1 170 9

"Медиана": БСП на 3% зад ГЕРБ, ДОСТ изчезва от политическата карта

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Три месеца от управлението на кабинета "Борисов" 3 в обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване са близо два пъти повече – 34 %. Такива са резултатите от изследването на "Медиана".

От агенцията правят уточнението, че то е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи.

Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.

Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен материален стандарт дава отражение и върху отношението върху правителството. Тук наблюдаваме подчертан скептицизъм. Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54 % : 26 %). Вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната 22 %, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши са 30 %. Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива.

Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която наблюдаваме (с леки промени) вече повече от половин година.

ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние.

БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3% след основния си политически опонент.

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

„Воля“ е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента.

ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

„Реформаторския блок“ продължава да води своеобразен задгробен живот. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.

България


Още по темата

 • АФИС: Българите не искат нови избори

  АФИС: Българите не искат нови избори

  След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, ...
  30.07.2017
  696
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Очо
  Отговор
  1 16:35  27.07.17
  Най ми хареса "ДОСТ" изчезва от политическата карта...
 • Mmmm
  Отговор
  2 16:41  27.07.17
  За никой не гласувам,до сега нищо добро не е станало,става все по зле!
 • 7777
  Отговор
  3 16:50  27.07.17
  Тази агенция до последно даваше победа за БСП на последните избори, така че само малоумник може да и вярва.
 • Шая
  Отговор
  4 16:55  27.07.17
  Не ни внушавайте ,че БГ е почервеняла, смешни сте .......

 • Пародия
  Отговор
  5 17:11  27.07.17
  И тия и ония,все са за бесилото
 • Говньо
  Отговор
  6 17:28  27.07.17
  Аз ако ся ше гласувам, ше гласувам точно зо ГаДОСТ! Тия дето са го писали тва лъжат!
 • ГАРИБОВ
  Отговор
  7 19:08  27.07.17
  Това е внушаване, това е фалшива новина. Едвали ДОСТ ще изчезне . Времето ще покаже че чрез дезинформация , и лъжлива имформация може да заблудите малка част от хората, но основната част от привържениците на ДОСТ ЗНАЯТ КАУЗАТА ДОСТ. Не всеки е неграмотен, не всеки е подкупен , не всеки е олигофрен . Така че паживиом и увидим . Мисля че демократите и антикомунистите са по вече от доносниците , комунягите и ДС КГБ .
 • Говньо
  Отговор
  8 19:14  27.07.17
  Аз наистина ще гласувам за ГаДОСТ! Много ме кефят!
 • ПЕНСИОНЕРА
  Отговор
  9 23:29  27.07.17
  Аз също ще гласувам за ГАДОСТ, нека пукнат от яд тези шменти капели. Призовавам всички по същия начин да гласуват . Ще съм на седмото небе, няма да забравям , как на следващия ден увеличиха цените тези ментърджии. Ще отмъстя , съвсем съзнателно и отговорно на тези изме...ри .Ще им дам един хубав урок. Двамата ми синове са в чужбина от няколко години, и получават по 2'600 евро, а тук за4'60 лв. заплата спорят дали не ние множко. Умориха пенсионерите ни, нашите родители , които заслужават добри старини . Но уви ,пенсиите им не стигат за лекарства , а за ток, вода и храна да не говорим.

Напиши коментар:


Публикувай