Last news in Fakti

5 Декември, 2011 12:38 3 453 6

500 трактори и комбайни в София

  • фермери-
  • протест-
  • трактори

И днес ще има блокада на турската и румънската граница

500 трактори и комбайни в София - 1
Снимка: БГНЕС

500 земеделски машини ще съберат протестиращите фермери от цялата страната в центъра на столицата и около нея, заяви за Факти.бг Георги Милев от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Недоволните от намалената субсидия стопани решиха в края на миналата седмица да се отправят към столицата, за да стоварят тракторите и комбайните си на жълтите павета. 

Те са получили разрешение за двудневен престой от управата на София, както и искане за предварителен депозит от 10 000 лв. в случай, че тежките машини нанесат някакви щети. „Поискахме да ни издадат документ за превода на тези 10 000 лв., но до този момент няма такъв. За тези пари не се говори“, каза Милев.

Протестът в София няма да изчерпа действията на недоволните земеделци. И днес те ще блокират турската и румънската граница в традиционните пунктове - Дунав мост, „Капитан Андреево" и „Лесово".

Блокада на възловите пътни артерии в страната няма да има, увери Милев, защото „не виждаме смисъл обикновените хора да страдат от грешките на управляващите“.

Фермерите настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като в проекта за Бюджет 2012 тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите, и твърдят, че техните предложения за намиране на компромисен вариант не са одобрени от правителството.

„800 млн. лв. дава Европейският съюз като субсидии. Облагайки ги с 15-процентен данък, държавата прибира директно 120 млн. лв. В същото време ни дава 80 млн. лв. национални доплащания. Не виждам кой кого подпомага? Държавата – нас или ние – нея?“, протестира Георги Милев срещу политиката за финансиране на земеделския сектор.

В петък машините замръзнаха по-места, за да изчакат резултатите от последните до момента преговори с министър Мирослав Найденов и шефката на ресорната парламентарна земеделска комисия Десислава Танева.

„Двамата бяха намерили много компромисен вариант, при който нямаше да се стига до това да влизат трактори в София. И все пак, Дянков категорично отказа да се случат тези неща. Още повече, беше казано, че Бойко Борисов ги подкрепя“, допълни браншовикът за провалените преговори.

Ето защо земеделските стопани поддържат исканията си за оставка на финансовия министър. „Не виждам кой командва държавата. Категорично няма да се откажем да искаме оставката на Дянков. Дори нищо да не постигнем. Тази оставка винаги ще бъде в нашите уста и рано или късно ще се случи“, убеден е представителят на протестиращите стопани.

Георги Милев отвърна и на обвиненията към зърнопроизводителите, че са мултимилионери и си купуват яхти и скъпи коли със отпуснатите им субсидии: „Това категорично не е вярно. Няма такова нещо. Срещу нас се води кампания по всички медии. Ако парите, които бяха дадени за очерняне на производителите на хляба в България, бяха заложени във финансовата рамка за Бюджет 2012 година, в момента трактори по улицата нямаше да има“.

„Тези 880 млн. лв., които се дават за плащане на единица площ, не ги получават само зърнопроизводителите. В това число има животновъди, които обработват земя, овощари, зеленчукопроизводителите – всички тези хора, с които се опитват да ни разделят“, коментира още Георги Милев.

Протестната акция е подкрепена от десетина организации от сектора. Има и такива, които се разграничиха от протеста – като Съюза на мелничарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    tova nashto e vidiala jabata che podkovavat konia i tia vdignala krak.
  • 2 vesko

    0 3 Отговор
    kucheta tova sa tia fermeri zaslujavat da ne vidiat i edin lev
  • 3 пафката

    0 0 Отговор
    що не го д........ и двамата с вашите детцки коментари
  • 4 4ipi

    0 0 Отговор
    Давайте фермери фалираите си фирмите :).Да не сте само вие невиждат кво е положението в европа и стачкуват хем апри им дават и пак им е малко.Нищо незаслужават.
  • 5 turbo

    0 0 Отговор
    ei glupaci edno ni ostana vav taq darjava vie iskate i nego da oni6tojat li
  • 6 dantes

    0 0 Отговор
    Фермерите разчитат на тези договорени пари, трябва им добра техника, торове,горива и др. Това е и нашият хляб нека не се оскъпява.