Last news in Fakti

8 Декември, 2011 10:43 3 444 4

„Правда“: Български удар по руския нефт - видео

  • бургас-александруполис-
  • нефт-
  • петрол
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петролопроводът „Бургас-Александруполис“ няма да бъде построен. След няколко години размишления и спорове българските власти все пак решиха да се оттеглят от проекта, като платят 6,7 милиона евро обезщетение на другите акционери - руски и гръцки компании, коментира руският в. „Коммерсант“ вчерашното решение на правителството на България да излезе от проекта.

Решението на София е „политическо и в угода на Запада“, смята анализаторът от „Номос-бнак“ Денис Борисов. Според руски енергийни експерти Кремъл естествено ще разгледа възможността да сезираме международни съдилища, разкрива в. „Коммерсант“.

Според източник, близък до руските акционери, те няма да склонят за излизане на България от проекта. Ако пък българските власти го сторят без тяхно разрешение, „ще трябва да платят колосални многомилионни обезщетения, включително за подронване на реномето“.

Източниците на вестника не изключват Русия да активизира преговорите с Турция за изграждане на алтернативен петролопровод Самсун-Джейхан. До момента обаче евентуалните руски акционери "Транснефт" и "Роснефт" заявяваха, че този проект не е рентабилен, тъй като Турция настоявала за твърде високи тарифи за пренос на горивото, напомня изданието.

Според другият водещ делови в. „Ведомости“ една от опциите е и предвиденият за пускане в експлоатация през 2023 г. Истанбулски канал, който трябва да поеме морския трафик, който в момента минава през Проливите.

По-рано вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков споменаваше за близо 15 алтернативни проекта, заобикалящи Босфор и Дарданелите.

Руската компания може да участва например в Транстракийския петролоповод между черноморското и средиземноморското крайбрежие на Турция, чийто маршрут е със 100 километра по-къс от трасето Бургас-Александруполис, отбелязва в. „Газета“.

В момента маршрутът Бургас-Александруполис няма реална алтернатива, смята обаче ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. Турция контролира проливите, „за да разполага с лост за натиск - на първо място върху Русия“.

„РБК дейли“ уточнява, че Анкара иска 30 долара за тон като транзитна такса като за преминаването на танкер през Проливите се плаща еда 4 долара за тон.

Затова проблемът с Босфора и Дарданелите е политически и не може да бъде решаван чрез изграждане на тръбопроводи през турска територия.

Български удар по руския нефт, коментира в. „Правда“. Експертът от Института за енергетика и финанси Сергей Агибалов смята, че за „Транснефт“ този проект не е ключов в настоящия момент. От неговия провал компанията няма да обеднее, прогнозира Сергей Агибалов.

Гръцката преса коментира излизането на България от Бургас-Александруполис като неочаквано. Властите в Атина и деловите среди очакват писмото от София, за да разберат по-точно мотивите на правителството на Бойко Борисов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    1 0 Отговор
    симпатизирам на Борисов, но щом той повече се замисля за запада, отколкото за България - значи е време и той да си ходи
  • 2 нефтогейт

    0 1 Отговор
    Аха-ето че малко помалко истината за петролопровода започва да излиза на светло-значи,когато договора е бил сключван някога,ние сме се съгласили на цена,сигурно в пъти по-малка,отколкото Турция е искала!!!!....
    И е нормално руската страна сега да заявява,че "Б-А няма реална алтернатива"!
    И друго-щом Турция искала по 30$ на тон,за Русия това е"политически проблем и не може да бъде решен чрез изграждане на тръбопровод през турска територия"!
    Хайде тогава БГ-експертите по онзи договор "да ни светнат"за колко сме се съгласили някога ние в интерес не на политически или икономически интереси,а само на старата братска дружба!
    Така е,накрая,-всеки си гледа интересите и ако някой си ги гледа добре,то, ясно е,че другата страна просто няма да е доволна!!!
  • 3 Иво

    0 3 Отговор
    Никой от Бургас не е съгласен с този проект.Важно е че павителство и народ са заедно...макар и веднаж!! Браво!!!
  • 4 Живко Ангелов

    1 0 Отговор
    Прецакваме не толкова руснаците , колкото гърците и нас си. Защо ли почти не се чу за посещението на Бойко в Турция преди изборите? А всичко ли бе наред в турските секции по време на изборите?