857 1

Симеонов: Бастунът на даскал Ботьо Петков е ценна реликва от българската история

"Бастунът на даскал Ботьо Петков е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ", това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който показа автентичния бастун на даскал Ботьо Петков

Маргарита Илиева

"Бастунът на даскал Ботьо Петков е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ", това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който показа автентичния бастун на даскал Ботьо Петков, предава Агенция „Фокус“.

„Имам удоволствието да ви запозная с резултатите от посещението на правителствено - парламентарна делегация в Бесарабия – старите територии, на които са се преселили българите още в началото на 19 в. (дн. Украйна и Молдова). Тази делегация беше реализирана по покана на Асоциацията на българите в Украйна, както и на българската общност в Молдова по повод на традиционния селскостопански панаир. Това е една сериозна и мащабна проява в един регион, който се населява от на 50 000 българи. В тези 4 дни в състава на делегацията бяха зам.-министърът на регионалното развитие, зам.-министърът на културата, народният представител Йордан Апостолов, моя милост, г-н Николчев – съветник на политическия кабинет при вицепремиера“, заяви Симеонов.

Той уточни, че са имали възможност да проведат редица срещи и други мероприятия в градовете и селата, които са посетили.

„Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов. Странно име, но не се учудвайте – истинското име е Атанас Николов Събев. Това е негов съученик и впоследствие учител в село Задунаевка, където Ботев е бил“, разказа вицепремиерът.

Той прочете дарителското писмо от голямата българска общност, обединена в Асоциацията на българите в Украйна.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • дяда ти Ботя
    Отговор
    1 12:55  29.08.17
    Валери! Грабвай бастуня и тръгвай да я оправяш таз България, щото никак не върви на добре.

Напиши коментар:


Публикувай