521 0

Прокуратурата решава до седмица дали да даде казуса "Калиакра" на ВАС

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата ще реши до края на другата седмица доколко има основание да протестира пред Върховния административен съд - ВАС заповедта на министъра на околната среда и водите по казуса "Калиакра".

"Изцяло или частично търсим и такова основание, особено в най-болезнените за хората от този край точки от заповедта, свързани със земеделие и риболов", коментира Цацаров.

Според него Върховната административна прокуратура е изискала от министъра на околната среда и водите цялата документация по създаването на границите на Натура 2000 - възлагането, предаването на готовия продукт от няколко неправителствени организации, както и приемането на продукта.

"Границите на Натура 2000 може би са малко спорни. Но това ще се установява от прокуратурата. Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, тоест бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура", допълва Цацаров.

Главният прокурор посочи, че без да има претенции да дава съвети на народните представители, според него трябва да се направи преглед на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, на Закона за опазване на земеделските земи, както и на Закона за опазване на околната среда дали съответстват с европейските директиви.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай