1 475 2

КНСБ: Таван от 1000 лв. за пенсиите

Минималното дневно обезщетение за безработица да стане 14-15 лева, за да се достигне около 300 лева месечно

Снимка: Shutterstock.com
Снимка: Shutterstock.com
Венцислав Михайлов

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1000 лева през следващата година, обяви изпълнителният секретар на Конфедерацията Ася Гонева.

В момента таванът на пенсиите е 910 лева.

За мярката, която предлага КНСБ, са необходими и 42-45 милиона лева. Сега над 45 000 са тези, които нямат възможност да получават реални пенсии, заради този таван.

Синдикатът настоява максималният осигурителен доход за следващата година да е 3000 лева. От увеличението на максималния осигурителен доход от КНСБ очакват 76 до 78 милиона лева приходи в бюджета на ДОО. Около 89 -90 хиляди души получават доход над 2600 лв. и на тази база са очакванията за приходи. КНСБ иска да отпадне диференциацията за самоосигуряващите се и да се въведе 600 лева минимален осигурителен доход за тях. Синдикатът настоява осигурителният доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да стане 330 лева.

КНСБ настоява още увеличение на вноската за безработица с един процентен пункт. В момента тя е 1%, няма друга държава в ЕС, в която да е толкова ниска, коментира Ася Гонева. От тази мярка се очакват приходите в бюджета на ДОО да се увеличат с около 250 милиона лева в сравнение с настоящата година, изчислено на база на състоянието от април тази година.

КНСБ предлага още минималното дневно обезщетение за безработица да стане 14-15 лева, за да се достигне около 300 лева месечно. За мярката допълнителните разходи са 56 милиона лева. Тъй като сезонната, временна и срочна заетост все повече си пробива път, според КНСБ трябва да се даде възможност на хората да натрупват права. Според сегашното законодателство, за да имаш достъп до обезщетение за безработица, трябва в последните 12 месеца да си се осигурявал девет последователни месеца. Синдикатът предлага да докажеш 12 месеца осигуряване в последните 24 месеца, като да не е задължително тези 12 месеца да са последователни, тъй като сезонно заетите работят по пет -шест месеца в годината.

От КНСБ искат и ускоряване на увеличението на пенсиите за трудова дейност, като тежестта на всяка година осигурителен стаж се увеличава ежегодно, така че да се достигне в 2024 година - 1.5. Това означава в 2018 година да се приложи 1.2 и всяка следваща до 2024 година коефциентът да нараства - 1.25, 1.30, 1.35, 1.40 и т.

Мерките на КНСБ в пари означават 475 млн.лв. нарастване на приходите на ДОО, а допълнителните разходи ще са 913 млн.лв., като в разходите най-голямото повишение е за пенсиите - 800 млн.лв.

Вчера от КНСБ поискаха ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор и в бюджетните дейности поне със 100-150 лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • filo
  Отговор
  1 14:06  12.07.17
  Таван на пенсиите не трябва да има, защото това е пладнешки обир извършен от правителството върху 45 000 българи с пенсия над тавана.
 • бг пенсионер в бг
  Отговор
  2 10:50  14.07.17
  Самата дума таван на пенсии, означава орязване на права, които са придобити по законен начин с внасяне на осигурителни вноски за получаване на тази пенсия но една правна норма казва - НЕ, може да си внасял, но няма да ти даде държавата. Това обръща смисълът на осигуряването - според вноските, да черпиш пенсионни права, демотивира младите и високообразованите да се осигуряват на сравнително високите си заплати, за да получат един ден по-големи пенсии при пенсиониране. Още повече, че според КСО от 1919 г. уж няма да има таван за новоотпуснати пенсии, а за старите - ще има. това пък е пълна глупост - да делиш една и съща категория хора. Пълна дискриминация на тоя дето се пенсионира на края на 2018 г. в сравнение с този дето се пенсионира няколко дена по късно но вече в 1919 г. Просто трябва да се махне постепенно и ускорено чрез качване на този таван, и ако остане да е такъв, че да елиминира само няколко души дето по старата система са се осигурявали само 3 години на свръх високи заплати и така получават свръхвисоки пенсии, и стига сте давали пример за 1 дето трябвало да получи 5000 пенсия, той надали е жив вече банкерът, но така се орязват заработени пенсии чрез осигуровки на десетки хиляди работници и служители.

Напиши коментар:


Публикувай