Last news in Fakti

20 Декември, 2011 16:06 1 792 0

Върнаха гласа на Ковачки в „Общинска банка“

  • ковачки-
  • общинска банка

Надзорната мярка е постигнала целите си, решиха от БНБ

Управителният съвет на БНБ оттегли частично надзорната мярка, наложена на „Общинска банка“ АД, съобщиха от Централната банка. На 10 ноември Столична община получи възможност да си върне „Общинска банка“, след като БНБ обяви, че обезсилва акциите на фирми, свързани Хисто Ковачки, за срок от шест месеца.

Компаниите са „ОЗК Застраховане“, „Интеркомерс груп плюс“, „Търговска асоциация“, „Мина Станянци“ и „Атоменергоремонт“.

Освен това Централната банка разпореди да се направят промени в устава на „Общинска банка“. Според тях решенията на общото събрание на Общинска банка ще трябва да се вземат с две трети от гласовете, а не както е сега с мнозинство от три четвърти.

Тази разпоредба на БНБ на практика даде възможност на Столичната община да си върне контрола над банката, тъй като дотогава решенията не можеха да се взимат без гласовете на фирмите около Ковачки.

При надзорни проверки БНБ е констатирала задълбочаващи се проблеми в размера и качеството на експозиция кредити към група дружества с данни за свързаност помежду си и с миноритарните акционери, които притежават и упражняват блокираща квота от капитала на банката. Това наложило предприемането от страна на БНБ на допълнителни надзорни мерки и предписания, се казва още в съобщението на Централната банка.

Съобщението на БНБ дойде часове преди насроченото за 11 ноември Общо събрание на „Общинска банка“.
В първия възможен работен ден след общото събрание на Общинска банка – 14 ноември „Интеркомерс груп плюс“ обжалва в СГС взетите решения и иска от съда да наложи мярка за спиране на вписванията в регистъра, докато се произнесе по същество. На 15 ноември идентична жалба подава и друга фирма контролирана от Ковачки - „Търговска асоциация“.

Още същия ден, на 15 ноември, в рамките на няколко часа съдия Иво Дачев от търговското отделение на градския съд уважиа молбите за спиране на вписването на промените в устава и Надзорния съвет на Общинска банка в Търговския регистър заради висящи съдебни спорове относно законосъобразността на проведеното общо събрание. Двете определения на съда са идентични и не подлежат на обжалване.

Отделно от двете дела в СГС, има и трето във Върховния административен съд (ВАС). То е образувано по жалба на „ОЗК Застраховане“, която оспорва заповедта на БНБ за лишаването й от правото на глас в продължение на шест месеца. Контролираното от Ковачки дружество е поискало от ВАС предварително спиране на заповедта на БНБ, но ВАС го е отхвърлил.

На 18 ноември Софийския градски съд ревизира собственото си решение и разреши вписването на новия надзорен съвет на банката и промените в устава, с които бизнесменът Христо Ковачки губи позициите си. Новият надзорен съвет на „Общинска банка" веднага беше вписан в Търговския регистър

С вписаните решения на общото събрание се освобождават хората на Ковачки - Никифор Вангелов и Димитър Колев, като членове на Надзорния съвет, а на тяхно място се назначават Петя Димитрова и Стефан Ненов.

Вписана в регистъра е и промяната в устава на банката, че решенията на общото събрание ще се вземат с мнозинство от представения капитал, а за решенията, които касаят промените в капитала, в устава и прекратяването на дейността на банката - мнозинство от 2/3.

Според днешното решение на БНБ, тъй като в Търговския регистър по партидата на „Общинска банка“ АД вече са вписани необходимите промени в устава на банката, както и в състава на Надзорния и Управителния й съвет, може да се направи заключение, че наложената мярка е постигнала целта си.

Надзорна мярка е частично оттеглена, като се възстановява правото на глас на петте дружества акционери за остатъка на срока от шест месеца, считано от 20.12.2011 г. По този начин се дава възможност посочените акционери да упражняват правото си на глас при последващи Общи събрания на акционерите на банката, включително и на насроченото за 27.12.2011 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА