3 450 38

Премиерът: Преговаряме с Швеция за „Грипен“

Офертата за F16 – скъпа за стари изтребители

Премиерът: Преговаряме с Швеция за „Грипен“
Венцислав Михайлов

Следващата седмица започваме преговори с Швеция за закупуването на нов изтребител. Новината обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

"Грипените, шведските самолети, са предопределени", не пропусна да отбелжи от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че експертите, заедно с президента Румен Радев, са направили класиране.

"С Каракачанов се разбрахме следващата или по-следващата сряда да започнем преговори", добави премиерът.

Той посочи, че ще иска Швеция да направи и инвестиция в българската икономика. Само преди две седмици премиерът смяташе, че купуването на изтребител не е на дневен ред.

България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане, обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

По думите на Каракачанов, предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години.

Основното изискване на нашата страна обаче е за разсрочване. Разчетът е да бъде увеличен срокът от първоначално предвидените пет години на минимум осем или девет години.

Възможно е в хода на преговорите да се стигне и до повече от 10 години, разясни Каракачанов. Той допусна през втората или трета година след началото на плащанията изтребителите да бъдат доставени у нас.

Вчера министърът е внесъл в МС доклад, който, по думите му, е съобразен с решението на комисията, определена от служебното правителство.

Тогава е извършено и самото класиране на офертите за изтребителите и съответно е отпаднал вариантът за F16. Остават другите две и съм направил предложение, освен проекта за нов изтребител и проекта за патрулните кораби, да се включи и проектът за сухопътната бойна машина, съобщи вицепремиерът.

Трите разгледани предложения са: от Италия (самолети "Юрофайтер"), Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16), и Швеция ("Грипен").

Преговорите започват, след одобрението на НС и след като то даде мандат на министъра на отбраната. Разсрочили сме тези плащания /за изтребителите/, за да може да бъде включен и проектът за бронираната машина и със средствата, предвидени от предишното НС, да започнем едновременно и трите проекта, подчерта Каракачанов.

Предвиденото разсрочване за бронираната машина е 10 години, така парите на данъкоплатеца ще са разделени на по-малки суми за по-дълъг период.

Вицепремиерът съобщи, че за корабите (за нов многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС - б.р.) има постъпили осем оферти, сред които две на немски фирми, френска, италианска, една българска, една холандска.

Военният министър е убеден, че основно българският военнопромишлен комплекс и фирми трябва да участват в превъоръжаването на БА. Става въпрос за поддръжка и ремонт, след като бъдат закупени изтребителите, разясни той.

За кораба и бронираната машина българските фирми могат да имат много по-голямо участие в строителството, а защо не и в част от въоръжението им, смята Каракачанов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БЪЛХАрия
  Отговор
  1 13:42  23.06.17
  ЦЕЛИЯ СВЯТ СИГУР НИ СА СМЕЙ ЗАТУЙ КЪК РАЗБИХМЕ ТУЙ ДЕТ БЕШЕ СТРОЕНО И ПОСТИГНАТО А СЯ СА МОЛИМ ЗА САМОЛЕТЧЕ ИЛИ БОЙНА МАШИНКА НА ОТСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ. ТЮЮЮЮЮ
 • Лупи
  Отговор
  2 13:48  23.06.17
  Самолетите добре, поне за патрул да имаме ама да дадете почти милиард на Домусата и/или друг мафиот за направа на допотопни катери в техните фабрики за сметка на националната сигурност вече е прекалено нагло! Не стига, че ги захранвате с асфалт ежегодно за стотици милиони ами и сега флота ще жертвате в името на далаверата. Срам!

  Коментиран от #17

 • шведска горчивка
  Отговор
  3 13:53  23.06.17
  Боко пак за пореден път се отмята от приказките си, уж сме дали 30-50 милиона за завод за ремонт на МИГ-29, какво ще щели да го правим, а пък сега съгласен за новите самолети. Като каже Боко "добър ден" винаги гледам, къде е слънцето. Днес едно, утре друго, единствената последователност при "политиците" в Бълхария е бъркането по джобовете на хората и източването на средства. Всичко останало е за 3 дена. А шапкарите не се наядоха, летни Кугъри ли беше, огради ли не беше, сега ще се нагушат с комисионните за самолетите и не само те, явно.
 • Бесен съм!
  Отговор
  4 13:54  23.06.17
  А имахме всичко. Няма по-прост народ от нашия! Кога ще се потърси сметка от отговорните за това да се разруши цялата икономика на страната. Да се избесят всички предатели и да висят по уличните лампи с години, та да се знае и помни! Мамицата им!

  Коментиран от #6


 • Реалист
  Отговор
  5 13:55  23.06.17
  Браво! Разумен подход. А исказалите се ушанки ще попитам - Какво лошо има ако се строи военен кораб в България? Или е по-добре първо да се опитате да плюете по българското. Бойко и ГЕРБ израстнаха политически и вече са реална управляваща партия БЕЗ АЛТЕРНАТИВА. Не бих гласувал никога за КурНин защото зад гърба и стоят хора като РОвч и Гергов. Копейкаджии, колкото и да не ви харесва, политиката на ГЕРБ/България е проевропейска и (относително) самостоятелна. България е за българите!!!

  Коментиран от #7, #9, #10, #13, #14, #21

 • шведска горчивка
  Отговор
  6 13:59  23.06.17

  До коментар #4 от "Бесен съм!":

  Нищо не сме имали, всичко идваше от СССР за жълти стинки, падна СССР и си отиде и цоциализъма в Бълхаристан. Цялата държава си беше и си остава жива пародия, няма такъв цирк.

  Коментиран от #11

 • Ммм дааа...
  Отговор
  7 13:59  23.06.17

  До коментар #5 от "Реалист":

  много си заблуден. Потвърждаваш казаното от мен... за простия народ...
 • БайМанаф
  Отговор
  8 14:03  23.06.17
  И към всеки аероплан ще имали по една-две руси шведки за шибана 3-йка?! Май и трите бройки ще стават само за таковане ако се срещнат със СУ и МИГ!
 • Лупи
  Отговор
  9 14:03  23.06.17

  До коментар #5 от "Реалист":

  Маймунка, ти какво си строил в България след падането на държавата? Кое отговаря на някакъв стандарт и има качество и възможност за безпроблемна експлоатация? Пътища ли, сгради ли, техника ли, автомобили ли? При доказани далавери с власта последните 20 години, където се правят фирми специално за да участват в конкурса и после го печелят, а после построеното е под всякаква критика, при откраднати милиарди от КТБ и покрити после от нашите пари, при разпродадени природни залежи и всичко дето е ценно как може да си помислиш с орехчето си, че това дето ще излезе от фирма на ТИМ или Домуса Ага ще е качествено и ще е конкурентно на френски или немски продукт при сходни цени? Добре, че нямаме фабрика за самлети, че щяхте да видите самолет с перка за 1 милиард.
 • шведска горчивка
  Отговор
  10 14:03  23.06.17

  До коментар #5 от "Реалист":

  Лошото е, като почнем да плащаме дълговете, тогава става лошо, щото тези кораби ще излезнат поне 10 пъти над пазарната им стойност, а "държавата" тегли дългове за да ги изплати, дълговете ще плащат нашите деца. Стана ли ясно, къде е лошото? Да ти дам един пример: Грейт Уол, "българските коли", резултата е милиони дългове(70 и кусур милиона), които другарят Ганчев не желае да връща, кой плати според теб и кой е на далавера? Ако ни е такова "производството" по добре без него.
 • Бесен съм!
  Отговор
  11 14:04  23.06.17

  До коментар #6 от "шведска горчивка":

  от град съм в който правехме няколко модификации МТЛБ-та плюс самоходна гаубица. С всички закупени права с най-модерно оборудване. Всичко се окраде. Питам защо?
 • шведска горчивка
  Отговор
  12 14:06  23.06.17
  Имаме нужда от ПРОИЗВОДСТВО, но СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО!!!!!!!
 • Козлодуй 90
  Отговор
  13 14:06  23.06.17

  До коментар #5 от "Реалист":

  Обаче пълничкия му съдружник го е клепал за редица афери включително фалита на КТБ , за тайни сметки и подкупи. Така че пред Бойко се очертават не малки главоболия.
 • 14 14:17  23.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • дядо Любен
  Отговор
  15 14:31  23.06.17
  Колкото и да не ви се иска,московски мекерета,Грипени тук ще летят...!!!По същият мизерен начин,чехските комунистически мекерета опитваха да саботират покупката на нови бойни самолети...само че,австрийското лоби си тежи на местото!КУПИХА ГРИПЕН!Преди два месеца,чехите патрулираха над Исландия в продължение на два месеца и на русите това въобще не им харесваше...неможеха да си фъркат както преди години над Исландия!!!Така че,Боен самолет,натовско производство ще има!Напишете си го на калпаците до черената петолъчка!

