Last news in Fakti

3 Април, 2024 03:07 1 256 33

3 април 1860 г. Великден е! За първи път българите се молят на български език в Цариград

  • великден-
  • църква-
  • църковна независимост-
  • цариград

Самият Георги Сава Раковски оценява станалото на този ден високо

3 април 1860 г. Великден е! За първи път българите се молят на български език в Цариград - 1
Снимка: БГНЕС

На 3 април 1860 г. цариградските българи провеждат акция, която е един от върховите моменти в българските възрожденски борби - за първи път е отслужена църковна служба на български език в Цариград.

С това се поставя началото на борбата за църковна независимост и отделянето на българската църква от гръцката патриаршия.

Денят на Възкресение Христово едва ли е бил подбран случайно. По това време българите се намирали в остър конфликт с католическите домогвания на Изток. Те трябвало да лавират между всички велики сили, да се борят с могъщата патриаршия, наследник на византийското минало, и предпазливо да заобикалят Високата порта.

Празникът Възкресение Христово бил особено подходящ за подобни действия, демонстриращи независимост. В цариградската църква "Свети Стефан" при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх. По този начин Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия.

В националния ни календар датата 3 април е все още бяло поле.

Самият Георги С. Раковски оценява станалото на този ден високо, като твърди, че в новия български календар 3 април трябва да се почита като един от най-големите празници, свързани с нашата националност.

С това твърдение Раковски най-вероятно е искал да прикове вниманието на българите към един от най-важните дни в новото им летоброене, но след последвалите в историята ни събития, българският календар се запълва с много важни дати и като че ли тази дата все още не е намерила своето място.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин Костадинов

    13 6 Отговор
    Да живее България!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Акула

    5 5 Отговор
    Добро утро, спите ли ?
  • 4 нк45

    5 5 Отговор
    Както е тръгнало много скоро българският език ще е на изчезване.
  • 5 Име

    8 5 Отговор
    Османската империя е била много ретроградна - това го променя самият Кемал Ататюрк, доста е сложно било - ние се "откъсваме" в момента сме с 2 реактора - те едва сега поставят началото на АЕЦ.

    България имаме 2-ма космонавти, Турция - едва сега се готви и т.н.

    Не - в културно отношение сме много напред ние, но - пък материално - са силни - няма съмнение.
  • 6 ХАХАХА

    8 8 Отговор
    Еее чудо голямо е станало ,започнала борбата за отделянето и независимостта на българската църква ,Раковски ,когото тука новите историчари изкарват русофоб се обръща в гроба ,след като след 164 години българския патриарх беше опят на гръцки от вселенския византийски патриарх агент на цру .
  • 7 Жоро

    13 7 Отговор
    По време на турското робство се празнуват Коледа, Великден... строят се църкви,а по време на комунистическото робство това всичко беше забранено,една църква няма построена

    Коментиран от #16

  • 8 Професор

    9 6 Отговор
    Това са пълни смешки. Българската апостолическа екзархия (униатската ни църква от времето на цар Калоян) е създадена съвсем легално и много по-рано. В Цариград през 1860 г. със султански ферман е назначен първият български екзарх, Йосиф Соколски. По цялата страна започва смяната на гръцките свещеници с български униатски такива. В ужас от това, Русия уволнява посланика си в Константинопол и назначава генерал Игнатиев, който организира отвличането на Екзарх Йосиф Соколски в Киевско-Печорската ларва, където той и умира. Актът от 1860 г., за който се говори в статията, е много по-късен и е резултат от желанието на Русия да анулира и да анихилира Българската апостолите апостолическа униатска църква, та да може България да бъде православна руска губерния.

    Коментиран от #10

  • 9 ха ха

    5 4 Отговор
    Много противоречива е историята на БПЦ. Изпълнена със забележителни грешки. Накрая се докарваме до Българската схизма... От глупост, вироглавство и прибързаност. Султанът и Граф Игнатиев ловко създават разкола между БПЦ и гръцката. Гърците от лакомия за власт и национализъм, а ние от вироглавство и неопитност заедно допускаме стратегическата грешка да се разделим... Чак след втората световна война, след като сме в орбитата на Кремъл, отново църквата ни се връща в лоното на православието...

    Коментиран от #21

  • 10 Абе жалко ,

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Професор":

    Че Русия ни е освободила от турско робство ,толкова " хубаво "са живяли" българите по това време , а пусти руснаци взели ,че им развали ли рахатлъка ,тю язък . А такива като професора щяха да носят с гордост фесове.

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 11 Ехааа

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "Абе жалко ,":

    но са й трябвали цели 500 години за да ни "освободи".... това не са 5 години, или 50 години.след като е заради нас, защо са чакали 500 години?

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Байно

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе жалко ,":

    За споомен от Достоевски:
    Всё дело вышло из-за того, что обладатели голосов этих шли, как известно всему миру и особенно нам, спасать угнетенных, униженных, раздавленных и измученных. Еще до объявления войны я, помню, читал в самых серьезнейших из наших газет, при расчете о шансах войны и необходимо предстоящих издержек, что, конечно, «вступив в Болгарию, нам придется кормить не только нашу армию, но и болгарское население, умирающее с голоду». Я это сам читал и могу указать, где читал, и вот, после такого-то понятия о болгарах, об этих угнетенных, измученных, за которых мы пришли с берегов Финского залива и всех русских рек отдавать свою кровь,— вдруг мы увидели прелестные болгарские домики, кругом них садики, цветы, плоды, скот, обработанную землю, родящую чуть не сторицею, и, в довершение всего, по три православных церкви на одну мечеть,— это за веру-то угнетенных! «Да как они смеют!» — загорелось мгновенно в обиженных сердцах иных освободителей, и кровь обиды залила их щеки. «И к тому же мы их спасать пришли, стало быть, они бы должны почти на коленках встречать. Но они не стоят на коленках, они косятся, даже как будто и не рады нам! Это нам-то! Хлеб-соль выносят, это правда, но косятся, косятся!..»

    Коментиран от #14, #22, #27

  • 13 провинциалист

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ехааа":

    "но са й трябвали цели 500 години за да ни "освободи" " - не са й трябвали 500, в началото на 16-ти век Франция сключва с Османската империя Френско-османски алианс за защита на християнските поданици на Османската империя и до края на 19-ти сме били защитавани от тях.
  • 14 провинциалист

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Байно":

    Странно как всички русофоби се опират на Достоевски, а не на Джон Бърбъри, който пише: "Много от селата им са изградени като войнишки колиби, като много малко или нито една от къщите не е покрита с керемиди, а оборите в Англия обикновено са по-уютни и чисти. Селските степи приличат на тези в Унгария, но са по-лоши,, тъй като представляват забучепи в земята дълги пръти, преплетени като кошница и замазани от двете страни с кал и тор."

    Коментиран от #25

  • 15 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе жалко ,":

    Нещо да кажеш по същество? И цар Калоян ли е отрицателен герой, понеже е въвел унията с Рим, така и неотменена до края на Второто българско царство? И Екзарх Йосиф Соколски ли е враг, дето беше отвлечен и заточен в Киевско-Печорската Лавра, само и само за да се ликвидира Българската апостолическа екзархия? И Петър Богдан, написал първата История на България през 1667 г.,100 години преди Паисиевата, и той ли е отрицателен герой? Защо рускосъздадените истории и екзархии да са по-ценни?

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ти история не четеш ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ехааа":

    не са и трябвали 500 години ! това да не ти е войната на вековете бре НЕразумни юроде?
  • 18 Мемфис

    1 1 Отговор
    По времето, когато Турция е управлявала българите сме се молили на български, а само десет г след това, когато руският окупатор ни “ освободи” започнахме да се молим на руски!!!! Да на руски, само глупав човек може да приема “ църковнославянски” език, в Румъния да не се молят на него? Същото е и с фалшифицирането на
    “ИСТОРИЯ СЛАВНОБЪЛГАРСКА”
  • 19 пишман професоре

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    по начина по който пишеш за историческите събития се разбира че си братовчед на дънкан маклауд я си кажи на колко си 500-600 години ?

    Коментиран от #23

  • 20 смешни и жалки преобразители на история

    1 0 Отговор
    незнаех че българите от онова време са владеели жуди езици много интересно…
  • 21 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Абе кога ще престанете с тия съветски фантазии? Казах ви вече, българска апостолическа екзархия е създадена съвсем легално от султана по искане на папа Пий IХ през 1860 г. По-нататъшните разколи, схизми и пр. са резултат от руската имперска политика на Балканите. Отвличат апостолическия екзарх, разрушават апостолическата екзархия, това довежда до неизбежна схизма и т.н. Вземете и си задайте въпроса ЗАЩО? Относно Освободителната война 1877-78 г. В резултат на Априлското въстание Сърбия обявява война на Османската империя още през юни 1876 г. До януари 1877 г. вече я губи, а Белград е на път да падне. Едва ТОГАВА Русия се включва за да спаси Сърбия от тотална турска окупация и пълно поражение. Това ще ви обясни и Сръбско-българската война от 1885 г. -- Сърбия разглежда България като свой придатък, воювала е за нея през 1876-77 г, трудно й е да приеме голяма и отделна от нея българска държава. Русия по това време разглежда Сърбия и България като две части от едно цяло.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "пишман професоре":

    Кажи кое не е верно, от това което написах? Примерно, кажи, не е верно, че Българската апостолическа екзархия е създадена 10 години преди православната, и то без никаква схизма, а съвсем легално, със султански ферман. Или, кажи че не е вярно, че Петър Богдан не е написал първата история на България през 1667 г.

    Коментиран от #24

  • 24 Историчаре

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Професор":

    1) През 1870 г. със султански ферман турското правителство възстановило незаконно унищожената някога от него Българска патриаршия с титул "Българска екзархия"

    2) „ Именник на българските владетели“ какво е? Не е ли история? Петър Богдан не е писал първата история на България, а е намерена от него най-ранната запазена такава. Архивите, книгите- историята са били унищожавани с бяс от гърци и турци.

    Коментиран от #26

  • 25 Байно

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    Тоест, от всичко написано, разбираме че свободно са пътували хора от различни националности по нашето земи, по времето на Османската империя, едните пишат за красотата, другите обратното. Строени са църкви и манастири, иначе ни учеха, че се опитвали да ни ислямизират, но не са успели (за 500г.). Единственото което казвам е, че истината е някъде по средата, а култа към руската империя някъде на върха! До степен да сме благодарни на днешните (дето не са направили абсолютно нищо за нас)!
  • 26 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Историчаре":

    1) Със султански ферман през 1860 г. се създава Българска апостолическа екзархия. Създадената през 1870 г. схизматична екзархия е резултат от руска намеса в българските църковни неща и дела;
    2) Петър Богдан пише История на България през 1667 г., сто години преди Паисий. И двамата ползват старобългарски източници, Въпросът ми към тебе е -- защо моите едно и две да са лоши и да трябва да се забравят, а твоите съветски едно, две, три, пет и десет да се помнят? Въпросът ми е много прост, отговори.

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 27 Якото турско "съжителство"

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Байно":

    Айде сега да цитираш от кой том е и заглавието на разказа на Достоевски.
    Защото аз мога и знам, че това което си писал е ЛЪЖА.

    Коментиран от #32

  • 28 Мъдрият

    0 0 Отговор
    Нещо се бъркате! Великден не може да бъде по-рано от 8 април!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Историчаре

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Професор":

    1) Българска патриаршия е с признат ранг от 927 г.

    През 1860 г. българите начело с Иларион Макариополски отхвърлиха властта на Цариградската патриаршия.
    През 1870 г. със султански ферман турското правителство възстановило незаконно унищожената някога от него Българска патриаршия с титул "Българска екзархия"

    2) „ Именник на българските владетели“ е много по-рано от Петър Богдан и неговата История на България

    Коментиран от #33

  • 32 Знаеш ти таратанци

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Якото турско "съжителство"":

    Не е от разказ това, просто истината не ти харесва.
  • 33 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Историчаре":

    Ами 1) Схизмата е от 1054 г., следователно, българската църква е именно апостолическа, т.е., предхожда схизмата и не е обект на тази схизма, защото през 1054 г. нашата църква просто не съществува. Българската апостолическа екзархия е възстановена през 1860 г. по най-легален начин и без никакви църковни борби и схизми. Последвалите "църковни борби" и схизмата са резултат от руска намеса, с която се ликвидира новосъздадената със султански ферман през 1860 г. Българска апостолическа екзархия и се отвлича екзарха в Русия; 2) Именник на българските ханове не е книга по история на България, а ценен исторически източник за до-християнска България. Историята на Петър Богдан е първата книга обхващаща историята на Първото и Второто български царства. Не е проблем да си малограмотен съветски възпитаник -- ще те просветлим. Проблем е, когато си упорит малограмотник, който отказва знание.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове