Last news in Fakti

9 Декември, 2011 09:46 1 072 0

Нямаме полза от тръбата през Бургас

  • бургас-александруполис-
  • белене-
  • миет
Нямаме полза от тръбата през Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Проектът „Бургас - Александруполис" за България е без енергийно и  стратегическо значение. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков аргументира в сутрешния блок на Нова телевизия решението на кабинета да се откажем от участие в проекта.

Министерството на финансите отговаря за този проект и се оказало, че приходите са несигурни, инвестициите – големи. Трайков изтъкна и притесненията, че тръбата ще нанесе  щети върху екологията и бизнеса в Бургаския регион.

Все още не е ясно дали проектът може да се реализира само от Русия и Гърция. Министърът коментира лаконично интересите на страните: „ Ако едно момче отива към стаята на своята любима с кални обувки има стратегическа полза за момчето и момичето, но не и за коридора“.

"Руският петрол трябва да отиде в Средиземно море. Явно руският петрол има интерес от това, явно и Средиземно море има нужда от това. Но българската полза не е ясна", допълни той.

Министърът не пропусна да коментира и спорния добив на шистов газ, съжалявайки че има дефицит на информация по темата. „Искаме да направи всичко по най-добрия начин“, допълни той. А на протестите срещу шистовия газ отговори, че „по закон подземните богатства принадлежат на всички българи, не на 200 човека“.

За другия голям енергиен проект – АЕЦ „Белене“ Трайков коментира, че токът от бъдещата централа ще бъде по-скъп от този от АЕЦ „Козлодуй“. При това в пъти. Голямата въпросителна за проекта е цената й, а тя до голяма степен зависи от лихвите по кредитите за строителството, които не са ясни. Все пак, Трайков е доволен, че проектът е вкаран в нормални релси на управление.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА