Last news in Fakti

1 Декември, 2011 11:02 1 557 0

Погасиха пожарите около Копривщица, Лъки и Добралък

  • горски пожар-
  • пожар-
  • копривщица-
  • лъки-
  • добралък

Спасени са над 15 000 декара гора и пет постройки. Продължава работата на гасителните екипи в национален парк „Централен Балкан”, в района на Стрелча и парк „Рила”

Погасени са пожарите в община Копривщица в местностите Буная и Рогачов камък, съобщиха от МВР.

При двата пожара са унищожени около 2500 дка сухи трева и храсти. Засегнати са и низови площи в широколистна и иглолистна гора. Спасени са 10 000 дка гора. Големият пожар при пловдивското село Добралък също е погасен. Той засегна 600 дка. В погасяването участваха над 170 души. Погасени са огнищата, останали след пожар в смесена гора при село Джурково и село Здравец, община Лъки. Унищожени са 50 дка широколистна гора и 50 дка иглолистна. Спасени са 5000 дка смесена гора и пет постройки.

Продължава работата за гасенето на пожара в НП „Централен Балкан”. Пожарът засегна суха растителна маса в широколистна гора на площ около 1000 дка над махала Нешковци, община Троян. Развива се на два фронта – южен и северен, като на север разпространението е спряно. През нощта дежурни групи обходиха недогасените огнища. Дейността по ограничаване и ликвидиране на пожара се ръководи от оперативен щаб. Участват екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, служители от горското стопанство и доброволци.

Днес ще продължат действията за окончателното погасяване на огнищата на пожара в землищата на общините Копривщица и Панагюрище, в района на Стрелча. Той обхвана около 15 000 дка в сухи треви и лесонепригодни площи. През нощта бе създадена организация за обход на огнищата. Тази сутрин екипите бяха сменени.

Предвидено е облитане на района с хеликоптер от 24-та авиобригада – летище ”Крумово”. При необходимост има възможност за гасене от въздуха. Пожарникари от Костенец и 50 доброволци от общината гасят пожар на територията на НП “Рила”, в непристъпен район с отвесни скали. Огънят е ограничен откъм билото. Предприети са мерки за пресичане пътя на пожара към общинската гора. Фронтът на пожара в този район е от 50м. до 100м.

До момента от пожара са засегнати около 100 – 150 дка. сухи треви и лесонепригодни площи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА