Last news in Fakti

10 Август, 2017 16:36 6 272 22

Созопол – флагман за българския туризъм! 2 лв. за празна чиния

  • чиния-
  • созопол-
  • стол

След таксата от 20 лв. за всеки празен стол в ресторант в Созопол. Друго заведение в града реши да припечели

Созопол – флагман за българския туризъм! 2 лв. за празна чиния - 1

След таксата от 20 лв. за всеки празен стол в ресторант в Созопол. Друго заведение в града реши да припечели като таксува по 2 лв. за всяка чиния, която е поднесена тортата от рождения ден. Тортата е внесена от вън, защото самото заведение не е я предлагало. За сметка на това то не е направило отстъпка от менюто.

Потребител разказва, че с компания празнували рожден ден в ресторант в морското градче преди два дни. Сметката за 11 възрастни и 3 деца била 400 лева. В нея управата на заведението начислила по 2 лева на всеки клиент за това, че тортата била внесена отвън.

Редно ли е да се плаща такса "празна чиния"?

Съществуват аргументи и за, и против подобна практика. На много места тя се обозначава като такса "сервиз" и се ползва при внасяне на алкохол от клиентите - например при големи тържества като сватби и кръщенета. Тогава заведението прави отстъпка на клиента, който има възможност да внесе голямо количество алкохолни напитки на цени, по-ниски от тези на ресторанта. В замяна дължи определена такса за сервиза (труда на персонала, ползването на чашите на заведението и пр.). В английския език дори има термин за този вид услуга - corkage. Думата се употребява за такса, начислявана, когато заведението сервира бутилка вино, купена от друго място.

Все пак много от коментарите са, че в Созопол ще почнат да таксуват и въздуха, който се диша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Petar

    40 8 Отговор
    Стига мрънкане и Оплюване!!
    Ако е упоменато в менюто...ОК!!
    Преди време във Венеция на Канале Гранде ни взеха по 4 лв за гледка!!! Платихме си като попове!!!!Да знам, че Созопол не е Венеция, ама разлика НЯМА! Навсякъде искат да те изкл......тят!!
    В Шанхай ни поискаха 15 $ за маса до прозореца!!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Иван

    35 8 Отговор
    400 лв за 11 човека + деца ми то си е направо евтино какво се оплакват толкова. сервитьорите откъде ще се прехранват. като искат чужд труд трябва да се плати естествено - ако не им харесва да си направят партито вкъщи, но да се съобразяват и със съседите. то простотията е твърде много в БГ напоследък

    Коментиран от #14

  • 3 Било

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Petar":

    Шанхай е много скъпа дестинация 15$ са едно нищто
  • 4 най-добрия

    30 24 Отговор

    До коментар #1 от "Petar":

    Нещо не правиш разлика! В Италия на площад Сан Марко може да изпиеш и кафе за 6 евро, защото в близост ти свири жив оркестър класическа музика. Ама това-2 лв. За празна чиния, 20лв. за празен стол...! Ай стига глупости! А аз мога ли да поискам на сополивия собственик в Созопол 1000 евро, като седна, че му придавам европейски вид на заведението, щот съм умен, съобразителен, интелигентен, красив, бърз, ловъкпи...въобще?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Шерпа

    10 12 Отговор
    Случката се изкривява на когото както му е удобно! Собственика на заведението изказа своята теза и то отговорно- резервирали са маса с Х места и дошли 2 или 3 ма по малко, а през това време са връщали клиенти които со искали да ползват места в заведението! ! !.... Е кой прав кой крив не знаммм...Единственото с което не съм съгласен ,че им взел по 20 лева.... можело е по 10 като за начало!!!!!!!!!
  • 6 Шерпа

    9 0 Отговор
    А за 10 тях тартонетки ,дето ги запалиха преди 3 дни на СВЕТИ ВЛАС някои няма ли да каже нещо по-вече???
  • 7 Бай Ганьо

    34 2 Отговор
    В престижни ресторанти на запад се начислява такса(fee), определена от заведението за случаи подобни на този-(внесена храна от вън и сервирана) също за внесена и сервирана бутилка вино и др.
    Друг е въпроса дали ресторанта в случая е престижен и таксата справедлива.
    Сервитьора е ДЛЪЖЕН да предупреди клиентите за тази такса !!!
    Иначе Ганьо може да си носи вестник, салам, домати и лук в чантата и да си ги изяде във всеки един ресторант.
    Ако ресторанта е ваш бихте ли го допуснали?
  • 8 Петър

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "най-добрия":

    Абсолютно си прав!!
    НО! Освен кафето, плащаш отделно за музиката! между 5-7 евро на човек!! Което ме кара да се замисля дали Ти : По всяка вероятност не си плащал ти или само си прегледал менюто и си продължил!!! АМАН!
    Стига сме плюли по българското!!! Между другото: ще Ти пиша плюс, всеки е прав за себе си!!

