506 6

Радев: Проектът за закупуването на нов изтребител не трябва да отпадне

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Светослава Ингилизова

Проектът за закупуването на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните ни сили по никакъв начин не трябва да отпадне. Това заяви при посещението си в Бургас президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.

Според държавния глава МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, а все пак България е член на НАТО.

Президентът Румен Радев заяви, че като член на НАТО, България трябва да има съвременни бойни способности и затова трябва да се закупи нов модел изтребител.

"Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет. Първо трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да преценим за колко време според доставките на този нов самолет, за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МИГ-29", каза Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че за страната ни е важно да има силни военноморски сили, които да отстояват нашия военен суверенитет, но и да гарантират икономическите и енергийните ни интереси.

"Силни военноморски сили означава нова техника,означава високо подготвен наличен състав, означава наистина добри условия за подготовка, мотивация, перспектива, социално израстване и, разбира се, престиж", каза Радев.

Във Военно морската база "Атия" в Бургас президентът се срещна с командния и личния състав на военните формирования и обсъдиха важни проблеми свързани с армията ни. След срещата държавният глава беше категоричен, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 18:44  21.08.17
  И колко пилота ще пилотират един изстребител?
 • Гостенин
  Отговор
  2 19:02  21.08.17
  https://m.fakti.bg/bulgaria/255924-samo-25-ot-balgarite-biha-vouvali-za-stranata-si Без коментар!
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  3 19:08  21.08.17
  Са ка живеем без да се дадат 1000 квадрилиона за изтърбушения самолет?лобито у власта де ше заграби квадрилионите под предлог за нашата татковина и така насетне е силно и ше ускубат парата..щот със 1 2 3 или 10 самолета се тая бг е разграден двор хахах
 • Някой
  Отговор
  4 20:38  21.08.17
  10 самолета Миг 35 ще излязата към 350 милиона долара.Какво толкова се чудят нали Боко се хвали колко събрали митниците и данъчните.За първите 6 месеца има излишък близо милиард долара.Въобще няма да е проблем за да се купят тези самолети. Явно цялата работа е кой ще вземе комисионната от сделките.

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  5 21:40  21.08.17

  До коментар #4 от "Някой":

  За какви комисионни говориш и може ли толкова елементарно да се разсъждава,СЛЕД КАТО ВЪПРОСЪТ Е ПОЛИТИЧЕСКИ?Нима руснаците не раздавата оферти наред във целия бивш соц. лагер,ама да си чул някой да се е възползвал?Първо ЕС и САЩ ще подскочат дори само да си помислим да налеем 350 млн долара в руската икономика.Второ-руските самолети са НЕСЪВМЕСТИМИ СЪС ЗАП. СТАНДАРТ е ако изобщо могат да се префасонират,то това ще оскъпи порядъчно първоначалната стойност.И трето най-важно-МОЖЕМ ЛИ ДА ИМАМЕ ДОВЕРИЕ НА РУСКА ТЕХНИКА КОЯТО НА ПРАКТИКА СЕ ОКАЗВА "ВРАЖЕСКА" ,КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ САМО С ВГРАЖДАНЕТО НА НЯКАКЪВ ТАЕН "СПЯЩ" ЧИП В ЕЛЕКТРОНИКАТА САМОЛЕТЪТ БИ МОГЪЛ ДА БЪДЕ "НЕУТРАЛИЗИРАН" С ИМПУЛС ОТ КОСМОСА?Явно първо пишеш,после мислиш.
 • Дилър
  Отговор
  6 22:31  21.08.17
  Президента е дилър на самолети,сделката на живота му!Вижда се от самолет:)

Напиши коментар:


Публикувай