3 273 15

2 юли 1949 г. Георги Димитров умира

Венцислав Михайлов

На 2 юли 1949 г. Георги Димитров умира. Министър-председател на България става Васил Коларов. Видни съветски медици поставят диагнозата „сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет, хроничен простатит”. Съществува хипотеза за политическо убийство на Димитров по указания на Сталин.

Малко известен и засекретен факт е, че косата и мозъкът на Димитров са изследвани в МВР и в тях е открит живак много над обичайната доза за нормални процеси - около 48 мг/кг при норма 2,33 мг/кг. Според експертите отровните дози в мозъка на Вожда са доказателство, че смъртта му се дължи не на напреднал алкохолизъм, каквито слухове е имало, нито на исхемична болест, а на вероятно отравяне.

Още на 3 юли 1949 г. Министерският съвет взима решение тялото на Георги Димитров да бъде балсамирано и поставено в мавзолей. Тялото му е балсамирано в Москва и превозено с влак до София, където е изложено в Мавзолея на Георги Димитров. Мавзолеят е завършен на 10 юли 1949 г. за рекордния срок от шест дни.

Комунистическата власт в Народна република България го обявява за „вожд и учител на българския народ” и отбелязва погребението му с величествена церемония. Група неудобни за властта лица са въдворени в лагери. Мавзолеят се превръща в място за поклонение, включен е в държавния протокол за полагане на венци от чуждестранни делегации, но само от комунистически страни и от държави от Третия свят.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mediator37
  Отговор
  1 08:15  02.07.17
  Член на организацията (БКП) извършила най-кървавия терористичен атентат в света и дългогодишен председател на най-голямата международна терористична мрежа КОМИНТЕРН-а.

  Коментиран от #2

 • Кольо
  Отговор
  2 08:46  02.07.17

  До коментар #1 от "mediator37":

  Горкия.ако.знаеш.колко.си.необразован.и.гл...в!!!

  Коментиран от #3

 • mediator37
  Отговор
  3 09:12  02.07.17

  До коментар #2 от "Кольо":

  Аха.
 • Е хубаво ба кажи ба
  Отговор
  4 09:24  02.07.17
  Добре де разкажи тази голяма истина която премълчаваш

 • Ощърбий
  Отговор
  5 09:50  02.07.17
  Деня в който умира националния предател Гошо тарабата трябва да е национален празник! Македонците трябва да го празнуват като техен родител. Създателя на македонската нация, по поръчка на сталин. Отивам да се изпикая на мястото където беше мумията му!!!!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  6 10:04  02.07.17
  Най-голямата малоумщина беше да ни карат от училище да се редим за да видим препарирания комунист. Жоро тарабата беше сталинска подлога, политическа мижатурка, престъпник и национален предател, като всеки един комунист.
 • Опа
  Отговор
  7 11:02  02.07.17
  Този предател на България . Да бяха му продали мумията на сърбите или да го сложат в центъра на Скопие. Този п...л дето взриви ха църквата Света София .
 • 681 1944
  Отговор
  8 12:29  02.07.17
  В цялата ни история няма толкова голям национален предател като тоя безличен масов убиец на нацията .Само погледнете днес в каква реалност живеем като национално самосъзнание ,култура ,вяра, изкуство ,родова памет и какви са ни личните стремежи в живота ни . Като се почне от този геврек и всичките му последователи та до днес от нас заради тяхната простащина и уродлива бруталност остава само дупката на геврека.Да си го вземат в Македония защото това е техният основател
 • смърт на комунизма свобода на народа
  Отговор
  9 12:48  02.07.17
  По времето на това черно петно ,творчеството на Иван Вазов е било забранено!!!!!! Правете си изводите сами !

  Коментиран от #11

 • ААА
  Отговор
  10 12:59  02.07.17
  Георги Димитров има много смъртни грехове към България , парадокса е ,че исторически неграмотното българско население не знае, или е забравило кои са те , а му приписва съвсем други. Г Димитров има голяма заслуга България да остане цяла , благодарение на високите си позиции в коминтерна и пред Сталин , и да не загуби и един квадратен метър. А до 1944г. Г. Димитров е терорист, служител на чужди(руски) интереси. Подстрекател към въоръжена борба , и налагане на комунистически порядки. Подтиква населението към кървави бунтове , след което бяга от България , и работи срещу нейните интереси. Отдайте му както заслуженото, така и презрението. Историята не е само черна или бяла.

  Коментиран от #12

 • Пазарен Консерватор
  Отговор
  11 14:36  02.07.17

  До коментар #9 от "смърт на комунизма свобода на народа":

  Хаха! Сега ви чета коментарите и виждам колко сте чувствителни :) Ако става въпрос за цигани никой не помръдва от мястото си. Ако става въпрос за нещо свързано с комунизъм скачате като зайци С ЕДНА ДУМА - фашисти!
 • стоян георгиев
  Отговор
  12 20:20  02.07.17

  До коментар #10 от "ААА":

  тва не е вярно.при георги димитров се подготвя разделението на българия и влизането ни в югославия без благоевградски окръг.при него се извършва насилствена македонизация на българското население ,придружена с насилие и довела до огромна пакост сред българите в македония.тва че не се случват нещата не е заради него,а щото тито се усеща че сталин го гласи и се отказва от сделката ,след което югославия излиза от съюза си със ссср.може би именно тогава и заради това е отровен ,гошо тарабата,щото сталин се е притеснявал дали и тои няма да го измами по същия начин.за година умират и тои и коларов леувани от съветски лекари и са заменени от праволинеиния глупак вълко червенков.
 • Ами да
  Отговор
  13 21:04  02.07.17
  Едно от най-смислените неща, които се свършиха през т.н. наш преход, е че събориха зандана с мумията на Гошо Тарабата от центъра на София! Евалата на Евгени Бакърджиев-Валяка и Иван Костов, че имаха тая смелост и доблест!
 • ууууу
  Отговор
  14 05:54  03.07.17
  хич да не беше се раждал, продажен ....!
 • гларус
  Отговор
  15 06:00  03.07.17
  презрение за тая комунистическа ..., извършила отделяне на българи и изпращането им в друга държава! никога покой да не видиш!

Напиши коментар:


Публикувай