Last news in Fakti

31 Август, 2017 08:22 8 882 29

Адвокат: Шокираща некомпетентност на полицията

  • джип-
  • пловдив-
  • избутва
Адвокат: Шокираща некомпетентност на полицията - 1
Снимка: Трафикнюз

Семейство се размина на косъм от смъртта, след като колата му се преобърна в канавката заради агресивен шофьор на черен джип на магистрала „Тракия”. Пострадалите пък получиха от полицията акт за нарушаване на правилата на пътя.

Според свидетели черно Volvo XC90 с германска регистрация се движело с превишена скорост, изпреварвайки другите коли, като постоянно е преминавал от едно платно в друго.

„Опитваше се да лъкатуши между колите, да мине от ляво, от дясно, даваше мигач, газ-спирачка”, разказва за водача на джипа очевидец на станалото.

Пострадалата жена посочва, че волвото се движело с над 150 км/ч. Тя карала в най-дясната лента, когато джипът я изпреварил през аварийното платно, пресичайки ѝ пътя. За да избегне сблъсъка, жената завила рязко наляво, доближила мантинелата и след това завила на дясно. Накрая колата ѝ се преобърнала по таван в канавката край магистралата.

От полицията започват да издирват шофьора на джипа едва след сигнала на медията.

Обяснили на пострадалите, след като им съставили акт, че щом няма контакт между двете превозни средства не могат да направят нищо срещу агресивния шофьор.

„Ако нямаме доказателства, че това се е случило, ние няма какво да предприемем. Не можем да спрем всеки един чужд автомобил, който се движи по автомагистралата”, коментира пред „Здравей България” Росен Рапчев - началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция.

„Тоест трябва те да ме блъснат или аз да ги блъсна”, посочи оцелялата в катастрофата жена, на която е съставен акт за нарушение. „Полицаите ми отговориха, че има пътнотранспортно произшествие, което е регистрирано и трябва да има някой виновен”, добавя тя.

„Нейното моторно превозно средство е катастрофирало. За полицаите на място ситуацията е била на 100% изяснена”, категоричен е гл. комисар Рапчев.

„От юридическа гледна точка актът трябва да установи нарушение. В случая просто имаме една повредена кола, явно от пътен инцидент. Това категорично не означава, че има виновно поведение и нарушение на водача на пострадалия автомобил. Затова съм силно обезпокоен от тази шокираща, войнстваща некомпетентност на полицията”, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

„Ако не обжалва тази жена ще бъде глобена заради това, че МВР не си е свършило работата да установи истинския причинител на инцидента, за когото са имали достатъчно данни през телефон 112”, допълни той.

По думите му не може от факта, че има повредена кола да се прави категоричен извод за нарушение на шофьора.

„В случая просто е следвана стандартна процедура, без да се влезе в детайлите. Няма конкретни данни за този, за който се твърди, че е направил грубото нарушение”, коментира от своя страна бившият началник на КАТ Алекси Стратиев. „Отива, вижда, пише акт и случаят за него е приключен”.

Стратиев предположи, че сигналът, подаден на телефон 112, е стигнал след часове до полицията и за това не са взети мерки за залавяне на истинския нарушител на правилата на пътя.

Той добави, че има значителен спад на фаталните инциденти по пътищата в България, след като са били премахнати знаците, предупреждаващи за радари на КАТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глас от селата

    93 5 Отговор
    И за кво ни е такава полиция?...

    Коментиран от #22, #29

  • 2 данекоплатец

    65 8 Отговор
    Добре си вършат работата милиционерите и "основателно" искат по-големи заплати и привилегий. Ама тези които пълнят бюджета вече почва да им писва....
  • 3 Майор КостоФ

    68 3 Отговор
    Нищо ново - за милиционерите е ежедневие да ти напишат акт, когато влезеш в кратер, разбиеш си колата, но ти трябва протокол за застрахователите! Тоя,който измисли тази простотия е за публичен линч!
  • 4 Герберасите на власта

    58 3 Отговор
    За жалост повечето хора свързват полицията само с функцията да глобяват ,в малките часове вместо да пазят реда те се излежават под някои мост или закътано място ,да не споменавам че от година не сме ги виждали около пешеходни пътеки и училища ,а слабата им подготовка е пословична ,при птп ти пишат несъобразена скорост независимо че си потънал в дупка до коленете,при кражба ти пишат предписание да си укрепиш врата,а ако те набият те съветват да си стоиш в къщи в повечето случаи получаваш потипване по рамото придружено с слона глоба и горчивия вкус че плащаш данъци на някой да лежи по цял ден и да ти иска още пари ,(почти като лекарите в провинцията).
  • 5 Темида

    49 2 Отговор
    Съдааааа СЪдааааааа драги Съда и прокоратурата са !!! Те Са!!! Съда и прокоратурата.
    Ама простите хора гледат новини където виновни са само циганите, полицай, КАТ и депутатите. А най-най-най голямото зло в момента което убива България е безнаказаността!!! Съда е Съда е!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Герберасите на власта

    38 2 Отговор

    До коментар #5 от "Темида":

    В конкретния случаи съдът щеше да е виновен ако полицаите бяха заловили водачът на Волвото и магистратите го пуснат без присъда ,но за написаният акт без вина виновен си е само един необразован шапкар.
  • 7 Бай Брадър

    43 2 Отговор
    Затова понеже живеем в страната на Бай Х.й слагайте си записващи устройства ! Не че са доказателство в съда то в тоя съд, какво ли е доказателство, но поне има канали чрез които да покажете, какво си е случило и останалите да видят, тогава дори и Бай Х.й се гъне за да се измъкне. Ако във въпросната кола имаше видеорегистратор сега от полицията нямаше да разправят врели некипели, а да издирват един турчин с немско волво. Не че като го хванат нямаше да го пуснат, защото и те са под специална закрила, но все щеше да е нещо и вероятно жената нямаше да има малоумен акт !
  • 8 Хвани Ми Х..я

    8 39 Отговор
    Не рзбрахте ли, че некадърните цървули с грозния пасат лъжат през цялото време, защото знаят, че ще им напишат акт за превишена скорост, затова са измислили този цирк!
  • 9 Лупи

    35 4 Отговор
    Е не може 25 години вече в полицията да се назначава куцо и сакато, висшите чинове да са кръгли корумпирани идиоти, почти всеки полицай да е участвал поне веднъж в престъпление т.е. да е взел подкуп, да няма никакъв контрол над уменията им- физическа подготовка, теоретична подготовка, шофьорски умения и стрелби и да искаме да са адекватна структура. Направете им заплатите 2000 лв, сигурен съм че бюджета може да си го позволи ама от 70 000 фуражки изгонете всички и вкарайте само тия дето покриват изисквания за адекватен служител. После направете конкурси и привлечете още нормални хора, а не неадекватни тъпунгери дето могат само да бият и то беззащитни българи, защото на цигани и турци не се прави проблем за нищо и тогава може да се промени нещо. Също така правете регулярен контрол от министерството всеки месец и на всеки 6 месеца за по-сложните процедури и ще има промяна. Иначе не. Ще стане по-зле и по-зле и ще има работа само след медиен натиск или пряка заръка от Боко, или някой олигарх.
    За всичко има начин, но не за всичко има желание.
  • 10 ГАНЧО

    21 6 Отговор
    ОООО БРАТЯ СЕГА ЛИ ГО РАЗБРАХТЕ КАТО ПОЧНЕШ ОТ МИНИСТАРА ДО НАИ ДОЛНИЯ ПОЛИЦАИ САМО ШМАТКИ БЕЗ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ . АМИКВО ДО ВИ КАЖА ЗА КАТАДЖИИТЕ ПЪЛНИ ОЛИГОФРЕНИ НИШТО НЕ РАЗБИРАТ И НЕ ИСКАТ И ДА СЕ НАУЧАТ ДАЖЕ ПРОДАДОХ ЕДНА КОЛА В СЛИВЕН АНГЛИИСКА ТЕ НЕ РАЗБИРАТ ОТ ДОКЕМЕНТИ ИСКАТ НА МОМЧЕТО ОТРЯЗАКА КОИТО ОСТАВА ЗА СОБСТВЕННИКА ДА МОЖЕ ДА СИ ОТЧИСЛИ КОЛАТА ПЪЛНИ ТАПАНАРИ КАТО ПОЧНЕШ ОТ ИНСПЕКТОРИТЕ ЧЕ ДО НАЧАЛНИКА Е ИМ ГОВОРЯ ЗА КАТ СЛИВЕН НЕ ЧЕ ДРУГИТЕ СА ПО РАЗЛНИ НО ....... ИМА И РАЗБРАНИ НО СИСТЕМАТА НЕ ГИ ТАРПИ ТЪПАТА БЪЛГАРСКА СИСТЕМА . ПЪРВО ТРЯБВА ДА ГИ НАУЧАТ НА ОБНОСКИ И ТОГАВА ДА ГИ ПРАВЯТ ИНСПЕКТОРИ ТЕ ЗА МЕТАЧИ НЕ СТАВАТ ДАЖЕ .ДА ЗНАИТЕ ЧЕ В ТОЗИ КАТ СЛИВЕН Е БАЩЕНИЯ КОТО СИ ИСКАТ ТОВА ПРАВЯТ ДАНО НЯКОИ ОТ ПРОВЕРЯВАЩИТЕ ГИ СЕ СЕТИ ДА ИМ НАПРАВИ ИЗНЕНАДВАЩА ПРОВЕРКА ДА ВИДИ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ ООООО АМАН ОТТАПАНАРИ ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО СИ ТРАЕМЕ
  • 11 СТИГА БЕ

    28 2 Отговор
    Като гледам коментарите и става ясно, че почти всички разсъждават машинално под влияние на това, как в статията са представени нещата. А кой чу какво коментираше шофьорката на пасата по телевизията? А как точно е избегнала удар в изпреварилия я отдясно, щом се е движил с по-висока скорост от нейната? Истината е, че тая се е стреснала от минаващата покрай нея кола и е врътнала рязко волана наляво, а като е видяла мантинелата пък врътнала пак рязко надясно и заради неадекватната и реакция се е превъртяла и излетяла от пътя. Когато караш с висока скорост или на хлъзгав, или на заледен път са абсолютно неадекватни резки маневри за завиване. Дори и някой да те "засече" по-правилното действие е да държиш здраво волана и си държиш посоката на движение, да намалиш бързо скоростта, но не рязко и с блокиране на спирачките, а сега без съприкосновение с друг автомобил, как точно той я е изблъскал от пътя? Може да е малко грубо казано, ама полицаите в подобна ситуация наистина са по-скоро прави да съставят акт, или са изправени всеки подобен случай да се оставят да ги излъжат, или да вземат решение за самокатастрофирал водач. Прав е много човека дето пише, че като си имаш видеорегистратор, то тогава и полицаите ще се съобразят с нещо видяно. Иначе във всеки подобен случай леваците ще си остават ненаказани. А ако е имало и други водачи наоколо, как па един не запомни номера на тоя дето ги засичал?
  • 12 вес

    11 6 Отговор
    На подобна глупост могат да се хванат само хора с интелекта на тази пишман шофьорка, която си търси извинение за собствената си неадекватност. Ако изобщо е имало джип и тя просто не е заспала, как така се избягва сблъсък на магистрала с кола, която те изпреварва с по-голяма скорост, а ти се мяташ в канавката. Този джип не е карал срещу нея все пак, а това, че бил с чужди номера е супер удобно.
  • 13 Грешка

    14 3 Отговор
    Овцата се е насмела, докато е зяпала Фейсбука - гаранция!
  • 14 инструктор

    11 5 Отговор
    в случая вината е на жената води се ;слаба квалификация;..............как ще си позволиш на магистарала да си въртиш геврека наляво надясно,ама едно време имаше часове за кормуване по автомагистрала, сега не............
  • 15 Патриот

    2 2 Отговор
    150км/ч в час на магистралата е позволената скорост(точно ръба на позволената). не искам да образовам младите и зелени шофьори вече защо.
  • 16 Мемфис

    5 2 Отговор
    Тия са "компетентни" единствено как да те рекетират!
    Всички са за пандиза!
    Всички милиционери са наследствени от времето на "развитият социализъм"
  • 17 gost

    10 3 Отговор
    Вчера от София до Пловдив 3-ма с доста скъпи возила, мислещи се за богоизбрани и сами на пътя доста ми примигваха и ме притискаха, докато изпреварвах със 140 км/ч. Освен простотията на тези празни глави - факт, който няма да се промени - ме ужасява мисълта, че човек нищо не може да направи и нищо няма да се случи дори и да подаде сигнал. Може и да греша, но досега не съм чел/чул случай, при който да има сигнал и съответната реакция. Чудя се дали тези идиоти на пътя плащат по-скъпи винетки, за да си мислят, че имат повече права.
    Основателен е въпросът, ако някой се "шашне" и загуби управление над автомобила си....??? В цивилизованите и уредените държави за подобна изпълнения глобите са сериозни, може да се стигне и до затвор (справка Германия случай преди десетина години - 8 години затвор). Там дистанцията, която трябва да бъде спазвана, е половината на показанията на скоростомера и хората са толерантни.
    Ама простият си е прост, нищо не може да го промени, било то и лачена кола за шестцифрена сума. Комплексари.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 вес

    2 16 Отговор

    До коментар #17 от "gost":

    Да бе ние не караме по немски магистрали, само ти си в час. Та кой ще те чака по минута да изпреварваш с 140км/ч на аутобана бе пич. Като се правите на интересни, чак и започвате да си вярвате на глупостите.

    Коментиран от #19

  • 19 gost

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "вес":

    И като караш по немски магистрали успя ли поне да научиш нещо от там?..явно не. Някой присветна ли ти, притискаше ли те? Не вярвам ти да си бил най-бързият. А що се отнася за чакането при изпреварване, то си има закони за спазване...140 е макс разрешената скорост и това е, ако искаш по-бързо и другите ти пречат отиваш на някоя писта в Германия - примерно Nordschleife - плащаш и караш и не застрашаваш околните (но какво ли обяснявам, явно всичко знаеш за тази страна).
    Карайки из Европа на мен са ми пречили и аз съм пречил, но никой никого не притеснява и така е правилно. Последният пример по двулентова магистрала в Германия възрастна двойка с ново XC 60 си караха със 110 в лява лента и изпреварваха върволица от камиони (между всички имаше достатъчно разстояние за прибиране, но не го направиха)...и така 15 км. Аз бях втори зад тях, а след мен още десетки коли...но всички си караха търпеливо на дистанция.
    а кое е интересното и глупавото в това, което написах в предишния пост не разбирам, но както и да е...със здраве.
  • 20 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    "......че сигналът,подаден на телефон 112, е СТИГНАЛ СЛЕД ЧАСОВЕ до полицията......." Че то ако има вероятност, ДОРИ ОТ ПОЛОВИН ПРОЦЕНТ, подаден сигнал на 112 да ПРИСТИГА ДО СЪОТВЕТНИЯ ОРГАН ЗА ПО-ВЕЧЕ ОТ 5-6 МИНУТИ, за какъв чеп го има този 112??? За да има ОЩЕ държавни служители ? За да се тупаме в гърдите пред Брюксел, че видитеа ли, и ние сме европейци ? Сто пъти по-добре да бъде закрита тази бюрократична издънка и да има номерата на дежурните от Полиция, КАТ, Пожарна и Бърза помощ !! А пък аз, голия шаран, си мисля, че звънна ли на 112 - сигналът ми МОМЕНТАЛНО ЩЕ БЪДЕ ПОДАДЕН на когото е нуждо. А то било възможно / да си жив и здрав г-н Стратиев/ и ...... след часове ?!?!?
  • 21 123

    9 10 Отговор

    До коментар #17 от "gost":

    Ето нагледен пример за простотията българска. Човека си "изпреварва" с 140, защото това са максимално допустимите и счита, че всичко си е ок. Дори се възмущава за дето му присветвали отзад. Тези от дясно, които човечеца си въобразява, че "изпреварва" и те се движат с 140, защото и за тях това е максимално допустимата скорост и се получава един чисто български нонсенс от непознаването на закона за движение по пътищата. А той гласи, че лявата лента е за ИЗПРЕВАРВАНЕ с подаване на светлинен сигнал (мигач). Е тука вече личния кретенизъм на всеки е определящ за това кой как си тълкува изпреварването. Едни считат, че щом си карат с 140 в лявата лента, никой няма право да кара по-бързо от тях в нея и създават опашка след себе си. С други думи си вменяват ролята на регулировчици на пътя и собственици на чуждото време. Като забравят, че ЕДИНСТВЕНИЯТ контролиращ орган на пътя е КАТ, а не те! Други считат за напълно нормално да изпреварват дясно стоящите автомобили по 1-2 минути, защото по собствената им логика се движели с максимално допустимата скорост. Тук закона казва (чл.42), че Водач, който изпреварва, е длъжен да извърши изпреварването за кратко време. Разбира се за някой кратко време може да означава и 5 минути, по тази причина същия член уточнява, че когато изпреварвате не бива да създавате пречки за превозените средства, движещи се по същата лента. С други думи, когато такива като теб карат останалите отзад да ги чакат и създават колона СА В НАРУШЕНИЕ. И аз
  • 22 Тодор Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глас от селата":

    Да ни ПАЗИ.....
  • 23 КАТ

    3 6 Отговор
    ХА ХА ХА КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА ПОЛИЦИЯТА НЕ Я ТЪРСЕТЕ ВЕ ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ КВО САМО РЕВЕТЕ АРЕ СКРИВАЙТЕ СЕ АМА И ТО КАТО ГЛЕДАМ ТЕ ПОЛИЦАЙТЕ ГИ СТРАХ ДА ПИШАТ НЕ СЕ ДЪРЖАТ НЕЩО ТУКА ГИ ОПИСАХТЕ КАКВИ ЛИ НЕ ТО ВИЕ СТЕ МНОГО ХУБАВИ ДА ВЕ Е,,А В ШМАТКИТЕ

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сева

    9 0 Отговор
    Преди шест дни пътувах от Сливен за София с Мерцедес CL600AMG ,след Хепи Пловдив предприех изпреварване на четири камиона с ремарке който се движеха един за друг и бях с 120-140км.зад мен се залепи черен Х5 с немска регистрация от Берлин и започна да ми свети ама свети на пожар ,аз карах с разрешената допустима скорост въпреки че колата ми е с достатъчно конски сили,ограниченията са за това да се спазват,отстъпих му ,зад него имаше още едно BMW петица вероятно бяха турци колите пълни с народ. .Прелетяха направо покрай мен,караха като луди,ляво дясно и с бясна скорост,тръгнах след тях да видя до къде ще им стигне нахалството, и междувременно се обадих на 112 едва след десетина минути и пет позвънявания приеха обаждането ми ,казах им какво се случва в момента,номера,марка и модел на колите но нищо не бе направено.Карах известно време след двете коли те караха със скорост 180-220.на отбивката за Велинград точно преди бензиностанцията на Петрол имаше патрулка,двете коли буквално прелетяха покрай полицайте а те никаква реакция,бяха спрели някаква кола със софиска регистрация,там парите са им сигурни защо да спират убийците емигранти като няма да могат да вземат пари.На входа на София има полицейски пост,на отбивката за Верила стоят на хранилка,на отбивката за Ихтиман също,надявах се някой да реагира на обаждането ми на 112 ,но до София тези двете коли никъде не бяха спрени.Мила родна картинка.
  • 26 Кабинчо

    1 1 Отговор
    Стратиев - няма ли да се оттегли тоя човек бе.Още ли колпоративни интереси има да пробутва.
  • 27 Mama Justice

    4 0 Отговор
    Прав е другаря. съдът в крайна сметка е виновен. И то Върховният е най-върховно виновен. Ето как: Караш по пътя и пукаш гума, чупиш окачване в дупка. Викаш КАТ, за да регистрират произшествието и да съдиш АПИ. Идва КАТ и ти прави акт за несъобразена скорост. Жалиш акта, печелиш делото. Отива на горните инстанции и там го губиш. Задължително. От няколко човека даже зная тарифата на върховните съдии - 10 бона за дребните дела. Ако Съдът работеше дали катаджията щеше да пише актове на невинни? При условие, че после го осъдиш за вредата, която ти е причинил? А?
  • 28 ГУСТОМАЙНА

    2 0 Отговор
    НЕ КОМПЕТЕНТНИ...ТОВА СА КАРИКАТУРИ, ОБЛЕЧЕНИ, ВЪОРЪЖЕНИ, ХРАНЕНИ ОТ НАС!Я ВИЖТЕ ТЕЗИ СА ИЗЛЯЗЛИ ОТ "СТЪРШЕЛ":
    https://www.youtube.com/watch?v=eeLysi7wkFg&list=UUJbmD57X143GBFyQa4LmUkQ
    https://www.youtube.com/watch?v=LXbCcHNHjBI&list=UUJbmD57X143GBFyQa4LmUkQ&index=10
  • 29 Zax

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глас от селата":

    За да иска по-големи заплати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове