9 336 10

15 интересни факта за Александър Македонски

15 интересни факта за Александър Македонски
Венцислав Михайлов

1. Александър III Велики
Александър Македонски, известен като Александър III Велики е цар на Древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и на Персия.
Той произхожда от древногръцката династия на Аргеадите от Пелопонес. Името му идва от гръцката дума "Alexo" (защитавам) и "Andr" (човек“). Така името му означава „защитник на хората”.

2. Учител на Александър е Аристотел.
Бащата на Александър, Филип II Македонски, наема Аристотел, един от най-великите философи в историята, за учител на тринадесетгодишния Александър.
Аристотел обучава Александър на всичко, което знае, в продължение на три години – докато Александър навършва 16-годишна възраст, когато става цар на Македония. Майката на Александър, Олимпиада, е дъщеря на епирския цар Неоптолем I.

3. Александър има две деца.
Досега продължават споровете относно сексуалната ориентация на Александър Македонски, но той е имал три жени: Роксана, Статира и Парисат.
Смята се, че Александър е имал две деца: Херакъл (извънбрачен син от любовницата Барсина) и Александър IV (син на Роксана). За съжаление след смъртта му, децата на Александър са убити, още преди да достигнат до зряла възраст.

4. Александър основава над 70 града.
Александър основава над 70 града, от които най-малко 20 нарича в своя чест – най-известният от тях е Александрия в Египет.
Освен това, недалеч от мястото на битката около река Хидаспа (днес тя е известна като река Джелам в Индия), Александър основава град Буцефал, който е наречен така в чест на любимия му кон. Именно в това сражение Буцефал е смъртно ранен.

5. Поклонничеството на гроба на Александър.
Той е един от най-почитаните чуждестранни деятели в Рим, дори много години след неговата смърт. Юлий Цезар, Марк Антоний и Октавиан Август са отивали да се поклонят на гроба на Александър в Александрия.

6. Айлурофобия.
Малцина знаят какво е общото между Александър, Чингис хан и Наполеон. Първото, което идва наум на човек, са плановете за световно господство, но всъщност всички те са страдали от айлуробофия – страх от котки.

7. Александър няма загубено сражение.
Тактиката и стратегията на Александър Македонски и до днес се изучава във военните академи. От времето на първата си победа, когато е на 18 години, до своята смърт (на 32 години), великият пълководец няма нито едно загубено сражение.

8. Гръко-будизъм.
Малцина са чували за гръко-будизма. Този термин се отнасян за културния синкретизъм между елинистичната култура и будизма, който се развива между четвърти и пети век от нашата ера в Бактрия и на Индийския субконтинент (територията на съвременните Афганистан, Индия и Пакистан).
Тази необичайна култура се формира вследствие на дългата верига от събития, която започва с гръцките набези в Индия по времето на Александър Македонски. По-късно развитието и протича по време на създаването на индо-гръцкото царство и разцвета на Кушанската империя.

9. Гордивият възел.
Легендата за гордиевия възел е една от най-известните легенди, свързани с Александър Македонски. В митовете се говори, че фригийския цар Гордий е завързал сложен възел и е заявил, че този, който умее да го развърже, ще стане следващия цар на Фригия.
През 333 година, когато Александър покорява Фригия. Той, без да мисли дълго, разкъсва знаменития възел със своя меч.

10. Първата македонска държава.
Република Македония е съвременна държава, която е разположена в центъра на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Тя няма нищо общо с древногръцкото Македонско царство. Първата македонска държава е основана осми век преди новата ера.

11. Конкурс по надпиване.
Веднъж Александър Македонски провежда конкурс кой ще изпие най-много алкохол сред своите войници. Въпреки, че войниците са във възторг от начинанието, от алкохолно отравяне умират 42 бойци.

12. Толерантността на Александър.
След победата си над персите Александър започва да се облича като персийски цар и си взима две персийки за жени. Причината за това е проста, той е смятал, че покорените народи ще се чувстват по-комфортно, когато новият им управник се придържа към техните обичай.

13. Причината за смъртта на Александър е загадка.
Съществуват многобройни теории, но реалната причина за смъртта на Александър е една от загадките на древния свят.
Съвременните медицински експерти твърдят, че причина може да бъде маларията, инфекция на белите дробове, чернодробна недостатъчност или тиф. Никой не може да докаже тезата си.

14. Любимият герой на Александър е Ахил.
Любимите книги на Александър Македонския са „Илиада” и „Одисея”. От дете Александър се вдъхновява от героите на Омир. Той дори е спал с „Илиада” под възглавницата. Въображението на бъдещия велик държавник е покорено от гръцкия войн Ахил, който участва в Троянската война.

15. Кумирът на Александър е Херакъл.
Най-големият кумир на Александър, който му оказва огромно влияние, е Херакъл (Херкулес).
Александър толкова много се възхищава на най-известната фигура от гръцката минулогия, че сам се нарича син на Зевс (както и Херакъл) и винаги се е хвалел, че е потомък на Херакъл.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • misli posle govori
  Отговор
  1 08:37  13.06.17
  По отношение на Персия. Александър издава нареждане да се женят за персийки неговите войници.Тактика с която цели да държи тила си сигурен, когато напада Индия.На мен са ми попадали документи в които се пише за 30 000 войници "оженени по този начин". По отношение на Индия. Макар да печели войната, тя е пирова. На бойното поле се изправят слонове срещу конница и армията на Македонски търпи огромни загуби, които са на практика невъзстановими.Александър прилага нова тактика, за да намали превъзходството на армията от слонове, която ползват индийците. В боя са въвлечени пехотинци, които отварят "коридори" в бойните редове, след което от две страни пехотинците започват да намушкват с копията си слоновете в т.н формация "костенурка" Резултатът е безчетни жертви и от двете страни, т.к слоновете побесняват от множетвото пробождания. Александър е принуден тук да постави границите на своята империя до Индия и да се завърне към Персия и Гърция, за да си набави нови войници, но умира
 • Скорпион29
  Отговор
  2 08:58  13.06.17
  Факт номер 16 падал си е по мъже.И във Индия пада много лошо от коня си и има съмнение че получава вътрешни нараняваня (чупи ребра)които на са лекувани и се инфектират и Бого дух
 • азазазаз
  Отговор
  3 09:33  13.06.17
  Александър не е цар на Азия защото такава страна няма. Иначе ще го изкарат и цар на китайците. А това че е от род от Пелопонес е фантазия. Някой си измисля история.

  Коментиран от #6, #7

 • ключаря
  Отговор
  4 10:07  13.06.17
  Значи, още по негово време се е правел фалшив алкохол от пра-пра-дядото на цар киро.42 умрели - още не са му разбирали толкова м...лите!

 • СИРМА
  Отговор
  5 09:25  01.10.17
  Александър не е грък.Стара Гърция няма.Тя е създадена през 1832г.На Пелопонес живеели Пелазги! Александър и Филип са македонци и такава им е и фамилията! Гърците са Данайци,врагове на Македония...

  Коментиран от #10

 • СИРМА
  Отговор
  6 17:00  01.10.17

  До коментар #3 от "азазазаз":

  За китайците...Може би грешиш...хахахаааа! Александър е имал сестра КИНА(същата му е приготвила погребението). Четох че страната Китай-КИНА е кръстена на нея😊

  Коментиран от #9

 • СИРМА
  Отговор
  7 17:07  01.10.17

  До коментар #3 от "азазазаз":

  КИНА жена-войн е полусестра на АЛЕКСАНДЪР.Обучавана в школите на Филип Македонски. От нея страх имал дори и самия АЛЕКСАНДЪР!!!
 • СИРМА
  Отговор
  8 17:14  01.10.17
  АЛЕКСАНДЪР имал за цел да превземе и Европа като влезе през на-горната точка на Африка. Демек през Сицилия. Но починал от малария или е бил отровен! И както пише във библията Империята му била поделена на 4...
 • tria vita
  Отговор
  9 22:31  23.03.18

  До коментар #6 от "СИРМА":

  Езикът, на който е говорил Александър е елински - (гръцки). Учител му е Аристотел. Майка му е Олимпиада, жрица от храм в Самотраки. Древна Елада не е била самостоятелна държава, а разделена на полиси (градове) или по-точно на географски области и населението в нея се е припознавало според областта - атиняни, йонийци, спартанци, македонци, троянци, тесалийци и т.н.
 • колокотронис
  Отговор
  10 20:55  14.12.18

  До коментар #5 от "СИРМА":

  да ама не ,има гърци от три хиляди години насам,скопската теория на едно отродено коплексирано население не важи, капиш

Напиши коментар:


Публикувай