Last news in Fakti

2 Декември, 2011 20:23 1 296 6

Фермерският протест почива през уикенда

  • земеделци-
  • протест

Тракторите тръгват по жълтите павета във вторник

Фермерският протест почива през уикенда - 1
Снимка: БГНЕС

Протестите на зърнопроизводителите продължават през следващата седмица. Това заяви Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Решението е взето след среща на представителите на бранша, провела се днес в Арбанаси.

В понеделник протестните действия ще продължат по места в традиционните точки в страната - Дунав мост, граничните пунктове „Капитан Андреево" и „Лесово".

Земеделска техника ще пристигне и в столицата, но във вторник сутринта. Предстои в понеделник да бъдат „доизгладени" подробностите със Столична община относно местата, където зърнопроизводителите ще могат да паркират своите трактори.

След като вчера земеделският министър Мирослав Найденов успя да убеди земеделците да спрат похода на тракторите към София, късно снощи те изразиха несъгласието си с предложенията на управляващите и тръгнаха към столицата. Те имаха разрешение да влязат в София в 5.00 часа сутринта, но не успяха да стигнат навреме и затова влизането на земеделската техника на жълтите павета се отложи.

По-рано днес премиерът Борисов реагира остро на земеделските протести. По думите му с исканията си точно преди изборите, зърнопроизводителите са рекетирали управляващите.

По повод заплахата колоните с трактори да влязат в София премиерът попита: „Какво ще правят в София? Ще орат ли с тракторите или ще играят хоро и ръченица пак? В София кебапчета и пържоли няма. В София хората работят. Защо не стачкуваха, когато прибираха реколтата?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джеки

    1 0 Отговор
    Нестачкуваха защото си прибираха реколтата,която цяла година са чакали--а сега вие ще видите кон боб яде ли--лъжци такива .Едно обещавате ,а друго вършите--корумпирани ГЕРБЕРИ
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Абе я да ви спрат субсидииките да видим ще си купуват ли коли за по 150/200000 лв,ма само ревете бе....
  • 3 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    Вярно е ,че Борисов и правителство послъгват ,и обещават ,но не изпълняват! Аз лично съм гласувал преди години за тях ,но вече никога! Не се погрижиха за най-важното според мен -стандарта на живот в БГ ,който е изключително нисък с ниските доходи на все още останалите в БГ.работещи хора! Но вие земеделци,защо искате да направите грешният ход на съседката ни Гърция??? Прибрахте си реколтата ,а пък сега да блокираме,та да спъваме работата на другите сектори/превоз,туризъм и..../.Затруднявате също по този начин и предвижването на хора до работните им места,а пък някой от тях може би ще им дойде в повече с мизерният доход да си купят още едно билетче ,за да заобиколят блокадата ви и да стигнат до работното си място! Кой Грък ви настрой да дестабилизирате родината си??? Елате без" танковете" си и протестирайте пред парламента,тогава и аз може да се включа :) Ами не ви ли стига закупената земя за стотинки от народа???Не ви ли стига мизерната аренда която давате на собственниците на земите който обработвате??? Уви калпаво правителство,калпави закони!Не ви ли стига и това ,че давате ниски заплати на работниците си???ООО не сте за жалене ,защото много от вас добиха и присвоиха земи на хората ,който късно бяха потърсени от истинските и законни собственници! Печалбата ви е реално добра и не тази която законно декларирате ,а тази реалната за която вие си знаете:)! Извинявайте ма това е наглост и доста хора няма да ви подкрепят,независимо от недъгавото ни правителство!
  • 4 Арендатор

    0 0 Отговор
    Аз съм арендатор. Обработвам 20000 дк. земя от която нито декар лична - само наем и аренда. Имам 600000 лв. задължения към банки и кредитори. Отделно заложени два апартамента и почти всичката техника. Тази която не е заложена е лизингова. Не съм ползвал никакви програми, въпреки че имах подписан договор с ДФ "Земеделие". Плащам си лихвите към банките на равни начала. Разчитах на тези средства за да си погася поне част от задълченията, но уви.... Чудя се как ще презимувам, а с мен и десетимата ми работника... Дано и рапицата която съм засял да оцелее, защото иначе скоро няма да се измъкна от блатото... От скоро карам джип (не в първа младост), понеже предните четири автомобила не издържаха.... Нека който ми завижда, да заповяда на моето място, пък да видим дали няма и той да си промени мнението относно стачката....
  • 5 :-)

    0 0 Отговор
    Арбанаси ... Въпросните "представители на бранша" явно нямат нищо общо с другите представители на бранша, които така или иначе си правят среща до тракторите на студа. На мен тези "представители на бранша" ми изглеждат като провокаторите на цялата работа.

    И аз смятам че зърнопроизводителите като цяло нямат основание. В частни случай наистина отделни зърнопроизводители може би имат проблеми, но това не е масова ситуация.

    Вината на правителството е че е изчакало да минат президентските избори за да съобщава лоши новини.
  • 6 Въпросителни

    0 0 Отговор
    Само да попитам:
    1. След като си получил един път кредит и си "завъртял колелото" дето се вика сега защо ти е или вече си абонат?
    2. Тази година реколтата беше изключително добре 550-600 кг. от декар, високи изкупни цени на пшеницата, а хлябът не поевтиня: къде отидоха тези пари та сега искате още?
    3. Колко платихте за аренда на земята - по 20-30 кг. на декар а останалото за вас не е ли малко множко?
    3. Може да не са всички но има много земеделци, които са баснословно богати карат Бентли а тракторите са Ламборджини, това не е майтап аз видях такъв на протестите - е защо са им помощи на тях?
    3. На тези протести видях трактори средно по 80 - 100 хил. лева, а знаете ли че няма земеделци на балканите които да работят с такава скъпа техника - бил съм в Гърция, Сърбия, Македония, всичко е с техника от 70-те и пак гледат земя.
    Мога да питам и още и още ама нема кой да ми отговори ?