    Коментиран от #13

  • 9 Петър

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "най-добрия":

    И да и не! Повярвай, има такива места, на които за 15 долара ще получиш неща, които не си и сънувал! Стига да не си с предубеден!
  • 10 Дядо поп

    13 0 Отговор
    Идва ми на ума една бизнес идея-да взема да спретна
    едно ресторантче с празни паници,идва си клиента с
    буркани,слагам му паницата да си изсипе буркана в нея
    и му прибирам парата,няма готвачи персонал печки и
    кво,ли не.Може и някое евро да взема по европрограма.
  • 11 гост

    17 7 Отговор
    моля селяни които я карат на домашни манджи, хамбургери и сандвичи да не коментират
  • 12 Дано фалирате

    8 15 Отговор
    ПОЖЕЛАВАМ НА БЪЛГАРСКИТЕ РЕСТОРАНТЬОРИ СКОРОШЕН ФАЛИТ. ДАЖЕ СЕ ЗАРИЧАМ ВСЕКИ ДЕН ДА ХОДЯ В ЦЪРКВАТА И ДА СЕ МОЛЯ ЗА ТОВА КАТО ПАЛЯ И ПО ЕДНА СВЕЩИЧКА. А ЗАЩО НЕ И ЗА ЧЕРНА МАГИЯ.
  • 13 Шпек Салам Народен

    15 5 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Стана мода за се плюе по българското.
    Почнеш ли да се взираш и да търсиш само лошото,то ще го намериш навсякъде.Дори и в Гърция/нали Стефанаки ?/.Това последното е до журналистът, който с особена наслада пише за морските ни курорти,естествено само негативни мнения.
    Сякаш в чужбина или по другите градове няма такса "сервиз"...
    Ама нали трябва да се насочи общественото мнение в правилната посока (юг)...

    Коментиран от #16

  • 14 селския

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Селяндурите са така, за тях правила не важат, келепир трябва да има. :)
  • 15 Смях

    9 0 Отговор
    Кон, на теб стол не ти трябва, чиния няма да ти свърши работа, сигурно кофа ще ти дадат... Внимавай за колко коне резервираш, щото си мисля, че за празна кофа ще искат повече отколкото за празна чиния!
  • 16 лъв

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Шпек Салам Народен":

    Напълно си прав ! стига с тези хвалби за Гърция. Тези хора ходили ли са другаде, за да коментират.
  • 17 Лост

    10 0 Отговор
    В Италия като седнеш на пицария или ресторант, ти вземат " coperta" , по 1,50 € на човек! В смисъл че цапаш покривката, кърпите или консумираш салфетки. Бе, всеки иска да те одере.
  • 18 Софийски баровец

    8 13 Отговор
    Аз ходя всяка година целия август на Слънчев бряг и си изкарвам супер,кеф ти мацки,кеф ти пиене,кеф ти плажове...ходил съм по гръЧко,там е пълна мизерия и е добре за селяни и безпарковци,за баровците е Слънчев бряг,но само в хотели от 4 звезди нагоре.Айде наздраве от Слънчев бряг.

    Коментиран от #19

  • 19 Пазарен Либерализатор

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Софийски баровец":

    Да не забравиш да се селфиш с поДки и да се тагнеш у фейсО от Какао и Бедрум и по масата да има Джак и шарени сигари.
  • 20 prostak

    3 0 Отговор
    ами вземи и попитай бе таран колу....ще ми вземети ли такса ако????да, ще вземем-добре устройва ме.
    НЕ, няма да вземем- да устройваме.
    Като не ти харесва бегаш оттам и това е?ама българина го е срам да пита, защото щели да му се смеят, ама и не обича да плаща, щото пък голем срам - чуства се набутан...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Катерина

    5 1 Отговор
    Аз живея в Сърбия. Преди да започна да идвам на море в България, често съм отивала в Гърция, на Адриатическо море в Хърватия и Черна Гора . Когато за пръв път бях на Черноморието останах с много добри впечатления . От тогава много пъти съм била на Черно море , а Созопол ми е любимата дестинация. В България ми е много по приятно отколкото в Гърция. Хората са много по любезни от тези в Гърция, Хърватия и Черна Гора . Това е мнението на всички които от Сърбия само веднъж отидат в Бългатия. Главната причина защо сърбите толкова отиват в Гърция е морето. Морето е много по тихо, няма мъртви вълнения и има хубав син цвят който никога несъм видяла на Черно море. Ние от бивша Югославия бяхме свикнали на прекрасния син цвят на Адриатическо море, без вълни и чисто като сълза.Да беше Черно море като Егейско ,никой от Сърбуя нямаше да ходи в Гърция понеже всичко друго е по хубаво в България . И хората сте много по добри, не се толкова критикувайте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове