2 104 3

Извънреден полет на летище „София”

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Сагата около пътниците на авиокомпания Wizz Air, които летят от София за Лондон през последните два дни, е на път да се разреши. Нискотарифната авиокомпания обяви, че тази вечер (бел. ред. 31 август) ще пусне извънреден полет от българската за британската столица в 21.30 ч.

Проблемът с пътниците по линията София-Лондон се появи във вторник, когато се оказа, че за първия полет, който авиокомпанията изпълнява от планирани два за деня, има 25 повече продадени билета. Част от въпросните пътници излетяха с втория планиран за деня полет, а други със сутрешния в сряда. Проблемът обаче остана, тъй като започна прехвърляне на пътници за следващи полети.

Причината да се стигне до неприятната ситуация е т.нар. overbooking. „В съответствие с международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита на потребителите, Wizz Air позволява известно надвишаване на броя резервирани места (overbooking) на най-популярните маршрути, за да предостави възможност на повече пътници да пътуват и да избегне наличието на празни места, ако пътник не се появи. Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент и при подобна ситуация доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно, или пътниците, които са се чекирали последни, се регистрират за следващ полет и се компенсират съгласно законодателството за правата на пътниците. При подобни случаи местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите пътници информация за техните права (също и в писмена форма), както и за възможностите за резервиране на място за тях на друг полет. Правилата за компенсация са определени в Регламент 261/2004 на ЕС, който Wizz Air винаги спазва стриктно.” Част от пострадалите пътници са решили да вземат компенсация в размер на 400 EUR, а на други са били презаверени билетите.

Миниcтъpът нa тpaнcпopтa, инфopмaциoннитe тexнoлoгии и cъoбщeниятa Ивaйлo Mocĸoвcĸи разпореди ГД "Гpaждaнcĸa въздyxoплaвaтeлнa aдминиcтpaция" (ГД ГBA) да извъpши пpoвepĸa. Инcпeĸтopитe нa ГД ГBA щe извъpшaт ЅАFА (Ѕаfеtу Аѕѕеѕѕmеnt оf Fоrеіgn Аіrсrаft) пpoвepĸи, ĸoитo oбxвaщaт бeзoпacнocттa нa пoлeтитe, тexничecĸoтo cъcтoяниe нa въздyxoплaвaтeлнитe cpeдcтвa, дoĸyмeнтaциятa и eĸипaжитe нa пpeвoзвaчa, ĸaĸтo и дaли авиоĸoмпaниятa e cпaзилa cвoитe зaдължeния зa гapaнтиpaнe пpaвaтa нa пътницитe.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • пътник
  Отговор
  1 17:19  31.08.17
  И нито един път не казаха, колко % от обите места е "позволения" овърбукинг???? Айде журналя безмислени, проверете го най-накрая, че да не се окаже, че са само 5-6 места. Стига сте вярвали на това което ви казват от wizzair !
 • бах мааму и пари
  Отговор
  2 20:26  31.08.17
  и ся говорим за пари т.е печалба. интересно този извънреден полет и всичките гимнастики като сметнем приходи и разходи какъв е резултата. Аз викам да качват пътници на крилата. Да стреля корееца ракетата че вече парите ши ни затрият.
 • Georgi
  Отговор
  3 10:32  01.09.17
  И в същото време полета от Лондон за София закъснява с 14 часа! Съвпадение?!?

Напиши коментар:


Публикувай