799 2

6 от 10 деца у нас редовно са подложени на насилие

6 от 10 деца у нас редовно са подложени на насилие
Мартин Христов

1839 са случаите на насилие над деца за 2015 г. 60% от момчетата, станали свидетели на насилие, също се превръщат в насилници.

Това стана ясно на кръгла маса за детската агресия и насилието над подрастващите, организирана от омбудсмана Мая Манолова. На нея присъстваха представители на държавни институции, както и експерти от неправителствения сектор, които работят по проблемите и превенцията на насилието над деца. На кръглата маса представиха данни от анкета, проведена по поръчка на омбудсмана, съобщи Нова тв.

За голям брой от случаите не е подаден сигнал, тъй като децата се притесняват да споделят, ако са обект на домашно насилие. Едва 11% от тях го правят.

Според данни на УНИЦЕФ 39% от родителите биха използвали физическото наказание като метод за възпитание. 6 от 10 деца редовно са подложени на насилие.

Всяка трета жалба до българския омбудсман е свързана с насилие. По думите на Мая Манолова агресията над децата у нас е вкоренена като национална черта.

Поради тази причина ще бъде създадена национална коалиция срещу насилието над децата. Откриват кризисни центрове в цялата страна. Вече работи един в Благоевград, а за цяла България ще бъдат 18.

Като проблем се отчита липсата на координация между институциите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 18:01  21.06.17
  Бой бой трябва за да стане читав човек бой
 • Plovdiv
  Отговор
  2 23:59  23.06.17
  Боят е варварство и това не подлежи на коментар. Но също не подлежи на коментар и фактът, че не е открита досега релевантна на него алтернатива... Кое е правилното?...

Напиши коментар:


Публикувай