1 573 5

Спират помощите, ако отказваш да цепиш дърва

Стефанаки Йоанис

Безработните, които са на социално подпомагане, трябва да знаят, че, ако откажат да работят за граждани, като например да им нарежат и наредят дървата, ще остават и без помощи. За това предупреждават от социалното министерство.

Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да работят. Това обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. И сега според законодателството щом лицето получава социална помощ, то трябва да полага обществено полезен труд 14 дни, ако няма здравословни или други проблеми. Ще разработим и допълнителни рестриктивни режими, увери тя. Идеята е лицата да не получават помощи, а доходи от активна дейност.

75-годишната Софка Цветкова живее сама в мездренското село Руска Бяла. Близките й не могат да са до нея ежедневно. Съседка й купува хляба, разказва бТВ.

Вече няколко пъти е питала в кметството няма ли кой да й помогне. Отговорът, който досега получавала бил: „Такава услуга не извършваме”. От септември ще е различно. В 14 общини с висока безработица, сред които и Монтана, онези, които взимат помощи вече ще могат да бъдат наемани и от граждани.

Общините ще решат дали да има такси за гражданите или не. Безработните ще имат и наставници, които да следят дали наистина дървата са нацепени. В противен случай помощите няма да бъдат дадени.

Софка Цветкова с нетърпение чака септември и се надява да попадне в списъците за подпомагане.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джон Смит
  Отговор
  1 11:37  18.08.17
  М.нго иска да лежи и да го хрантутим!
 • бахти и социалните помощи
  Отговор
  2 12:51  18.08.17
  Хора които са на минимална заплата са на 20 лв надник, а тези които получават помощи трябва да работят 14 дена?!Колко часа трябва да работи този човек на ден, за да си заработи помощта която му дават в замяна на неговия труд?
 • Гост
  Отговор
  3 13:04  18.08.17
  Щом аз ще работя, ще уча 17 години, родителите ми ще инвестират толкова пари в моето образование и накрая ще изхранвам друг жив и здрав и в същото време ще ми има претенции колко часа трябвало да работи :) хай с....р. Подобни неща почнат ли да са случват няма да напусна страната !!
 • Gost
  Отговор
  4 14:15  18.08.17
  Разделете 40лева на 14дни и виште какво се пада аз съм твърдо против да ходя да цепа дърва на баба вуна при положение, че децата и взимат по 1000на месец. Е казвате мангала тря да работи даси изкара парите от соцялните.,ами защо въпросната баба неси вземе помошник за вкъщи даму дава на ден по 5лв и товае

  Коментиран от #5

 • Стига права и свободи,има и задължения!!
  Отговор
  5 20:25  18.08.17

  До коментар #4 от "Gost":

  Ами,защото тази БАБАе работила цял живот,а взема пенсия 100лева,а някои които не са учили на времето,сега не искат и да работят.Какво да ги правим?????

Напиши коментар:


Публикувай