Last news in Fakti

23 Април, 2024 07:26 2 917 47

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са се срещали с Асен Василев в Министерството на финансите

  • асен василев-
  • стефан димитров-
  • марин димитров-
  • контрабанда-
  • финанси-
  • корупция-
  • българия

През миналата година Агенция „Митници“ не успя да събере близо милиард лева от ДДС

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са се срещали с Асен Василев в Министерството на финансите - 1
Снимка: БГНЕС

Стефан Димитров и баща му Марин Димитров, които са обвинени за участие в организирана престъпна група, са влизали нееднократно и в Министерството на финансите.

Това разкритие обяви "Гласове".

Целта са били срещи с вече бившия министър Асен Василев в сградата на министерството.

Твърденията са поместени и в доклад от Министерство на финансите за временната Комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев. Източниците на „Гласове“ твърдят също, че Димитрови не са влизали в министерството при управлението на други министри, а само по времето на Асен Василев.

В показанията си вече бившият главен секретар на вътрешното министерство Живко Коцев съобщава, че именно Асен Василев е искал от вътрешния министър Калин Стоянов да смени полицейския шеф в родния му град Хасково. Оттам са и семейство Димитрови. След като вътрешният министър му отказал, той започнал да бави финансирането за МВР в частта за капиталови разходи, твърди още Живко Коцев.

До момента обаче липсваше информация за познанство на самия Асен Василев с Димитрови.

Защитната теза, чиято цел в съда не е да буди доверие, но поне да не може да се обори, досега навсякъде се върти около лайтмотива за случайни срещи. Новата информация опровергава твърденията за случайност в срещите. Нещо повече, показва близост между всяко звено от държавното управление, излъчено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с баща и син Димитрови.

Макар и косвено, информацията е повод да се подозира синхрон между действията на управляващите с обвиненото семейство. Един шеф на МВР да се прави на ударен, за да извлича информация, звучи достатъчно абсурдно. Срещите обаче са били също с вътрешния министър, с шефа на митниците, и, както вече стана ясно, с финансовия министър Асен Василев. Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с корупцията и контрабандата, поставя знак за пълно равенство и със скандала около Васил Божков, който обясняваше, че е посещавал финансовия министър по онова време Владислав Горанов пак в сградата на Министерство на финансите.

Станалото предлага и логично обяснение защо „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ толкова упорито желаеха да овладеят службите и да сменят ръководството на Националната служба за охрана.

Скандалът избухна в началото на април, когато баща и син Димитрови бяха арестувани по обвинение за участие в организирана престъпна група с цел покровителство на контрабандни канали. Освен тях за постоянно в ареста е и вече бившият началник на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която Асен Василев назначи на висшия държавен пост през февруари. Тя също се е срещала със семейство Димитрови, както и Бойко Рашков, който беше вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков.

През миналата година Агенция „Митници“ не успя да събере близо милиард лева от ДДС върху облагане на вноса от страни извън Европейския съюз. Щетата щеше да бъде по-голяма, ако „Лукойл“ не бяха се възползвали за последно да внесат за преработка суров руски петрол в бургаската рафинерия, върху което държавата събра косвения данък в края на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 асена спецова

    36 11 Отговор
    ма само бою ли ще има чекмедже?

    Коментиран от #41

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ШАРЛАТАНИ !!!

    68 12 Отговор
    Не че нещо друго някой е очаквал от ШАРЛАТАНИТЕ , ама това е нещо , като черешката на тортата . Продължаваме промяната , а ? Благодарим за такава "промяна" ! Ще изчегъртаме модела ГЕРБ , а ? Нищо не изчегъртаха , спретнаха си свой модел ! Поне един пирон да бяха забили , ама - не , кой ще си губи времето да забива пирони , като същото време може да се използва за кражби , престъпления , продажничества и теглене на държавни заеми , които да се откраднат ! Абе , ШАРЛАТАНИ !!!
  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 5 Отговор
    България и САЩ са направили промени в договора за придобиването на първата партида от 8 изтребители F-16. Този нов договор е бил подписан на 31 януари 2024 г. в Охайо, САЩ, и на 12 април 2024 г. в София, от българска страна от бившия вече военен министър Тодор Тагарев. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран от парламента. Това става ясно от писмо от Министерския съвет до парламента. В него служебният премиер Димитър Главчев иска депутатите да ратифицират новия договор.
  • 10 възхитен

