956 1

С нано-маркер от Сърбия борим контрабандата в горивата

Себестойността на иновацията е 2,5 евро на 1000 литра, което прави половин стотинка на литър гориво

Венцислав Михайлов

Използването на нано-маркиране на горивата като мярка срещу нелегалната търговия с горива проучи заместник - министърът на финансите Бойко Атанасов при посещение в Сърбия на 26 и 27 юли.

В Сърбия е въведено нано-маркиране на горивата от февруари 2014 г. Данните показват, че ефектът от въвеждането на нано-технологията се изразява в повишаване на приходите от ДДС и акцизи, като се е подобрило и качеството на горивата и е намалял вносът на тежки масла.

Себестойността на нано-маркера е 2,5 евро на 1000 литра, което прави половин стотинка на литър гориво. Ако се приложи нано-маркиране в България лесно ще може да се проверява дали за дадено гориво е платен акциз, какво е качеството му, както и да се проследява произхода на горивата.

Водената от заместник-министър Атанасов българска делегация в Сърбия включваше и директора на Агенция „Митници" Георги Костов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и експерти. Те проведоха срещи с министъра на икономиката на Сърбия Александър Антич, с държавния секретар на сръбското Министерството на финансите Ненад Миялович и с експерти от министерствата на финансите и на енергетиката. Като основната цел на срещите беше да се проучи опита на западната ни съседка с въведените мерки за предотвратяване нелегалните продажба на горива и повишаване на контрола на качеството им.

Сърбия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бай Ганю
    Отговор
    1 14:33  28.07.17
    И ''братята'' Сърби и Романешките и макетата и всите дека ги имаме за ''сган'', е само за макетата не бих сложил сложил кавички като се говори за сган, са сто пъти по-добре от нас във всяко едно отношение. И самите НИЕ сме си виновни, такъв ни е манталитета !

Напиши коментар:


Публикувай