1 199 2

Италиански изтребители ще ни пазят 3 месеца

Италиански изтребители ще ни пазят 3 месеца
Мартин Христов

Министерският съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от ВВС на България и Италия.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

За съвместното изпълнение на задачите по усилване на въздушната охрана (Air Policing) ВВС на Италия ще дислоцират в периода юли-ноември 2017 г. в авиобаза Граф Игнатиево четири самолета „Eurofighter Typhoon“ и до 110 души персонал. Изпълнението на задачите ще се извършва в периода 15 юли – 15 октомври.

Италианските дежурни самолети ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса, допълват от правителството.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Андре
  Отговор
  1 14:17  21.06.17
  Много смешно заглавие, спрямо действителността, с цел да предизвика дебат в читателите с оглед разединението НАТО-РУСИЯ. Това е просто с цел тренировка ако реално възникне опасност някога... :D
 • све
  Отговор
  2 19:27  21.06.17
  Странно. Германия изтегля самолетите си от Инджирлик Не е ли най-логично да ги прехвърлят в Бг ???

Напиши коментар:


Публикувай