Last news in Fakti

3 Април, 2024 21:15 3 252 43

"Авионамс" ще поддържа изтребители F-16 блок 70

  • ф-16 блок70-
  • авионамс-
  • изтребители-
  • българия

ДКК ще осъществява контрол на конкретните дейности

Министерският съвет разпореди на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, в качеството му на орган, упражняващ правата на държавата в "Авионамс" АД, да възложи на дъщерното си публично предприятие изпълнението на цели на публичната политика - изграждане на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 блок 70. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвидено е, че изпълнението на целите на публичната политика ще се осъществи при подписване на Споразумение между "Авионамс" АД и Lockheed Martin Global INC, относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

Също така е планирано привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на "Авионамс" АД в съответствие с изискванията на Lockheed Martin Global INC, както и доставка и инсталиране в "Авионамс" АД на предоставеното от Lockheed Martin Global INC безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Решението на правителството е във връзка с изпълнението на подписаното през 2019 година Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70. Споразумението предвижда "Lockheed Martin Global" INC да определи български дружества, които отговарят на изискванията и са в състояние да изпълнят проектите, касаещи създаването на базови способности за извършването на ремонт и дейности по поддръжка на системи, свързани с експлоатацията на новите изтребители.

След извършено проучване от производителя е установено, че държавното предприятие ,,Авионамс" АД отговаря на условията и може да изпълнява дейности, предвидени в Програмата за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

Изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребител F-16 блок 70 на територията на страната ни ще позволи България да осъществява собствена, независима и неопосредствана от втора страна логистична поддръжка и експлоатация през целия дълъг жизнен цикъл на придобиваната отбранителна техника, основаваща се на собствена технологична база.

По този начин се постига по-голяма независимост, бързина на действие и по-висока ефективност, в сравнение с евентуалното транспортиране на техниката в друга държава, и се гарантира сигурност на доставките.

ДКК ще осъществява контрол на конкретните дейности.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поддържам чертежи

    40 12 Отговор
    безплатно

    Коментиран от #3

  • 2 12340

    43 11 Отговор
    С канцеларско лепило и ножици!
  • 3 Питане

    12 15 Отговор

    До коментар #1 от "поддържам чертежи":

    А " Ту" ???

    Коментиран от #18

  • 4 ХАХАХА

    35 7 Отговор
    Някоя година ще бъдат доставени, но кога се пита в загадката. ? Да не говорим дали светът ще е оцелял ,за да ни потрябват.

    Коментиран от #35

  • 5 Краварая

    33 8 Отговор
    Ще изчезне от географската карта преди доставката...На взели комисионната честито!

    Коментиран от #16

  • 6 колко милиона

    32 10 Отговор
    струва една ракетка за фъ 16 ? а за всяко болче имало дълги молитви + тройна цена за приятели
  • 7 дедо

    14 3 Отговор
    четете за лъки лучано
  • 8 Реалност

    18 5 Отговор
    ДОкато не пристигнат ще ги придържа ,да не паднат,щото те сега не се клатят ..................
  • 9 Само питам

    27 8 Отговор
    Как ще ги поддържат ? Ще правят рамки на картинките ли ?
  • 10 Хахаха хахаха

    26 10 Отговор
    В Аионамс са им раздал рисунки за оцветява на Ф16 това ще е поддръжката
  • 11 Бай Яни.

    8 24 Отговор
    От ден на ден русоробите намаляват.

    Коментиран от #13, #21

  • 12 Сандо

    25 8 Отговор
    Лично аз се надявам янките да не се разбързат да ни ги пращат.Иначе веднага ще се намери някой "правоверен" да ги подари на окраината,ако все още съществува такова карикатурно държавно образование,де.А и дано янките да не се бавят прекалено дълго,защото не се знае докога ще съществува държавицата ни "благодарение" на нашите управляващи.

    Коментиран от #43

  • 13 Сандо

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Яни.":

    Затова пък се увеличават "теле-робите"!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Справедлив

    23 7 Отговор
    Мечта на нашите малоумни политици.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 М3 голд

    28 10 Отговор
    Хахаха! Щели да ни предоставят безвъзмездно..... Ти, Михайлов, вярваш ли си като пишеш? Кога американска фирма ще подари нещо? Когато го е калкулирала в приходната си част. Затова нашите F16 са в пъти по скъпи от полските F35. В пъти! Когато си имал над 100 военни самолета, да ги унищожиш по разпореждане и сега да чакаш 8 (осем) си е унижение от всякъде.

    Коментиран от #36

  • 18 А бе,

    11 16 Отговор

    До коментар #3 от "Питане":

    Ти не знаеш ли, че Ту 144 е признат за най-съвършен самолет на всички времена ?
    Той не вози, - той телепортира, направо при Светията...

    Коментиран от #41, #42

  • 19 Лекарите да са готови

    12 2 Отговор
    Когато първия български Ф-16 кацне на българска земя, всички болници в България ще имат по един двама пациенти с инфаркт.

    Коментиран от #28

  • 20 Васил

    21 7 Отговор
    Великата кравария 10 години не може да произведе 8 броя 60-годишни самолети, смях бате....

    Коментиран от #24

  • 21 Пълни глупости

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Яни.":

    Нали осъзнаваш че това какво си мечтаеш и реалността се разминават драстично и за твоя огромна изненада не в твоя полза .
  • 22 Фюууут!

    12 4 Отговор
    Трагедията ще настъпи когато забият Ф16 в скалите край Шабла,както нещастния пилот с мишената.

