1 707 2

Велислава Кръстева: Боршош си направи частно министерство

Мартин Христов

"Или Мирослав Боршош много се е объркал или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства." Това каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева в ефира на БНТ. Тя изрази съмнение, че става дума за такова голямо объркване, каквото се насажда в публичното поле.

„Политиката в сферата на културата се реализира от Министерство на културата чрез едноличния орган на изпълнителната власт – министърът на културата. Там има ред, по който се създават културни институти. Те се създават с решение на МС, за тях се отрежда бюджет и се управляват след конкурс, назначени от тях директори, които са защитили своя концепция“, каза Кръстева.

„Къде са парите?! Едни 17 млн. изчезват. Има един директор, който отказва да дава бизнес план. Как така отказва? Отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери. Как така ще отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери? Има си собствена преценка за нещата. На всичкото отгоре назидава“, посочи Кръстева и уточни, че Боршош си е позволил да назидава и прокуратурата.

Според нея е изключително уместна намесата на министър Павлова. „Много ме тревожи опитът да се противопоставя култура срещу държава, култура срещу закон, който се случва в публичното поле чрез този опит да си самовменява, очевидно едно неуспешно ръководство на НДК, правомощия, които няма закон, по който може да има“, каза Кръстева. Според нея само с ясни примери и конкретика може да излезем от мъглата, зад която се опитват да се скрият очевидни законни нарушения.

Според Кръстева казусът НДК е все едно директорът на Агенция дипломатически имоти в страната да прави сам външна политика. „Ако г-н Боршош, когото аз познавам, който е естет, уважавам го, има отношение към културата, е бил толкова ценен за българската култура, сигурна съм, че г-н Борисов можеше да го направи него министър на културата“, каза тя. Във връзка с това дали има противопоставяне в ГЕРБ, Кръстева заяви, че няма да влезе във вътрешнопартийните боричкания в ГЕРБ, защото това може да отклони от разглеждането на същинския проблем.

„Същинският проблем е допускането на подобни явления, защото дали скандалът ще бъде частно НДК и отклоняване или усвояване на публични финанси в особено големи размери или скандалът ще бъде 4 тона суджук и в двата случая става дума за създаденото чувство за безнаказаност у някои. Как се допусна това? Кои и как могат да се поставят над закона и каква е диагнозата за състоянието над демокрацията, за което ние от ДПС алармираме последователно месеци и повече от година наред?“, запита Кръстева и обясни, че от ДПС смятат, че трябва да се предизвика един обществен дебат за състоянието на демокрацията.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 16:54  23.07.17
  Избориии!!!

  Коментиран от #2

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 19:46  23.07.17

  До коментар #1 от "Гостенин":

  Лошото е, че ги плащаме ние тези избори. И последните 3 вота не променят нищо. Няма смисъл. Боршош не е направил нищо сам. Имал е покровители.

Напиши коментар:


Публикувай