Last news in Fakti

17 Декември, 2011 09:21 839 1

Църквата почита пророк Данаил

  • пророк данаил-
  • църква

Днес православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил.

Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, много юдеи били откарани в плен. Част от тях били избрани за царски поданици. Между тях попаднал и пророк Данаил.

Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството.

Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил и неговите последователи на необикновени изпитания.

След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бог.

Древна легенда, възхваляваща постите, разказва, че цар Навухудоносор заповядал да хранят Данаил и момците с ястия от неговата богата трапеза, за да бъдат здрави както връстниците им. Но Данаил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил да им позволят десетдневен пост, през който да се хранят само с овощия. Когато след десетте дни Данаил и тримата отроци се явили пред царските сановници, лицата им били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези, които се хранели с царските ястия.

Известна е и още една легенда за св. пророк Данаил. По време на вавилонския плен заради вярата си в Бога той бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината. Имен ден празнуват всички, които носят имената Данаил, Даниел, Даниела, Дана.

Денят на Св. Данаил е свързан с Анино зачатие (9 декември). Празниците се възприемат като преходни дни и са свързани с новото начало и подготовката за него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 viva italy

    0 0 Отговор
    Болно ми е да кажа, че днес духовните ценности са заменени от алчността, жаждата за власт и пари, а това не води до нищо хубаво. В прекрасна статия като тази коментари почти няма, но появи ли се статия срещу Българската Православна Църква веднага се изсипват да пишат тълпа д...ли, които са изпълзели от леговищата си.