484 5

България и Унгария засилват сътрудичеството си в енергетиката

Унгария е в топ 10 на чуждестранните инвеститори у нас

Константин Карагьозов

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Брюксел с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Двамата обсъдиха двустранните отношения, възможностите за по-задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката, както и перспективите пред Западните Балкани.

Захариева и Сиярто подчертаха, че трябва да се ускори работата по регионалните енергийни проекти, коeто да позволи диверсификация не само по маршрутите, но и по източниците на доставка. Европейската комисия вече подкрепи българската инициатива за газовия хъб "Балкан", който да допринесе за изграждане на конкурентен и либерализиран газов пазар. Вицепремиерът Захариева направи преглед на плановете за изграждане на интерконекторни връзки и терминали за втечнен газ в региона.

Двамата министри обсъдиха и взаимодействието си по отношение на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година и на унгарското председателство на Вишеградската група от 1 юли 2017 година за 12 месеца.

"Единственият път пред региона е държавите да получат европейска перспектива", изтъкна Захариева. Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По отношение на миграцията министър Захариева изтъкна, че това е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България настоява още от 2013 г.

Министър Сиярто изтъкна отличните отношения в полето на бизнеса между Будапеща и София. Унгария е сред важните икономически партньори на България и е в топ 10 на чуждестранните инвеститори с 1114,5 млн. евро преки инвестиции за периода 2002-2017 г., като стокообменът за 2016 година е 1 388,0 млн. евро.

По официални данни българската общност в Унгария наброява 6 000 души и е едно от 13-те официално признати малцинства в страната.

България


Още по темата

 • Обсъждаме хъб "Балкан" с ЕК

  Обсъждаме хъб "Балкан" с ЕК

  Бойко Борисов обсъди развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“ с директора на дирекция ...
  14.07.2017
  680
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • filo
  Отговор
  1 15:07  17.07.17
  Катето я мъчиха за министър на строежите, на правосъдието, а сега е на външните работи. Явно е компетентна по всички горописани ресори или по-скоро за нищо не става. Аз залагам на второто, иначе всеки може сам да си прецени, кое е по-вярно. Навярно е добра в други области щом я лансират така упорито в три правителства. Иначе е симпатична и аз не бих и простил.
 • опала
  Отговор
  2 15:10  17.07.17
  дясната му ръка засилва енергично сътрудничеството, тя е на кеф от това :)

  Коментиран от #3

 • опала
  Отговор
  3 15:11  17.07.17

  До коментар #2 от "опала":

  *лявата ръка
 • Све
  Отговор
  4 23:15  17.07.17
  Некадърниците са на топ нива в България Защо ли само евреи са министри на външните работи в Бг ??????
 • приходящ
  Отговор
  5 13:55  18.07.17
  Тази е кадър на Сорос, сложена е на тази важна за страната позиция, за да прокарва американските интереси. Ще строи терминали в България за да купуваме скъпия американски шистов газ, нали сме вече богата страна. Не чух унгарския външен министър да говори за покупка на шистов газ.

Напиши коментар:


Публикувай