943 2

И прокуратура подхвана шума в Слънчев бряг

Венцислав Михайлов

Окръжната прокуратура в Бургас атакува текста от наредбата за обществения ред в Несебър, която, в разрез със закона, допуска шум от заведенията до 24 ч. Тази наредба важи и за Слънчев бряг, който е част от общината.

Тя е приета през 2012 г. и оттогава предвижда следното: "Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

- от месец октомври до месец април включително – след 22.00 часа до 07.00 часа;

- от месец май до месец септември включително –след 24.00 часа до 07.00 часа."

Проверка на Върховната административна прокуратура на наредбите за обществения ред в морските общини, резултатите от която бяха огласени вчера, установи, че немалко от тях незаконно са разрешавали до по-късно шум от заведения през летния сезон. По закон не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23 ч. и 7 ч.

Сред нормативните актове на местната власт, които не отговарят на изискванията на закона, е и наредбата за обществения ред в Шабла. Там през летния сезон не само допускат шумът да продължава до по-късно, но и да започва от по-рано. Ето какво гласи чл. 5 от Наредбата за осигуряване на обществения ред, осъществяване и поддържане на чистотата в личните дворове и обществените места на територията на община Шабла:

"През нощта за периода от 1 април до 30 септември от 24 часа до 06 часа и за периода от 1 октомври до 30 март от 23 часа до 08 часа се забранява:

1.Пеенето, свиренето, високото говорене и други действия нарушаващи нощната почивка на гражданите, включително и в зоните за отдих.

2 Провеждането на шумни семейни и други забавни увеселения в обществени сгради и етажна собственост, без да е взето предварително съгласието на съседите, ръководителя на общежитието или домоуправителя на етажната собственост.

3.Функционирането на ЗХР във всички населени места на територията на общината, с изключение на дискотеките, на които се разрешава до 4.00 часа".

Останалите общини, в които ВАП установи, че действат разпоредби на местната власт, които противоречат на закона са Варна и Каварна.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дон Тони
  Отговор
  1 14:54  18.08.17
  Епа че го гони- 2000 души дразнят 20.000 а и примерътз. за младежите - наркотици, проституция, дебели кубета на по 50 с ланци и татуировки свалят малолетни ......
 • незнайко
  Отговор
  2 09:08  19.08.17
  АНАРХИЯТА Е ПЪЛНО НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА !!!

Напиши коментар:


Публикувай