  Коментиран от #19, #20, #28

 • миг29
  Отговор
  16 14:38  23.06.17
  http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_5307 Я, вижте какво казва за миговете нашия президент
 • Варна
  Отговор
  17 14:42  23.06.17

  До коментар #2 от "Лупи":

  Сългасен! -Домусчиев няма фабрика и няма опит в стоенето на кораби, камоли на бойни! Той се нарежда на опашката защото обичат да крадат пари съвместно с Бойко Борисов. Има 2-3 фирми във Варна, които са единствените които имат възможностите да ги построят. са Булярд, , вторият е МТГ, третият е КРЗ и накрая Флотски Арсенал. Има и още една Бургаска фирма, която може да строи мънички катери, а Русенска корабостроителница не е в състояние да прави вече каквото и да е!
 • Обобщител
  Отговор
  18 15:00  23.06.17
  Чебурашки, застинали на технологично ниво 80-те не биха могли да водят държавата към бъдещето. До края на житейския път ще смърдят колко е било хубаво и ще са основна пречка България да продължи напред.
 • Различен
  Отговор
  19 15:41  23.06.17

  До коментар #15 от "дядо Любен":

  Бравос! А така! Я сега специалисте, дай едни сравнителни характеристики на Грипена и един смотан МИГ 29, от новото поколение, доста по-еФтин от Грипена!
 • Трол
  Отговор
  20 15:46  23.06.17

  До коментар #15 от "дядо Любен":

  Че няма да е МиГ,няма да е, в НАТО сме! Грипена е май най-удачния за нас. Но как се написал чеХСКите комунистически мекерета! Е дядя , положи малко усилия и в граматиката а не само да гониш призраците на комунизма. Няма ги вече комунистите, измряха или се пребоядисаха. Стига си ни плашил с таласъми!

  Коментиран от #22, #23

 • 21 16:05  23.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • дядо Любен
  Отговор
  22 16:14  23.06.17

  До коментар #20 от "Трол":

  Тролчо...искаш да пиша ЧЕШКИТЕ...до колкото знам,в Европа нямя държава ЧЕШИЯ...!На граматика не ме учи,добър съм...на времето, учителката по гаматика не беше член на БКП(една от малкото)!

  Коментиран от #26, #38

 • дядо Любен
  Отговор
  23 16:24  23.06.17

  До коментар #20 от "Трол":

  Що се отнася до това,има ли ги комунистите...тези старите,може би измряха,но народиха много копелета,които сега решават,как да живееш!Замисли се малко...!На мен,не ми е все едно!Върнах се в БГ за да доживея старините си.От 3години съм тук,и натина ме е жал за това,на какво са подложени хората тук!Ако искаи диалог,отговори ми,защо не искат хората да живеят по добре?!Защо са се оставили на това,да бъдат лъгани и водени за ръчичка в погрешна посока!?Иначе,като чета форумите,всички му знаят реда...!Срамота!Съвземете се!
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  24 16:26  23.06.17
  за какво са ни тези самолети ве Борисов за какво нали пари няма нали колани затягаме
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  25 16:28  23.06.17
  ако ще КУПУВАШ КУПИ ПОНЕ ЕДНИ РУСКИ СУ 27 ТА ДА РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА ТОВА Е САМОЛЕТ ВИДЯ КВО СТАВА С Ф 16 КАТО ГО ДОБЛИЖИ И РАЗМЪРДА 4 ТЕ КРИЛА НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО ДАВАШ ПАРИ ПОНЕ КУПИ РУСКИЯ СУ 27
 • Трол
  Отговор
  26 16:31  23.06.17

  До коментар #22 от "дядо Любен":

  Правилно е да се пише чешки, също и чешка, чешко. Когато наставката -ски се свързва с основа, завършваща на х, съгласната с от наставката изпада, а съгласната х се променя в ш: чех + -ски > чеш-(с)ки > чешки.

  Коментиран от #27

 • дядо Любен
  Отговор
  27 16:41  23.06.17

  До коментар #26 от "Трол":

  :))) опита да ме убедиш...един от малкото със мнение и становище!Поздравления...в правотата ти се съмнявам!Ето,това са различията между хората...няма лошо!Малко пояснение:занимавам се със преводи...владея чехският език като роден!!!! :)))
 • СЛУГА
  Отговор
  28 16:42  23.06.17

  До коментар #15 от "дядо Любен":

  ДЯДО ЛЮБУН ТИ ВАФЛИ ЛИ ПРАЙШЕ ИЛИ ЕВРО ЛОКУМИ.
 • Скорпион29
  Отговор
  29 16:46  23.06.17
  Господин 50% преговаря майтап
 • руски пенсионер с червени прашки
  Отговор
  30 17:28  23.06.17
  Их хохоох вечером с бутилка ром пока неть деньнег ну погоди, ну водку
 • Бачо Киро
  Отговор
  31 18:14  23.06.17
  Интересно, много интересно! Изборът далеч не е предопределен, както и самият Радев каза. Това е само класиране на офертите, няма спогодби, договори и/или каквато и да е конкретика. Преди време в ефира на БНТ някой от патриотите, мисля самият Каракачанов, каза, че изборът "не е само технически, но и политически"! Усещате ли къде е уловката? Ф-ките са "хамерикански", а Португалия ги продава, за да финансира превъоръжаване, отново с "хамериканско" оръжие! Корабите няма да ги коментирам, НО относно БМП-тата, у нас до преди 15-ина години се произвеждаха бронирани машини (поне поточните линии стояха). Т.е. имаме и базата, имаме и опита, имаме и възможността сами да си произведем тези машини, вместо да си ги купим втора ръка от някой "партньор" в НАТО! Но го нямаме желанието. Далеч по-скъпо е да си ги купим, някое джобче да понапълним... Кой изобщо гледа националния интетес днес...
 • АНДРО
  Отговор
  32 01:00  24.06.17
  На туй се казва, нашенска работа. Тези самолети са икономично на са трабанти . Те не могат да развиват 2 хиляди километри , не могат да догонятн F 16 . никога. А щом ще инвестират в България е може би добър вариант на избор.

  Коментиран от #35

 • стоян георгиев
  Отговор
  33 01:39  24.06.17
  напълно излишна покупка.със и без самолети няма никаква разлика а парите можеха да идат при младите семеиства за поне още едно дете.жалко.

  Коментиран от #34

 • Той
  Отговор
  34 09:27  24.06.17

  До коментар #33 от "стоян георгиев":

  Аз мога да ти направя едно, даже няма и да ти взема пари.

  Коментиран от #36


 • Трол
  Отговор
  35 09:34  24.06.17

  До коментар #32 от "АНДРО":

  Що пишеш глупости,Грипена развива 2410 км/ч.С почти 300 повече от Ф16! Ми отвори си Уикипедията, пък даже специализираните форуми, прочети и тогава ръси мозък.
 • стоян георгиев
  Отговор
  36 13:28  24.06.17

  До коментар #34 от "Той":

  става идваи .
 • misli posle govori
  Отговор
  37 14:18  24.06.17
  Можеха да купят един два самолета за борба с пожари и борба с дунавските комари да го ева... Този Стоян, човек ако искаш бебета, не ти трябват помощи за деца, а икономика и хубави заплати, иначе се въдят циганите, стига с тия леви идеи.. Виж, как живеят във трите скандинавски страни- хората имат по три деца повечето семейства
 • Spider
  Отговор
  38 22:28  30.06.17

  До коментар #22 от "дядо Любен":

  А ЧЕХИЯ има ли в Европа или така е само на Български? А ХОЛАНДИЯ има ли, господин преводач? Е от такива преводачи не се разбираме с чужденците.

Напиши коментар:


Публикувай