    Коментиран от #26

  • 23 Гого

    16 7 Отговор
    Малееее. Пак се канят да харчат милиарди за нищо. F16 е модел изтребител от началото на 80-те години на миналия век. С всичките му модификации, е докаран от IV поколение изтребител (какъвто е и МиГ 29) до поколение IV+, защото на трабанта каквато и електроника да му напъхаш, от него мерцедес няма да стане. Винаги ще си остане трабант с модицифирана електроника. Нито аеродинамиката, нито скороста, нито тавана на полета, нито маневреноста могат да направят от F16 това, което е. Защото ако се пипнат неща по конструкцията това вече няма да е F16, а друг модел. Та Авионанс се готвят да поддържа отдавна остарели, архивни щайги на САЩ. А ПП-ДБ се канят да "усвоят" стотици милиони за нищо. И народа пак ще плати масрафа. На времето Радев се беше спрял на Грипен, защото при сходни летателни и бойни параметри струваше много по евтино от F16, и най важното може да каца на всякакви пригодени летища. Докато ако ударят летището на F16, той просто няма да може да кацне и ще се разбие. В Украйна се вижда вече колко е бил прав Радев. Руснаците удрят летищата, които се готвят да приемат F16 и сега просто няма да кацат в Украйна. А летищата на други държави, от които евентуално се опитат да излитят тези самолети вече са обявени от Русия за легитимна цел. И какво ще стане тогава? Въпроса е риторичен.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Факт

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Васил":

    Смях е това, че не можеш и елементарна математика да използваш ....

    Коментиран от #39

  • 25 Ене

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Гого":

    "Нито аеродинамиката, нито скороста, нито тавана на полета, нито маневреноста могат да направят от F16 това, което е."

    Ко, ко речИ?
  • 26 Забравил

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "Фюууут!":

    Тоя, "нещастния" пилот какъв самальот пилотираше, я ни напомни.

    Коментиран от #40

  • 27 Един не-трол

    5 12 Отговор

    До коментар #23 от "Гого":

    Ми той и москвича и ладата не са се променили от 80-те ама нещо не ги карат. Турция като я орязаха за ф35 напират за ф16. Това си е самолет 4.5 поколение. Ще има и ф35 когато изчезнат русофилите. Гърция чака от десетилетия за да им се вярва достатъчно, че няма да изнася военни тайни. Дотогава съветвам всички приятели на Русия и врагове на НАТО и САЩ да не ползват интернет и фейсбук като творения на САЩ и гнилия запад. Тъкмо руснаците направиха преди 5 години руски процесор изцяло с техни ресурси и технологии и се равнява на Pentium от 97г. . След около 20 години се очаква да настигнат и процесорите от 2024г.

    Коментиран от #29, #37

  • 28 ТИР

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Лекарите да са готови":

    Абе тия Ф16 какви са че на нашите летища не могат да кацат,,,, ако са къси пистите могат само да ги удължат а не пак за милиарди да говорят,,,,
  • 29 Гого

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "Един не-трол":

    Мноого си умен. Заприлича ми изказвания на един бивш военен министър на Германия и понастоящем председател на ЕК. Казва се Урула фон дер не знам какво си. Дето с голямата си компетентност от трибуната на ЕС обяви, че Русия вади чипове от хладилници и перални за да си прави ракетите. Мноого компетентно особено за един бивш военен министър. Та тази работа с процесорите май четеш стари книжки и ако се беше позаинтересувал щеше да разбереш, че Русия в момента разработва квантов процесор (ако това ти говори нещо де). Дето и САЩ още са на ранен етап на разработка. Та забрави за Пентиум. Да. Забравих. Те в западна Европа и пентиум X86 не могат да направят (поне не съм чул да са правили нещо подобно изобщо). Може би визираш тях. Смешен си.

    Коментиран от #30

  • 30 Не е смешен

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гого":

    Те така ги подбират с нисък интелект
    И трудно мислят
  • 31 питам

    4 2 Отговор
    хвърчила модел 1968 г. с някакви подобрения. Армията на САЩ отдавна не ги иска. За какво са ни тези
    ДРЕВНИ самолети, с още няколко милиарда разходи за инфраструктура и логистика.

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 дядото

    1 0 Отговор
    добре,но кога.сега или след като сащ решат да ни доставят флотилията от 8 самолета
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гогича

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Догодина. ЗА ваше спокойствие. Като си обучим пилотите там....и си построим летището тук.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Авио знам

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Един не-трол":

    Обещаваме , да ги мием веднъж месечно .
    Ако вали дъжд няма да ги мием .
    Без контактно 1 милион на миене.
    Ако вали 999 000 ще ви таксуване само .
  • 38 Казвам

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "питам":

    Не са лоши тези самолети .
    Руските Ла 5 и миг 15 нямат никакъв
    шанс срещу тях .
  • 39 Брак

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Факт":

    Обясни ни като знаеш .
  • 40 Бегай

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Забравил":

    То се знаеше че той си беше жива мишена ,
    опитни зайче.
    Тестваха нови ракети .
  • 41 Да ти кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "А бе,":

    И Конкорд там ги телепортира
    едни 100 човека .
  • 42 МИИИИИ ...

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "А бе,":

    какви отровни приказки за безаналоговите ватенки !?!
    Немой тъй де ... Току-виж се изровят доказателства за смъртта на Юри Гагарин, предвид вина на ХАмериканците при производството на ТУ, МИГ, АН и прочее ... ютии с дървени въглища !😁🤣😄
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове