1 696 4

Монтират плаващите кейове на Кристо в Бургас

Арт инсталацията ще бъде разположена пред Яхт клуб „Порт Бургас”

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Плаващите кейове от езерото Изео в Италия ще бъдат монтирани в Бургас, съобщиха от пресцентъра на пристанището в града. Така част от арт инсталацията на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев – Кристо ще се пренесе в Черно море.

Плаващият кей ще бъде инсталиран в морето пред Яхт клуб „Порт Бургас”. Понтонът ще бъде изграден от специални полиетеленови кубове с размери 50/50 см. Те вече са закупени и доставени от „Пристанище Бургас” ЕАД и предстои да бъдат монтирани на вода в близките дни.

Любопитна подробност е, че понтоните са част от внушителната арт инсталация „Плаващите кейове“ на Христо Явашев, представена през 2016 г. на езерото Изео в Италия. Този път те няма да са част от пространствена художествена творба, а ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейско първенство клас „Оптимист“ – IODA 2017, което ще се проведе в Бургас в периода 30.07 - 06.08 2017 г.

Подготовката за престижната регата, чийто домакин е Яхт клуб „Порт Бургас”, е в разгара си. За участие са се записали 275 състезатели от 45 държави. Има участници от страни извън ЕС като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Япония, Китай и др. Над 85 са придружаващите ги треньори и водачи. Първите състезатели започват да пристигат в началото следващата седмица. Европейското първенство за оптимисти 2017 г. е поредният голям шампионат, организиран от Яхт клуб „Порт Бургас” за последните десет години, с което градът се утвърждава като водеща дестинация за организиране на различни международни регати.

През 2015 г. в Бургас се проведе Младежкото европейско първенство по ветроходство клас 420 и 470, 2011 г. – Европейското първенство за сърфисти в клас RSX, а през 2007 г. градът бе домакин на Световно първенство клас 470 за младежи. Поледните няколко години „Пристанище Бургас” ЕАД влага непрекъснато средства, за да подобри качествено базата за ветроходни спортове на територията на Марината.

Бургас / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БайМанаф
  Отговор
  1 06:19  21.07.17
  На нашата сиромашия поредната идиотия!
 • Хайко
  Отговор
  2 10:57  21.07.17
  Видяла жабата, че подковават коня....вдигнала и тя крака!
 • Бай Иван
  Отговор
  3 20:23  21.07.17
  Този пишман художник да си взима кейовете,пътеките и да се маха от "тази скапана държава България" както преди време се беше изразил.
 • Пръцко
  Отговор
  4 02:59  22.07.17
  Споделям "любезното" Ви отношение към така наречения художник-творец-новатор, ама защо не четете статията докрай - за пръв път част от неговите глупости ще свършат някаква полезна работа - кейове за лодки и катери за някаква морска регата!!!

Напиши коментар:


Публикувай