1 304 4

Богата реколта от гъби, но гъбарите намаляват

Мартин Христов

След дъждовете и затоплянето на времето тръгнаха и гъбите в Родопите. Тази година обаче гъбарите са много малко в сравнение с предишните години.

В момента се събира предимно манатарка и пачи крак. Манатарката се търгува за 8,50 лв. на килограм, а пачият крак – за 4 лв.

„Въобще няма база за сравнение с минали години – казва Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби пред БТВ

"Миналата година нямахме гъба, но тази година е богата“, допълни тя.

Гъбарството иска много ходене и много носене, споделя Росен Кордов, който се занимава с това повече от 25 години. На ден изминава по 20 – 30 км, но не разчита на късмета.

„Трябва да помниш кога тръгва, къде най-много расте. Когато Луната върви към пълнолуние, гъбата се увеличава, след това, когато има намалена Луна, и гъбите намаляват“, казва той.

Гъбарите обаче са все по-малко с всяка изминала година.

„Страхът от мечките е може би е основното“, смята Росен.

Само за последния месец има 11 сигнала за нападения от мечки върху стопанско имущество и домашни животни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 00:20  08.08.17
  „Трябва да помниш кога тръгва, къде най-много расте. Когато Луната върви към пълнолуние, гъбата се увеличава, след това, когато има намалена Луна, и гъбите намаляват“, казва той. Боже, що мъка има по тоя свят! Гъбите "тръгват" като им се уцели точна влага и температура, по местата на различните микоризи. Точка. Луната, Марс, Сатурн и прочее небесни тела не влияят върху растежа на фунгите.

  Коментиран от #2

 • Тарикатчето
  Отговор
  2 00:33  08.08.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  4 години бъхтах в гъбена ферма и си има тарикатлъци. Майтапа е, че собственика на фермата им пускаше Вагнер, Рахманинов, Сметана и Глинка... Научил съм им и нотите та чак ме дразни като чуя кофти изпълнение!
 • Siegfried
  Отговор
  3 04:30  08.08.17
  Боже, и в нашата страна имало умен човек! Да пуска класика на гъбите?Аферим,машалла! Употребявам турцизми , защото в нашият език като че ли няма такова изразно средство за възхищение! А имало ли е резултат от му- зимата.Ако знаеш N 2, пиши.
 • Шаран БГ
  Отговор
  4 07:57  08.08.17
  Гъби бол - гъбарите на мъгливия Албион ....... По колко се "търгуват" гъбите , гъбарите / че и аз/ не се интересуват !!! Важно е, г-жа З.Билянова по колко стотинки дава на берачите за килограм набрани гъби !! Ученото си е учено ! Как хубаво е обяснено на г-н Р.Кордов как растат"фунгите, на какви "микоризи. От днес ще спи с термометър и влагомер до главата си. И като изучи и карате / като японеца мечко-убиец/, тръгва смело по хълмовете на Родопите !!!

Напиши коментар:


Публикувай