    50 6 Отговор
    Ндаа , чревца ... свински чр@вца (като за кърв@виц@) ... така хубаво са уплетени и Асенчо , и Рашков и Спецов ,и Денков и Живко Коцев , и Банкова и всички останали "радетели" за принципност , честност , прозрачност , законност , правов ред и пр. и пр. !!! Истински "борци" против корупцията и организираната престъпност , нали ?!

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    47 7 Отговор
    Ами, сега не остават много верни стъпки... Следва Асенчо да влезе в ареста. Заедно с Бойко Рашков... Не може да има извинение за срещу в държавна институция с контрабандист.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един

    22 4 Отговор
    Проследете пътя на парите,ако има такъв де!Пеевски,Влади Горанов,Румен Овчаров,Стефан Божков и пр. как ги намагнитиха,да не би да нямаха пари в сметките си!
  • 15 Бананова милиция

    15 9 Отговор
    Я да видим руската милиция с какви работи ни занимава
  • 16 Там нищо

    27 5 Отговор

    До коментар #10 от "възхитен":

    Алоооо Ваньо, аааа Мишо бирата ти ли си бе, ела да хвърлим по една граната, че Сретен ме търси.
  • 17 Светлина

    21 27 Отговор
    Ченгеджийницата край няма. А къде е обвинението за контрабанда, къде е Паскал? Пълни пасквили. Излязоха данните от статистиката
    Хората са по-богати, дефицитът е под 2 процента, резерват у над 10 млад. Имахме брилянтен финансов министър

    Коментиран от #19

  • 18 Очаквали ли сте някога

    26 8 Отговор
    Нещо различно... Същите мошеници, както винаги. Даже и по-стабилни.
  • 19 Всеки е където и когато трябва

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Светлина":

    Всичко е измислено, коте. Живота не е розов. Правиш точно това, което ти наредят, даваш където трябва, или гориш.

    Коментиран от #42

  • 20 Руски милиционер

    18 11 Отговор
    Тия Димитрови са приятели на оня хасковския гербераст или на чорапа Радев или и на двамата и разиграват сега театър като за последно
  • 21 До тука

    9 9 Отговор
    само някой рекъл , казал!
  • 22 Румен Американеца

    19 9 Отговор
    Ако бяха влезли в коалиция с Тулупа, щяха да си разделят каналите, всеки щеше да си има чекмедже и службите щяха да се правят на улавя. Така стават работите. Кирчо, Кокорчо и Лена си повярваха, решиха сами да си овладеят каналите и да сложат техни хора в милицията да ги пази. Да ама не, Тулупа не е толкова прост за колкото се представя, той има поставени от него хора във всички служби и на всички нива. Тарикатите го арестуваха, но той затаи злобата си и изчака правилния момент да си отмъсти. Не е учил в Харвард, но по-добре разбира правилата на играта в БГ

    Коментиран от #25

  • 23 шефа

    26 3 Отговор
    След като е така защо Ася не е в килията с контрабандистите ?

    Коментиран от #36

  • 24 Фен

    21 4 Отговор
    Е добрутро! То беше ясно какви са, още когато Радев ни ги натресе
  • 25 Мата Хари

    26 6 Отговор

    До коментар #22 от "Румен Американеца":

    Кирчо е изначално глуповат, но Колорестия изглеждаше да е по хитър мошеник. Оказва се че и той е аматьор в сравнение с Баце, Сокола и Прасчо.
  • 26 Майора

    20 4 Отговор
    Нищо ново под слънцето , отдавна се очакваше това нещо да излезе наяве! Жалкото е чре дошлите в името на промяната не направиха нищо освен да жадуват неистово за власт и пари и да искат овладяване на службите и цялата власт в страната!
  • 27 Ялчин

    6 16 Отговор
    Всички медии плюят по ПП понеже са зависими от шопара.

    Коментиран от #29

  • 28 Айди бе..

    13 3 Отговор
    Не е вярно..асен и киро..та те са света вода ненапита...дори ако са се срещали...те са говорили за тунела под шипка...
  • 29 Не беее

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ялчин":

    ПП - ДБ са опг. По опг и от герб.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абе

    10 2 Отговор
    Да не се окаже Лена-Общата, а не Мата Хари
  • 32 Каунов

    13 2 Отговор
    Хасковските кауни дошли чак от техния край в София да търсят изгода: служби, далавери, държавно обслужване, мошеничества, коварни методи. Едни-други се държат и си правят услуги. Там е и Чашков- комунист, любител на алкохола и парите.
  • 33 Зевзеков

    12 1 Отговор
    Един разправя:
    - Прибирам се в къщи и гледам жена ми и съседа голи на леглото в спалнята. И си мисля:
    Тя е гола, но тя си е в къщи и може да си ходи всякак. Но той защо е гол?!?!
    Тя е в спалнята, но у дома тя може да си е навсякъде. Той обаче защо беше в спалнята?!?!?
    Тя е в леглото и какво о това. Може да е където си иска в къщи. Той обаче защо беше в леглото.
    - И като ме обхвана едно съмнение...

    Та, ме е обхванало едно съмнение и за Кокорчо, Бойко, Петя и всички други от ОПГ-то им.
  • 34 в кауша

    11 1 Отговор
    Интересно тия как чак от Хасково са пробили тук, в София? Един станал министър, друг- в митниците и цяла глутница лапачи и мошеници търчи след тях за кокала.
  • 35 Магарев- Тагарев

    13 2 Отговор
    А кои са любовниците на Кокорчо? И те ли са от Хасково? Краставите магарета през девет баира се надушват.
  • 36 бай Ставри

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "шефа":

    Кокора е голям мошеник. Като го осъдят, предвид особената му сексуална ориентация, ще му дирят затвор-Софийския или Сливенския.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бул. Столетов 21

    11 2 Отговор
    Кокорчо така и така повече няма да види държавна служба- нито депутат, нито министър, по-добре от сега да стяга багажа за ЦСЗ.Промяната отива в канала.
  • 39 Брат ДАНКО

    6 8 Отговор
    Глупци неразбрани коментират политика Повече са такива Дрънкат глупости просто чули неразбрали но трябва да напишат нещо ПП иДБ са виновни за за дереджето у нас Слушайте дрънканиците на тиквата и шопара и техните протежета Недейте гласува и пак ще получите същото от преди 20 години Щом това ви харесва ще има преход още 30 години
  • 40 Серсемов

    9 1 Отговор
    Грешката на Кокорчо е че не дели, а гепил за себе си.
  • 41 пфф

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "асена спецова":

    Обаче само неговото го видяхме. За други можеш само да предполагаш!
  • 42 с клюки не се занимаваме

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Всеки е където и когато трябва":

    Идват избори, ще си го получите отново, другари!
  • 43 бай герги

    4 1 Отговор
    защо кокорестия още не е влязъл в кафеза
  • 44 Да е ясно!!!!

    2 1 Отговор
    Кирчо и Кокорчо здраво бъркат в кацата с меда! Явно само газчицата не им стига и си поискаха тяхното от контрабандата. Просто са поредните нагли крадци!!!
  • 45 пендали парапети и дамаджани

    4 1 Отговор
    мафия от високо ниво.
  • 46 най голямата далавера

    4 0 Отговор
    набутаха народа със скъпата газ с комисионни.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове