, в Басейнова дирекция за управление на водите в Пловдив и в Регионална здравна инспекция в Кърджали.
Събранието реши още подписката да се изпрати и в Брюксел. Настояват за среща с министър Караджова, с премиера Бойко Борисов и министър Трайчо Трайков. Те искат очи в очи управляващите да чуят проблемите и страховете на крумовградчани, допълни Дамянова. Тя обясни, че не може да се има доверие на „Дънди”, тъй като много дълго лъгаха хората за тежките метали. След протестите стана ясно, че е взето решение водата да се пречиства по химически път до състояние готова за пиене. Затова отказваме да приемем на доверие „по-приятелски настроената към околната среда технология”, както се изразява министър Караджова.

Одобрението на министър Караджова за пореден път показа пренебрежителното отношение на управляващите към тревогите на родопчани и оценките на експертите, на чието мнение са базирани опасенията ни за замърсяването на околната среда, каза председателят на Инициативния комитет Маргит Василева.

Ще подкрепя съгражданите си с подписа си, категоричен бе вчера кметът на Крумовград Себихан Мехмед. Според нея разписаното на хартия предложение на ВЕЕС изглежда добре. В Доклада на оценката за въздействие върху околната среда и водите са взети предвид и последните наши забележки, свързани с гаранции за издръжливостта на съоръженията за складиране на минните отпадъци, както и за възможно активиране при работа на свлачища, чиито земни маси може да запушат коритото на река Крумовица, сподели Мехмед.
След като сдружение „Живот за Крумовград” внесе преди време петиция в европарламента, за което писа и „Нов живот”, вече е известно, че еврокомисарят по екологията назначава проверка по случая с добиването на злато от Ада тепе.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА