533 3

Павлова: Никога не е имало натиск към Боршош

Българското председателство на Съвета на ЕС е шанс да се докажем като лидер на Балканите, категоричен е министърът

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ
Константин Карагьозов

Към този момент подготовката за председателството върви много добре. Най-важи са приоритетите, които ние вече представихме и приехме. Това сподели пред БНТ министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 година - Лиляна Павлова.

"Основните теми са Западните Балкани и Черноморското сътрудничество, кохезионната политика, защото тя е бъдещето на ЕС, бъдещета селскостопанска политика, солидарността по бежанската вълна, Брекзит. Това са все политики, които ще намерят основно място в българското председателство. Моментът е много турбулентен. Това е шанс да се покажем като лидер на Балканите. Напрежението между Германия и Турция също е ключов момент и ние можем да играем ролята на посредник. Ще работим усилено и за отпадането на такса роуминг за страните от Западните Балкани. Трябва да защитим и интересите си в енергетиката. Като председател на ЕС трябва да бъдем балансьори, арбитри, неутрални, но трябва и да защитим националните си интереси. Линията е много тънка", допълни Павлова.

"Не трябва да допускаме темата за НДК да стига Европа. Засега успяваме. Ремонтите на НДК са изцяло вътрешен проблем. Комптентните органи ще си свършат работата. Ние трябва да се съсредотичим върху подготвянето на екипите, срещите, темите, приоритетите, които Няма никаква опасност да изнесем председателството. Пак ще кажа, че трябва да оставим прокуратурата и съдът да си свършат работата. Днес дадох показания и мога да заявя категорично, че никога не е имало натиск към Мирослав Боршош за обществени поръчки. Даже се опитах да предотвратя сключването на договори и анекси от него, които бяха нзаконосъобразни. Бойко Борисов предложи да има промяна на принципала на НДК и министерството на културата да го поеме. Това е негово право. Моите аргументи за уволнението на Боршош явно са правилни, като гледаме обвинението на прокуратурата. Лобита в ГЕРБ не се сблъскват. Аз говоря за закъснението на ремонтите в НДК, те се извършват без документи, финансовите неуредици. Това бяха моите аргументи", категорична беше тя.

"Българското председателство ще се проведе в София. Всички срещи и събития ще се проведат в сградата, определена за това. Трбва да пресечем всички фалшиви новини по тази тема. Даже ще проведем повече срещи, събития и конференции от предвидените. Една част от тях ще бъдат проведени в резиденция "Бояна", защото НДК няма да може да приеме всичките срещи", завърши министърът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • dre
  Отговор
  1 19:49  20.07.17
  Гатанка: 200 килограмово гюбре в ауди за 200 000 лв. Що е то ?
 • Извън закона
  Отговор
  2 21:11  20.07.17
  Яли са Борж с Боршош пък сега тоя ония )) Хаха смешници смях голям с обществените пари ( поръчки ) ......
 • Будалата
  Отговор
  3 21:18  20.07.17
  Та за гатанката: нещо от ГЕРБ ще да е.

Напиши коментар:


Публикувай