1 104 7

Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята

Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята
Снимки: Министерски съвет

„Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца не означава, че можем да направим всичко, което желаем. Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята”. Тази позиция беше изразена от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

„Нашите балкански народи – те са европейски народи, но хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е. Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни”, коментира Борисов в Дубровник, където се провежда форумът.

Той посочи, че пред колегите си е обяснил, че членството в НАТО и ЕС започва от промяната в манталитета. „На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени. В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало”, каза Борисов.

Според него пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона. Борисов даде пример със споровете за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна и Херцеговина. „Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят. Как ще говорим за НАТО и ЕС, като едно председателство не може да направим?”, посочи министър-председателят.

Борисов изтъкна и важността на икономическото развитие на държавите от Балканите, припомняйки българската поговорка „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ” и издадената от цар Иван Асен ІІ през 1230 г. Дубровнишка грамота, която е създала предпоставки за развитието на търговията между България и Хърватия още през Средновековието. „Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат”, е мнението на българския премиер. Той отбеляза важността на инфраструктурните проекти и посочи, че докато България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това все още не е приоритет.

Премиерът Борисов каза пред журналисти в Дубровник, че в провежданите от него в рамките на форума двустранни срещи с президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич обсъжда развитието както на двустранните икономически отношения, така и постигането на отношения на добросъседство между държавите от Балканите.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Глупости
  Отговор
  1 20:37  30.06.17
  Погледни какво става в Асеновград и не само! Стига само глупости!

  Коментиран от #6

 • До ГА ША НА МОТКА ТОА
  Отговор
  2 21:35  30.06.17
  КОЙТО НЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА СИ ПАТИ В НАСТОЯЩЕТО .
 • Глупак
  Отговор
  3 22:35  30.06.17
  Когато се приеме официално ИСТИНСКАТА Българска история, от тогава България МОЖЕ да тръгне възходящо. С днешните гащници……. НЕ До тогава може и да ни няма

 • Хасан
  Отговор
  4 08:04  01.07.17
  То всеки народ на Балканите е велик...всички са на просия пред Брюксел но се правят на " велики"

  Коментиран от #5

 • незнайко
  Отговор
  5 10:15  01.07.17

  До коментар #4 от "Хасан":

  Кога сме "просили" преди 1989 година, можете ли да споменете ?
 • Гражданина
  Отговор
  6 12:25  01.07.17

  До коментар #1 от "Глупости":

  Какво става в Асеновград, става това, че отвличат вниманието на народа, за да може да дръпнат едни 200 милиона и да скрият игрите за НДК
 • неутрален
  Отговор
  7 16:14  02.07.17
  Този крадлив клоун ни съсипа. Бог да го накаже него и правителството му час по-скоро. ПРОКЛЕТИ ДА СА КРАДЛИВЦИ и НЕНАСИТНЯЦИ!!!!!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай