1 722 0

Кардинал Леонардо Сандри в България (СНИМКИ)

Кардинал Леонардо Сандри в България (СНИМКИ)
by Fakti.bg

Кардинал Леонардо Сандри - префект на конгрегацията за Източните Църкви при Светия престол бе посрещнат вчера с хляб и сол под звуците на общинския духов оркестър в Плевен. Там той присъства на тържествено богослужение по повод стогодишния юбилей на Дева Мария във Фатима в едноименната католическа черква в Плевен, обявена от папа Франциск за епархийско светилище на Дева Мария от Фатима.

В светилището домакините отправиха приветствия към гостите, след което започна тържествена Света литургия, ръководена от кардинал Леонардо Сандри в присъствието на архиепископ Анзелмо Гуидо Пекорари - Апостолически нунций в България и цялата епископска конференция в страната.

Високи гости на събитието бяха посланици от дипломатическия корпус в България: Камило Дзуколи – посланик на Суверенния Малтийски орден, Н. Пр. Стефано Балди – посланик на Италия, Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба – посланик на Аржентина, Н. Пр. Луиш Алмейда Фераш – посланик на Португалия, Ярослав Джиеджиц – съветник-министър в полското посолство в София и Ярослав Годун – директор на Полския културен институт в София.

На светата литургия присъстваха свещениците: отец Тихомир Гаврилов – представител на Православната църква и пасторите Цветан Илиев и Владимир Блажев – представители на Евангелската методистка епископална църква в Плевен. На празника присъстваха още: зам.-областният управител на Плевен, Таня Божинова, кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на община Белене Милен Дулев.

Самата конгрегация на Източните църкви също навършва 100 години.

В петък Кардинал Сандри бе приет от патриарх Максим и Синода. Патриарх Неофит е благодарил "в лицето" на кардинал Сандри на Негово светейшество папа Франциск и на католическата църква за помощта, която оказват на задграничните ни епархии в устройването на богослужебния и църковен живот на православните общини на Българската православна църква, "за да могат в единомислие да славят Бога и се укрепяват духовно в светите Тайнства на Църквата".

В срещата са участвали Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим, а кардинал Сандри е бил придружаван от архиепископ Анселмо Пекорари - апостолическия нунций в България, от монсеньор Бодуан Бяжила Муанкембе - съветник на Апостолическата нунциатура, и от монсеньор Флавио Паче - секретар на кардинал Сандри.

По думите на митрополит Антоний, повече от един милион и половина са българите, които живеят, учат и работят в Западна Европа. Техните финансови възможности са ограничени и трудно могат да изградят свои храмове и предоставените за ползване храмове от католическата църква за нуждите на нашите общини са от изключително важно значение за нашите сънародници, за да не се отдалечават за дълго от "Тялото и Кръвта Христови" и да не губят вярата и традициите си. Такива храмове, за нуждите на нашите сънародници в Западна Европа, са ни предоставени освен в Рим и в Мюнхен в Барселона и Сеговия.

На срещата е било изразено желание да се запазят и занапред близостта и добрите отношения на взаимно уважение и братска любов между двете църкви.

Кардинал Сандри, който е с ранг на вицепремиер, проведе среща и с българския вицепремиер Красимир Каракачанов.

Кардиналът се срещна с представителя на Руската патриаршия в София архимандрит Филип.

Посланикът на Малтийския орден Н.Пр. Камило Дзуколи организира вечеря снощи в чест на кардинала, на която присъства болшинството на дипломатическия корпус акредитиран в страната ни. От страна на българското правителство на вечерята присъстваха и министър Нено Димов и заместник министъра на външните работи Тодор Стоянов.

България


Напиши коментар:


Публикувай