Last news in Fakti

8 Юли, 2017 15:18 1 849 21

Цветанов: Изплатихме 2 милиарда външен дълг

  • цветанов-
  • външен дълг-
  • дълг-
  • герб-
  • бсп
Цветанов: Изплатихме 2 милиарда външен дълг - 1
Снимка: БТА

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в официалния си профил във Facebook, че министерството на финансите е намалило външния дълг на България от 29.1% за края на 2016 г. до 25%. Това, според информацията, изложена от Цветанов, значи, че са изплатени близо 2 милиарда лева или точно 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви).

Той изтъкна данни на "Евростат", че в следствие на цялостната политика на правителството на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг.

Цветанов не пропусна да "захапе" и колегите си от БСП.

"Очевидно е, че България е много далече от финансовия апокалипсис, неведнъж артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев. Затова, другари от БСП, спрете да вкарвате в заблуда хората и да насаждате страхове!", написа още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Ето и цялото изявление на Цветанов, публикувано без редакторска намеса:

На 07.07.2017 г. Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева - точно 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви).

След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г. (дългът изчисляван по Закона за държавния дълг спада до 24% от БВП). Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно.

Използваме случая да информираме българските граждани и особено колегите от БСП, че благодарение на акумулираните суми в държавния резерв, отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г.

За цитираната по-горе емисия се използваха пари от фискалния резерв, който достигна рекорден размер по две основни причини. От една страна след стрес тестовете на банките през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 г. останаха във фискалния резерв. А в следствие на предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г. Излишъкът в хазната влиза във фискалния резерв. За първите пет месеца на 2017 г. държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв. И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява.

Сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Припомняме,че те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг - еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.

За допълнителна информация ще припомним, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева.

В следствие на цялостната политика на правителството на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг, показват данни, обявени от Евростат. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция - 171% от БВП, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 на сто. България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП. Освен това, пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година.

Очевидно е, че България е много далече от финансовия апокалипсис, неведнъж артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев. Затова, другари от БСП, спрете да вкарвате в заблуда хората и да насаждате страхове!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 2

    33 4 Отговор
    А колко милиарда изпапахте под формата на бюджета на здравна каса,милиардите на държавата и вложителите в ктб,милиарди външни заеми?ти като мвр министър отчита ли се пред хората за милиарди от винетки,пътни данъци и глоби на шофьорите къде отидоха.докога ще караме по най отвратителните пътища в цяла европа,кой най после ще влезе на топло за грабежи и безстопанственост към държавата?
  • 2 мъка

    27 5 Отговор
    Тоя пък , кога ще върнете тия дето ги изтеглихте . Или до тогава няма да има ГРОБ и някой друг ще трябва да ви оправя бакиите .
  • 3 гъст

    21 2 Отговор
    цвцв-то да не се мазни! от него зависят бибитко и къинките!
  • 4 Варна

    21 2 Отговор
    Не знам какво са изплащали, но ще ви кажа какво са взели!

    2008год - Дълга на страната е 9,4млрд. и резерв около 2 млрд. лева
    2009год. идва Борисов дългът става 9,9 млрд. лева, резерв нямаме, а имаме дефицит от 600млн. лева
    От тогава насам с малки изключения Борисов управлява странат и хазната.
    Резултат към 31.12.2016 година дълговете на страната без лихвите са 27,3 ммлрд. лева
    Да ли сме на дефицит или излишък никой не знае по простата причина, че МФ някак странно започна да публикува справките с огромни закъснения минимум от 6 месеца.

    Коментиран от #12

  • 5 Хахаха

    8 2 Отговор
    Без коментар
  • 6 Joti

    15 1 Отговор
    Детски като гледам коментарите май вече никой не ви вярва освен няколко залупени Гербери наредени на работа от вас
  • 7 Све

    16 1 Отговор
    ТЕЗИ НЕ БЪДАТ ЛИ СВАЛЕНИ ОТ ВЛАСТ , ЩЕ ЗАКОПАТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ
    АКО НЯКОЙ ОРГАНИЗИРА ДЕМОНСТРАЦИИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, СИГУРЕН СЪМ, ХИЛЯДИ ЩЕ ДОЛЕТИМ ОТ ЧУЖБИНА

    Коментиран от #9

  • 8 555

    14 1 Отговор
    Не е ли работа на финансовия министър да ни информира за тази операция или Цветанов се опитва да си оправи имиджа след като Радев го направи специалист по апартаменти ....и стана за смях
  • 9 onq s konq

    0 13 Отговор

    До коментар #7 от "Све":

    Демонстрации за сваляне на правителството ще има единствено ако Орешарски дойде пак на власт със ДПС,БСП и Атака зад гърба си,така че споко.А дръж здраво нещата в чужбина и не забравяй че правото ти да пращаш пари в БГ ТИ Е ГАРАНТИРАНО!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Ulavia

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Коня, ти сляп ли си? Или ти се плаща? Никой не те харесва, както сам казваш. Изложил си се и като мислене и като личност до ниво на което никой не е стигал. Аз не бих писал никога повече ако са ме направили за такъв резил тук! От както чета новините си тук, ти си най мразената особа. Къв си? Мазохист? Гей? Защо така бе момче? Достоинство нямаш ли?
  • 11 Све

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Конче, унижаваш себе си….
    До там ли стигна ? ? ?
    Явно си чувал, че българите от чужбина ИЗПРАЩАТ В БЪЛГАРИЯ 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СТРАНАТА ПОЛУЧАВА ПО ЕВРОПРОГРАМИ

    Коментиран от #13

  • 12 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    варна ти явно забрави кво съм ти казвал по темата,а именно да не коментираш щото нямаш компетенция.дали прочете добре???миналия път когато водихме абсолютно същия разговор свършихме така че известно време те болеше от получените шамари явно обаче не си си взел поука и пак се пробваш?
    финансовото състояние на страната е стабилно ,а при борисов е и силно закрепено.много по-добро от това през въпросната 2008 година.резервите на страната и населението са в пъти по-големи от тогава както и реалните възможности страната да понесе бремето на дълга си.всичко друго е демагогия или комунистически братвежи ,произтичащи от тоталното неразбиране на процесите във финансовата ни система.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Све

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Един те нарича Двси, ти се пишеш Стоян….
    Либерал ли си, хомо ли или транс….???
    Все едно
    Празен балон, НУЛА

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Све":

    и не забравяи да гласуваш за себе си национални предателю с нулев интелект.появих се точно в момента дето трябва за да ти напомня да не лъжеш,както съм ти обещал .всеки път ще е така като се пробваш обещавам ти!няма да може вече да пласираш лъжите си,след всяка такава ще обяснявам смислено и аргументирано кво си излъгал,патриоте с име све.може да си сложиш и друг национален прякор да речем шабан шаулич или лепа брена.все хубави национални имена от народа дето ни бил едно към едно .смяхххх!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Све":

    хич не ми пука кам гледаш на мен.важното е да получаваш тва дето трябва сръбски ибрико.та тва ще ти остане, само и единствено да псуваш пред компа щото няма да имаш нито един смислен аргумент .удовослтвието да ти шлевя шамари в тъпата мутра е изключително голямо.
  • 20 Народа

    5 0 Отговор
    А новите 200 милиона дето ще дърпаме да заселваме имигранти, или то не е важно
  • 21 незнайко

    4 0 Отговор
    ТРЕТО МЯСТО ПО НИСЪК ДЪЛГ И НА ТРЕТО МЯСТО ПО БЕДНОСТ ОТ ПО БЕДНИТЕ ! ТОВА Е СЪВСЕМ ЛОГИЧНО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове