755 1

Нарушения за силен шум в Шабла, Каварна, Варна и Несебър

Снимка БНТ
Снимка БНТ
Светослава Ингилизова

Прокуратурата се включи в решаването на проблема със силния шум по морските ни курорти. От държавното обвинение обявиха, че се открили разрешения, с които е въведен по-късен час за озвучаване от законно разрешения.

Нарушения са открити в четири общини - Шабла, Каварна, Варна, Несебър, съобщи БНТ. Законът за защита от шума не допуска музика и силен шум на открито след 23 часа. Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на ресторантите и дискотеките, като е въведен по-ранен час за жилищните зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

В община Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 часа. Наредбата е приета от общинския съвет още преди 10 години.

"В крайна сметка аз не мисля, че е нещо съществено. Дали ще е 23 или 24 часа. Разбира се, че е курорт, разбира се че е лято. Всякакви нужди имат туристите, както от почивка така и от развлечение", каза Лазар Япаджиев - зам.-кмет на Община Несебър.

От община Несебър са се опитали да променят наредбата за шума на открито и силната музика да бъде позволена до 23 часа, но общинският съвет категорично е отказал.

"Опитахме се да я променим, но не се прие. Такива ми са спомените. И изпълняваме решение на общински съвет. Местният орган за самоуправление, знаете кой е", допълни Япаджиев.

В Несебър местните хора са категорични, че проблем с високите децибели нямат. Там се притесняват от шума, който идва от курортния комплекс Слънчев бряг.

В Окръжната прокуратура - Варна, не са получили указания за действия в резултат на проверката на ВАП. Ако целта е да се променят текстовете на наредбата, това ще стане чрез атакуване в съда на всеки текст, обясни говорителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Марио Ангелов
    Отговор
    1 19:44  17.08.17
    Как като закона е 23:00 ,общините си гласуват наредби който позволяват до 24:00(общ.Варна и общ.Несебър)!?

Напиши коментар:


Публикувай