1 924 9

Хората в Трън твърдо против златодобива

Жителите на общината категорично не искат някогашната мина да възобнови дейността си

Хората в Трън твърдо против златодобива

93% от хората в Община Трън не желаят златодобивната мина, показват резултатите от паралелното преброяване на Инициативния комитет срещу добива за метали.

От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души, с което общата избирателна активност на референдума е 59,7%. Поводът за допитването стана инвестиционното намерение на българска фирма да възстанови работата на някогашната мина „Злата".

1935 души са отговорили с "Да" на въпроса "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".

С „Не” са гласували 125 души. Невалидните бюлетини пък са 21.

Хората се притесняват, че възстановяването на добива ще замърси природата и въпреки икономическите ползи са против.

Предстои Висшият административен съд да се произнесе дали референдумът е законосъобразен. Въпросът за концесията на подземните богатства, обаче е преди всичко е в ръцете на Министерския съвет.

България

Още по темата

 • Трън - Прелъстен и изоставен

  Трън - Прелъстен и изоставен

  Както казах "Трън - Прелъстен и изоставен". Екоджихадистите си направиха пиар, сега ги канят по студията за да разказват за славните ...
  11.07.2017
  1 653
  5
 • Инвеститор разочарован от референдума в Трън

  Инвеститор разочарован от референдума в Трън

  Фирмата “Евромакс сървисиз“ ЕООД е силно разочарована от резултатите на местния референдум в Трън. Според нея те ще се отразят на бизнес ...
  12.06.2017
  945
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • antimediator
  Отговор
  1 09:06  12.06.17
  А не се притесняват , че са останали в града само цигани и пияници и младите ?! От репортажите по телевизионните канали се вижда ,че бавно и сигурно се връщат към изходната точка на човешката еволюция.
 • впечатлен
  Отговор
  2 09:22  12.06.17
  Преди всичко българинът е компетентен по всички въпроси. Само го попитайте и той ще ви отговори кое става и кое не само благодарение на вродената си интуиция. Пищим и плачем, защото има безработица, защото сме най-бедната държава в Европа, защото вечно всички са ни виновни, а същевременно спъваме всичко. Шистовият газ щял да ни изпотрови, златотодибът пък щял да унищожи природата. Не ни интересуват нито икономии, нито възможност за откриване на работни места. Като коне с капаци сме. Но вие пак ни питайте, ние просто всичко знаем, компетентни сме по всякакви въпроси. Защото много сме учили, от всичко разбираме. Затова природата ни пустее, затова хора в провинцията на някои места живеят в порутени колиби и мрат от глад, затова престъпността, простащината, ниската култура взеха връх и командват обществото ни, ако това нашето може да се нарече общество. Имаме ли експерти в дадени области, гледаме ли на нещата научно? Не, боричкаме се за власт с цената на всичко! Включително и на непреставащата мизерия!

  Коментиран от #4, #5

 • за баланс
  Отговор
  3 10:00  12.06.17
  И сега по стара българска традиция референдума няма да бъде зачетен !

 • Azazel
  Отговор
  4 10:14  12.06.17

  До коментар #2 от "впечатлен":

  Принципно си прав и аз, като цяло, съм против референдумите, когато от хората се очаква да дават отговори по въпроси, за които се изисква експертност (да речем, АЕЦ Белене или въпросите от референдума на Слави). Случаят обаче не е такъв - въпросът засяга пряко именно тези конкретни хора и не е експертен - питат ги как искат да се развива общината им - еко земеделие и туризъм, или минно-добивна индустрия. Ясно им е, че в първият случай животът им ще продължи, както досега, а във вторият - ще бъдат отворени много нови работни места и общината ще отбележи сериозен икономически растеж, но отговорът им е категоричен. Не е въпрос на мързел или на незнание, просто хората не обичат промените и неизвестното, затова резултатът от референдума беше предизвестен, но, както казах - той засяга най-вече тях (ако не броим фирмата - потенциален концесионер), така че са в правото си и, в крайна сметка те ще живеят с последствията от избора си.
 • Мимо
  Отговор
  5 10:31  12.06.17

  До коментар #2 от "впечатлен":

  Болезнено прав си! Българинът за съжаление се превърна в едно вечно мрънкащо, висящо по кафетата и кръчмите същество, което по принцип разбира от абсолютно всичко, но все другите са му виновни, че е пълен неудачник в живота и е гладен и безработен! Българинът не заслужава и няма как да живее нормален живот НИКОГА!!!
 • златар
  Отговор
  6 10:41  12.06.17
  Ако сте посещавали прекрасния град Трън ще знаете че там живеят предимно роми и пенсионери,а на тях работа не им е нужна.Малцината по млади предпочитат да умрат от ракия вместо от ужасното замърсяване което ги дебне или недай Боже преработване.

  Коментиран от #7

 • ДРАГОМИР
  Отговор
  7 14:09  12.06.17

  До коментар #6 от "златар":

  ЕИ МНОГО ВИ РАЗБИРА ГЛАВАТА НА ВАС . КАКВИ РОМИ КАКВИ ПЕНСИ . НИТО ЕДИН ОТ ВАС НЯМА КАПКА МОЗАК ДА ПРОНИКНЕ В ИДЕЯТА . ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ПОЧВАТА ДО СОФИЯ ДАЖЕ ,АМА ДА НЕ ДЪФЧЕМ ЕДНО И СЪЩО . КОИТО НЯМА ИМОТ ТАМ НЯМА ПРАВО НА КОМЕНТАР

  Коментиран от #8

 • Мимо
  Отговор
  8 14:21  12.06.17

  До коментар #7 от "ДРАГОМИР":

  Леле, човече, като ти гледам правописа и ти следя потока на мисълта и начина на подреждане на изреченията....майка плаче!!! Незнам кой на какво трябва да има право и на какво не, но такива с твоя умствен багаж не трябва да бъдат допускани по никакъв начин да гласуват ма каквито и да са избори, по какъвто и да е въпрос! Затвърждаваш моето мнение, че масово невежество , простащина и Тъпанарщина са се пропили в българина до мозъка на костите му! Той щял да решава какво да има и какво не, а не може да напише 4 поредни думи правилно..Боже, Божееее...
 • висок
  Отговор
  9 15:42  12.06.17
  .а си простите хора. Не искат да има работа, пари, училища живот както в Челопеч, Асарел, Пирдоп.... вързаха се на локумите на екоталибаните и сега ще гладуват и замират. Я кажете колко еко-хотела посториха талибаните, колко туристически места развиха, на колко местни намериха работа в еко----локумите!! Нула, а отмината щеше да има заплати, детски градини..... Прост народ, големи балъци са трънските.

Напиши коментар:


Публикувай