2 490 7

Делян Пеевски използва КТБ, за да изгради империята си

Този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не е отречен от българския политически елит

Венцислав Михайлов

Много е трудно да се говори за това, че Делян Пеевски е бил ощетен от КТБ. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият правосъден министър Христо Иванов. Така той задочно репликира председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Преди дни тя коментира пред bTV, че Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. „Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”, каза Менда Стоянова.

„Делян Пеевски е бил част от онази политическа среда, в която е ставало възможно изграждането на цялата тази политическа Пирамида, каквато представлява КТБ. Той е бил съществена част от договарянето например на трансферите на тези държавни средства, получавали са кредити, които не е много ясно в каква степен всички те са изплатени, с които е финансирана голяма част от разрастването на империята му”, заяви Христо Иванов.

„Г-жа Менда Стоянова бърка клиент на банка с вложител и пропуска, че важен вид категория клиенти на банките са кредитополучателите”, отбеляза той.

„Най-страшното е, че ние не просто ще запълним тази дупка със свои пари, а че КТБ продължава да бъде възможна и в момента и най-вероятно подобни ситуации, в които хора, упражняващи икономическо, медийно и политическо влияние, създават такива извънзаконни предприятия, и в момента продължават да се случват. Този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не е отречен от българския политически елит”, заяви бившият правосъден министър.

По думите му по кредитните досиета в КТБ трябва да има пълна прозрачност, защото не може да се има доверие нито на БНБ, нито на синдиците, нито на разследващите, че цялата информация ще излезе.

„Има огромни празнини. Говори се за модела, но той не е обект на последователно разследване и обвинения”, подчерта той.

„Обвинението се фокусира само върху непосредствените извършители с опит те да останат единствените виновни, като имаме предвид, че главният от тях отсъства от страната. Дълбоко се съмнявам, че българското правителство има желание да го върне” допълни Христо Иванов.

Според журналиста Николай Стайков сред обвиняемите липсват „няколко министър-председателя от последните години”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Цеца
  Отговор
  1 13:00  04.08.17
  Лъжа!!! Бебчо е невинна жертва.
 • тигърчо
  Отговор
  2 14:57  04.08.17
  Прасчо е за бутане
 • ИВАН
  Отговор
  3 17:38  04.08.17
  ДА СИ КУПИ ЛАФКИТЕ
 • Асен
  Отговор
  4 17:47  04.08.17
  Христо Иванов кой беше точно и с какво е известен освен с провалите си и че слугува на Прокопиев?
 • Комунист
  Отговор
  5 18:47  04.08.17
  Ама нали искахте демокрация и капитализъм сега защо "пищенгяс" " Кои не скача е червен" Помните ли а да ви е честито.
 • Gea Regreben
  Отговор
  6 23:45  04.08.17
  Абе за Пеевски не знам, ама Василев определено си живее царски. Онези дни писаха по меддите, че с Джулия Робъртс отсядали в един хотел.
 • шишо
  Отговор
  7 12:55  05.08.17
  Преди време беше с белезници в сьда

Напиши коментар:


Публикувай